Belföld

Befektetésajánló – népszerű befektetési alapok

Itthon az utóbbi egy hónapban ömlött a pénz a befektetési alapokba. Ezalatt Európában és Amerikában folyamatosan vonták ki megtakarításaikat a befektetők az alapokból. Ez évek óta nem fordult elő.

Részvényajánló helyettA folyamatosan pangó részvényforgalom és a kevés listázott cég miatt a FigyelőNet úgy döntött, Befektetésajánló sorozatában nem csak a részvénypiaccal foglalkozik. Ezentúl hetente más és más befektetési területet vizsgálunk meg részletesebbn: így nem maradnak ki az állampapírok, a befektetési alapok és a részvények sem.

Amíg a tengerentúlon júliusban 15 milliárd dollárral csökkent a kezelt vagyon – a kivonás mértéke a magyar alapok összértékének hétszeresére tehető -, addig a magyar alapok közel tízmilliárd forinttal gyarapodtak. Ez szinte egészében a kötvényalapoknak köszönhető. A növekedés azonban nem járt pozitív hozammal. Négy hét alatt átlagosan 0,3 százalékos negatív hozamot mutattak fel az alapok. Lássuk miből állt ez össze.

Részvényalapok: a szokásos trend

Nem meglepő, hogy ezúttal is a részvényalapok teljesítettek a legrosszabbul. Főleg a külföldi papírokkal operálók vesztettek értékükből: az egy jegyre jutó eszközértékek alapján közel két százalékkal csökkent. Az okokat sorolni sem nagyon érdemes, ismételt profit warningok, egy-két meghatározó tőzsdei társaság meghökkentően gyenge eredménye és úgy általában a visszaeső vállalati nyereségek nyomán lefelé tartó részvényárak mellett nem volt mese, esni kellett.

A forint stabilizálódásának köszönhetően ezúttal nem kizárólag az ilyen típusú alapok közül kerültek ki a havi vesztesek. A hazai részvényalapok is a rosszul teljesítők között voltak, átlagosan közel másfél százalékos negatív hozamukkal. A legrosszabb öt közé kettő is befészkelte magát közülük. Az abszolút vesztes az előző összefoglalónkban is első helyen szereplő CA Kelet-európai alap volt, és a harmadik helyet is térségünkben befektető alap (Tallér) ért el.

Jelentős különbséget mutatnak az itthoni benchmark indexek. Amíg a BUX értéke minimális emelkedést mutatott, a befektetési alapok értékelésénél sokkal inkább ajánlott RAX index több mint három százalékot esett.

Szerényebb kötvényhozamok

A júniusi emelkedéshez mérten szerényebb javulást mutattak a hazai kötvényalapok, ám így is fél százalékkal nőtt az egy jegyre jutó átlagos nettó érték. Kedvezőnek minősült a termelői árindex vártnál nagyobb esése, ellensúlyozta a pár héttel korábban közölt inflációs adatot.

Az alapkezelők számára augusztus közepe vízválasztó lehet. Az állampapírpiac a júliusi inflációs számokra fog figyelni, a részvényeket forgatók pedig a gyorsjelentéseket fogják lesni. Utóbbiak számára egyelőre biztató, hogy az eddig közölt féléves eredmények inkább a várakozások felettinek bizonyultak.

Nem sok változást mutattak a pénzpiaci alapok. A jegyek tulajdonosai nem számolgathattak túl sok nyereséget, az ingatlanalapokkal megegyezően kismértékű pluszt tudtak felmutatni.

Ki lett a legjobb?

A közelmúlt nyerteseinek értékelése ezúttal kevésbé egyszerű, mint az előző hónapban. Az első helyre több mint tíz százalékos hozammal egy alig harmincmilliós alap került, és az első ötben három ingatlanalap is helyet kapott. Ezért kissé kibővítettük a legjobbak körét, a jobb átláthatóság végett. Érdekességként meg kell említeni, hogy a nemzetközi részvénybefektetéseikkel eléggé rosszul álló alapkezelők kötvényalapjai az elsők között szerepelnek toplistánkon.

Hozam, 2001. augusztus 8-ai állapot
Nyertesek
Típus
2001.08.08
Változás egy hónap alatt
Partner hazai vegyes
1,2360
11,3 %
Pillér I. hazai ingatlan
1,3190
4,4 %
Reálszisztéma hazai ingatlan
1,1352
2,2 %
Hunnia Deviza nemzetközi kötvény
1,1400
1,4 %
Pillér II. hazai ingatlan
1,0900
1,0 %
CA Kötvény hazai kötvény
1,9990
0,9 %
Quaestor Borostyán hazai kötvény
1965,0
0,9 %
Vesztesek
Típus
2001.08.08
Változás egy hónap alatt
CA KE részvény nemzetközi részvény
3,0040
-4,8 %
Imperiál-R hazai részvény
0,8928
-4,6 %
Quaestor Tallér nemzetközi részvény
1,6365
-4,1 %
Hunnia Index hazai részvény
0,7970
-4,0 %
ABN Amerikai nemzetközi részvény
0,8717
-3,7 %

A két nyári hónap körülbelül egyformán telt a befektetési jegyek tulajdonosai számára. Mindazonáltal augusztusban akár változhat is a helyzet, főleg ami a részvénypiacoktól függő alapokat érinti. Itthon a már említett vállalati eredményekkel, külföldön pedig az amerikai jegybank két hét múlva esedékes ülésével érdemes számolni. Továbbá rizikótényezőként ráadásul változatlanul a fejünk felett lebeg a forint árfolyama.

Benchmark
Indexek
2001.07.11
2001.08.08
Változás egy hónap alatt
CESI
899,57
892,79
-0,8 %
RAX
586,47
567,77
-3,2 %
BUX
6559,25
6577,12
0,3 %
DJ Eurostoxx
331,88
332,42
0,2 %
MAX C
204,42
205,82
0,7 %

Ajánlott videó

Olvasói sztorik