Belföld

Kellemes hét után

A forgalom ugyan említést sem érdemel, a BUX két százalékot meghaladó emelkedése azonban igen. Az erősödés főleg azért meglepő, mert térségünk többi tőzsdéje gyengén teljesített, Moszkvában és Prágában három százalékot estek az indexek.

Pénz- és állampapírpiacHuszonnyolcmilliárdnyi MNB kötvény került hétfőn kibocsátásra, közel ötvenmilliárdnyi beérkezett ajánlat mellett, az aukciós átlaghozam pedig két bázisponttal 10,82 százalékra csökkent. Jelentős érdeklődés mellett zajlottak a héten megtartott diszkont kincstárjegy kibocsátások, az aukciós hozamok csökkenést mutattak. A legrövidebb diszkontból nyolcmilliárdnyit dobtak piacra, ötszörös túljegyzés és öt bázisponttal csökkenő átlaghozam (10,74 százalék) mellett. A két héttel ezelőtti kibocsátásokhoz képest huszonegy, illetve tizenegy bázisponttal mérséklődött a hat, illetve tizenkét hónapos jegyek hozamszintje (10,54; 10,29 százalék). Az éves diszkont aukcióján másfélszeres túljegyzés mellett az eredetileg meghirdetett huszonkétmilliárd forintnyi papír került kibocsátásra, a féléves papírén a két és félszeres túljegyzés hatására a meghirdetett mennyiséghez plusz kétmilliárdnyit csapott hozzá az ÁKK, így húszmilliárd forintnyi.

A másodpiacon lassú hozamemelkedés volt megfigyelhető. A rövid oldalon nem nagyon mozdultak a papírok, a távolabbi lejáratokon valamivel jelentősebb emelkedést mutattak a hozamok. Jelentősen csökkent a hároméves papír referenciahozama, ez azonban technikai jellegű csökkenés volt.

A DWIX index értéke immár harmadik hete változatlan (10,56 százalék).

Tíz százalékon stabilizálódott a forint, pénteken 9,7 százalékra állt a sáv közepétől. A nemzeti valuta a dollárhoz képest több mint egy százalékkal erősödött a napokban (282,3).

A részvényárak nemcsak nálunk, hanem Európa és Amerika piacain is felfelé tartottak. A fogyasztói és üzleti bizalmi felmérések pesszimizmusa nem hatott meg a befektetőkre, pedig az indexek erőteljes csökkenést mutattak mind az öreg kontinensen, mind a tengerentúlon. Amerikában ezenkívül az iparvállalatok megrendelés-állományának júliusi drasztikus visszaesése is borzolhatta volna a kedélyeket, ám a pénteki munkaerőpiaci adatok kedvezőek, így inkább a vállalati szféra híreire figyelhettünk és figyelhetünk a jövő héten is.

Európában a gyenge kiskereskedelmi forgalmi adatokat az euróövezet stagnáló termelői árindexe ellensúlyozta, ráadásul a Bank of England csütörtökön váratlanul kamatot csökkentett (nem úgy, mint az Európai Központi Bank). Az angol jegybank lépésére senki sem számított. A huszonöt bázispontos enyhítés természetesen nem tudott nagyobb ugrást elősegíteni, mindazonáltal vitt némi rózsaszínű árnyalatot a szürke hangulatba.

Amerikában folytatódott a vállalati gyorsjelentések közlési szezonja, a végéhez közeledve látszik, milyen gyenge negyedévet zártak a tőzsdei társaságok. Az S&P 500 indexben szereplő cégek átlagosan tizenhat százalékos profitcsökkenést produkáltak a második negyedévben, ilyenre 1991 óta nem volt példa. Ennek ellenére bizakodók voltak a befektetők odaát, a Dow egy százalékot javult, a Nasdaq kettőt, többek között a Merrill Lynchnek és az Intelnek a chipgyártók előtt fényesebb jövőt felcsillantó jóslatai miatt (Cikkünk a PC-gyártó cégek fellendülési esélyeiről >>).

Itthon kedden jelent meg a júniusi termelői árindex adata, mely pozitív meglepetéssel szolgált. Az elemzők ugyan az árak visszaesésével számoltak, de ekkora (1,3 százalékos) havi csökkenést senki sem várt. Pénteken a folyó fizetési mérleg júniusi hiánya látott napvilágot, a részvénypiac nem reagált a várakozásoknak többé-kevésbé megfelelő 451 milliós deficitre, zsebkendőnket lobogtatva búcsúztattuk a multik hazautalt profitját.

Itthon az elmúlt napokban beindultak az eredményspekulációk, így jelentősebb elmozdulásokat produkáltak a részvényárak. A hét nyertese az Egis volt, közel hétszázalékos javulásával, a BUX index erősödésében pedig a Mol és az OTP erőteljes emelkedése játszotta a főszerepet. Ezúttal a Matáv is erősödni tudott, így a kisebb papírok csökkenő ára nem tudta visszafogni az emelkedést.

A Synergon több mint tizenkét százalékot zuhant, miután kedden profit warningot jelentett be. Az eredményét tizedikén közlő társaság a várakozásokat meghaladó veszteségre figyelmeztetett, ezt pedig a második fél évre vonatkozó eredménytervek sem tudták feledtetni. A Humet tíz százalékot zuhant, és hasonló zakót szabtak a brókerek a TVK-ra is. A vegyipari papír 2900 forintig esett csütörtökre, erősödő forgalom mellett, az utolsó nap ugyan korrekcióval telt, de ez már nem sok mindenre volt elég.

Csütörtökön a Borsodchem kihozta eredményét, amely a vártnál kedvezőbb (és a bázisnál gyengébb), bár ebben nagy szerepet játszott a forint erősödése nyomán keletkező árfolyamnyereség is. A piac mindenesetre nem nagyon figyelt a gyorsjelentésre, a BC ára tovább csökkent, messze elmaradva az augusztus közepéig élő 5300 forintos felvásárlási ajánlati ártól.

Jövő héten sem fogunk unatkozni – már ami a várható híreket illeti. Amerikában végső fázisához ér az eredményközlés időszaka, többek közt a Cisco eredményét várjuk, ráadásul makrofronton is lesznek események. Kedden a második negyedéves termelékenységi adatokat jelentik be, szerdán pedig a kéthavonta esedékes “Bézs könyv” kerül ki a Fedtől. Itthon a “teljes tőzsdei IT szektor” eredménye megjelenik a héten, a Graphisoft és a Synergon a hét második felében szomoríthatja tovább részvényeseit.

Tõzsdeindexek
Index
pénteki záróár
Változás egy hét alatt, %
Változás az év eleje óta,
%
BUX
6716,1
2,19 %
-14,44 %
Varsó WIG
13129,9
-1,04 %
-26,43 %
Prága PX50
371,5
-3,03 %
-22,36 %
Frankfurt DAX
5735,9
-0,33 %
-10,85 %
Párizs CAC
5031,3
1,29 %
-15,10 %
London FTSE
5547,6 %
2,67 %
-10,85 %
Nikkei 225
12242,0
3,76 %
-11,20 %
Hang Seng
12269,1
0,71 %
-18,72 %
Dow Jones IA
10512,8
0,92 %
-2,54 %
Nasdaq
2066,3
1,84 %

-16,36 %

Ajánlott videó

Olvasói sztorik