Belföld

Haladékot kapott a hulladék

Ősznél hamarabb nem lesz elfogadott Országos Hulladékgazdálkodási Tervünk, s a késedelem továbbgyűrűzik. Novemberre tizenöt éves úthálózati programot készít a kormány. Bajban a diákmunka: nem egyértelmű a törvény.

Legalább negyedéves késéssel készülhet csak el az Országos Hulladékgazdálkodási Terv (OHT). Legkésőbb június 30-áig kellet volna a parlament elé terjesztenie a környezetvédelmi miniszternek, ehelyett a tárcánál csak most kezdték el feldolgozni a többi minisztérium véleményét. A terv 500 millió tonna felhalmozódott és évente frissen keletkező további 75 millió tonna hulladék sorsát határozza meg. Amíg az országgyűlés el nem fogadja, tétlenül kényszerülnek várakozni a régiók is. Részint azért mert saját programjukat csakis a tervhez igazodva tudják kidolgozni a számukra szabott 270 napos határidőn belül, részint pedig azért, mert amíg nincs terv, addig támogatás sincs. Százmilliárdos nagyságrendű ügyről van szó, ahhoz, hogy az önkormányzatok meg tudják valósítani környezetvédelmi beruházásaikat, továbbra is jelentős központi, illetve nemzetközi forrásokra lesz szükség.

Novemberre 2015-ig szóló terve lesz az országnak a gyorsforgalmi úthálózat fejlesztésére. Így döntött keddi kihelyezett ülésén a kormány Mezőkövesden. A felvázolt elképzelések alapján a következő hat, illetve tizennégy évben eszerint olyan máig le nam zárt viták fognak végleg eldőlni, amilyen például az M7-es nyomvonalának vezetése Zamárdi és az országhatár között, vagy az M3-as nyomvonaláé a jövő novemberre elkészülő szakaszt követően, vagy az, hogy hol épüljön meg az M0-ás gyűrű északi szektorához tartozó Duna-híd. Mindegyik esetben sokakat hosszú távon érintő gazdasági, illetve környezeti kérdésről van szó. A tegnapi esemény kapcsán a kormányfő a hazai vállakozások támogatását tartotta fontosnak kihangsúlyozni, politikai ellenfelei pedig azt, hogy tarthatatlannak és tisztességtelennek tartják az autópályák pályáztatás nélküli építésének gyakorlatát.

A munka törvénykönyvének sokat vitatott módosítása legalább egy feloldhatatlan helyzetet már biztosan eredményezett. Az ősz közeledtével egyre inkább az érintettek körmére ég a diákmunka kérdése. A munkaerőkölcsönzés új szabályozása lehetetlenné teszi, hogy a diákszövetkezetek az eddig bevált módon működjenek. Több ezer diák számára egzisztenciális kérdés, hogy sierül-e konszenzusos megoldást találnia a diákvállakozások érdekképviseletének az Országos Munkabiztonsági és Munkavédelmi Főfelügyelőséggel (OMMF). Utóbbi mindenesetre közölte, hogy november 1-jétől ellenőrizni fogja a diákszövetkezetek munkáját.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik