Belföld

Alacsony árfolyamok – ideje bevásárolni?

A technológiai részvények további gyengülése miatt csökkent a Nasdaq Composite és a Nikkei-225 is. Mark Leibovit szerint éppen ezért itt az idő, hogy bevásároljanak a befektetők.

Alacsony árfolyamok – ideje bevásárolni? 1 Tovább csökkent a tech-részvények ára

Némileg veszítettek értékükből az amerikai technológiai részvények a hét második kereskedési napján. A hálózati óriás, a Cisco Systems pénzügyi negyedik negyedéves eredményeinek ismertetésekor bejelentette ugyanis, hogy az elkövetkező három hónapban árbevételének jelenlegi szinten maradására, illetve mintegy öt százalékos visszaesésére számít. Larry Carter, a cég pénzügyi igazgatója kifejtette továbbá, hogy a felsővezetés szerint a technológiai bessz sötét alagútjának még nem látszik a vége. Nem tett jót a high-tech szektornak az sem, hogy újabb befektetési bankok rontották le a félvezetőgyártók eredményességével kapcsolatos várakozásaikat.

A számok nyelvén A Cisco Systems Inc. nettó eredménye a jelzett időszakban 7 millió dollárra rúgott, ami kevesebb mint egy (!) százaléka az egy évvel korábban realizált nyereségnek. A visszaesés azonban a harmadik (pénzügyi) negyedévhez képest is drámai: akkor a cég “pro forma” nettó eredménye elérte a 230 millió dollárt. Igaz ebben nem szerepeltek a vállalatfelvásárlások ráfordításai, a részvényopciók lehívása után fizetendő adók, az átszervezések költségei, a befektetéseken elért eredmény és a készletek leértékelésének 2,25 milliárd dolláros adó előtti tétele. Ha mindezt számba vesszük, a szóban forgó időszakban 2,69 milliárd dolláros veszteséget realizált a cég. Az adatok megbízhatóságával kapcsolatban olvassa el cikkünket: Kreatív számvitel, avagy higgyünk-e a gyorsjelentéseknek?

A Nasdaq Composite 0,3 százalékos csökkenés után 2028 ponton fejezte be a kereskedést. A hagyományos részvények piacán viszont némileg emelkedtek az árfolyamok: a Dow Jones 0,6, a Standard & Poor’s 500 pedig 0,3 százalékkal erősödött.

Japán hallgatott az amerikai szóra

A vezető távol-keleti részvényindex, a Nikkei-225 1,3 százalékkal csökkent, miután a félvzetőgyártókkal kapcsolatos befektetői aggodalmak átterjedtek a szigetországba. A chipóriásnak számító Fujitsu papírjai csaknem 4, a Hitachi részvényei egy százalékot veszítettek értékükből.

Leibovit szerint viszont “zsákolni” kell

Bár a pénzügyi irodalom piaci hatékonyságról szóló fejezetinek ismeretében csak véletlen szerencsének tekintendő, több piaci szereplő valós eredménynek tartja, hogy Mark Leibovit 2000 februárjának elején megérezte: közeledik a piaci összeomlás. A VRTrader.com vezető stratégáját – akit a Timer Digest a legjobb tíz amerikai taktikusként tart számon – több intézményi befektető tekinti az időzítés mesterének. Leibovit viszont most azt mondja: venni kell. Kérdés, hogy a befektetők mennyire hallgatnak majd rá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik