Belföld

Egzotikus pénzügyi termékek V. – bűnös részvények

A szociálisan érzékeny befektetések divathulláma gyengíti az alkohol-, WC-papír-, dohánygyártó cégek részvényeibe fektető alapokat, de aki mégis "bűnös" értékpapírokban tartja a pénzét, esküszik a befektetéseknek erre a formájára.

Egzotikus pénzügyi termékek V. – bűnös részvények 1Sorra indítják etikai tőzsdeindexeiket a világ nagy tőzsdéi, meglovagolván a ’90-es évek közepe óta tartó divathullámot. Eleinte még kuriózumszámba mentek azok a befektetési alapok, amelyek biztosították ügyfeleiket arról, hogy kizárólag olyan cégek részvényeibe fektetnek pénzt, amelyek vagy politikailag korrektek, vagy fontosnak tartják a természet védelmét, és nem a fogyasztók egészségét rongáló termékeket gyártanak. Ma ez már nem ritka.

Egzotikus pénzügyi termékekOlvassa el sorozatunkat!

Az időjárás derivatívok >>

A hollywoodi részvénypiac >>

A hírtőzsdék >>

A hurrikánkötvények >>

Az USA-ban ennek megfelelően mostanra minden nyolcadik dollár etikailag korrekt részvényekben fial. A londoni tőzsde is megirigyelte ezt, hiszen nemrégiben elindította FTSE4good részvényindexét. Ez nem tartalmazhat olyan vállalatokat, amelyek a dohány- vagy a fegyveriparban tevékenykednek, atomfegyvereket vagy -erőműveket gyártanak, működtetnek, uránt bányásznak, illetve dolgoznak fel. A rostán fennmaradt cégeket újabb három kritérium szerint tekintik át, és a szigorú szűrés után jöhet a megérdemelt címke: etikailag korrekt a vállalat. (Részletek az FTSE4Good-ról >>)

Recesszió ellen

Szerencsére a divat nem söpör el minden régebbi találmányt. A ’80-as évek életérzését (pénz, kaszinók, drága autók, csillogás) menekíti át az a néhány megmaradt befektetési alap, amely hűen kitart amellett, hogy “bűnös” részvényekbe fektetni mindig is a világ legkifizetőbb dolga lesz.

A titok nyitjaA befektetésekben az egyik legalapvetőbb szempont a diverzifikáció: azért kell különböző részvényekbe fektetni (lehetőleg különböző iparágban), mert a részvényárak nem feltétlenül együtt mozognak. Enyhe túlzással, ha pénzünk egyszerre van esernyő- és fagyigyártó papírjaiban, akkor a túl nagy nyári meleg és az esős augusztus ellen is be vagyunk biztosítva. Ha az egyik árfolyam süllyed, a másik emelkedik, mert ellentétes iparágban tevékenykednek. Hasonló logika alapján működnek a bűnös részvények is.

Hiába ugyanis bármilyen recesszió a gazdaságban, hiába omlik össze a Új Gazdaság, és halnak be az IT és telekom papírok, az alapvető létszükségleti eszközökre és szórakozásra, züllésre mindig lesz pénzük az embereknek.

Alkohol, dohány, óvszer, szexmagazinok, kaszinó – mind-mind “bűnös” dolgok. Részvényelemzők szerint azonban igen jó szolgálatot tesznek, ha gazdasági recesszió van, hiszen az emberek olyankor is isznak és dohányoznak.

Az egyik legnevesebb befektetési bank, a Credit Suisse First Boston szembe is ment a divathullámmal, és külön részvényindexet kreált 20 iparág papírjaiból. Az eredmény igazolta. A tavalyi nagy részvénypiaci zuhanásnál, amikor a piac 25 százalékot esett, a Vice Squad névre keresztelt index 20 százalékos emelkedést produkált. Az alapvető emberi igényeket kiszolgáló iparágak tehát jó biztosítéknak tűnnek gazdasági válság idején a befektetőknek.

Az utolsó nagy öreg

A ’80-as évek végén még virágzó, bűnös részvényekbe fektető alapokból mára nem sok maradt, ám egy nagy öreg még mindig kitart elvei mellett. Burton Morgan, aki viszonylag későn, 1994-ben indította útjára saját alapját, a Morgan Funshares-t, már elmúlt 80 éves, de még mindig aranyifjúként tűnik fel a médiában.

Reklámjai is tudatosan a “bűn” köré szövődnek, nők, és drága koktélok körében fényképezteti magát, általában kaszinókban. “Az alap célja olyan papírokba fektetni, amelyek alapvető emberi igényeket elégítenek ki – védi meg álláspontját -, amelyek nélkül úgy gondoljuk, hogy nem tudunk élni.”

Ebből következne, hogy alkohol- és dohányipari részvények a biztos befutók nála, de nem! Burton kedvence a mindig igen jól teljesítő WC-papír. Morgan alapja az utóbbi 5 évben átlagban 9,29 százalékos hozammal teljesített.

Egyéb finomságok

“Leisure funds” – azaz a szabadidő alapok csupa olyan dologba fektetnek, amelyek akkor mennek jól, ha gazdasági fellendülés van. Média, szórakoztatóipar, játékgyártók, sporteszközök találhatóak a célkeresztben. Amíg azonban a szabadidő részvények akkor teljesítenek jól, ha pörög a gazdaság, az alkohol- és egészségügyi termékeket gyártók recesszió idején is mennek. “Nem fogunk kevesebbet inni vagy mosakodni csak azért, mert lassul a gazdaság” – érvel egy amerikai elemző. Az egyik legnevesebb ilyen befektetési alap a Fidelity Select Leisure, amely az utóbbi 10 esztendőben átlagosan 18 százalék felett teljesített évente.

Ennél is jobb az a befektetési alap, amely videojátékokat gyártó cégek részvényeit vásárolta össze. Az Invesco Leisure 21,63 százalékos éves átlagos hozamot produkált az utóbbi 10 esztendőben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik