Belföld

Feltámadás a számítástechnika piacán?

Forró pénzek áramlanak az elmúlt bő egy évben porig alázott és leírt "szilíciumrészvényekbe". Néhány optimista előrejelzés és nyilatkozat is elég volt az egész techpiac kétkedve fogadott megmozdulásához.

Feltámadás a számítástechnika piacán? 1Na, végre olyasmi történik, amit a befektetők hallani szeretnek: a technológiai piac iránytűjének számító chipgyártó részvények drágulni kezdtek. Hogy miért? Az egész ott kezdődött, hogy két optimista előrejelzés is napvilágot látott az USA-ban, ráadásul olyan szektorokról, amelyeket az elemezők többsége már-már végérvényesen leírt. Ma pedig már ott tartunk, hogy az Intel elnökének derűlátó nyilatkozata a piacra is átragadt. A félvezőgyártóipar éllovasának első számú embere, Craig Barrett mindössze annyit mondott, hogy a PC piacon várva várt fordulat már az év második felében elérkezik. Ez pedig elég volt…

Az előzményekről

Sutba dobott makrohírekHiába volt minden várakozásnál kedvezőtlenebb a tegnap közzétett beszerzési menedzserindex (NAPM), a technológiai részvényeket tömörítő Nasdaq Composite több mint 2 százalékot erősödött. A chiprészvények jóvoltából pedig ma is a pozitív tartományban kezdett.

Néhány napja a dallasi Fed publikációja jelentette ki, hogy bár az e-commerce jelenleg meglehetősen nagy válságban van, halottnak semmiképpen sem tekinthető. Sőt, ez adhatja később az amerikai gazdaság egyik hajtóerejét.

A Forrester Research számai is hasonló eredményt mutatnak: a tavalyi 405 milliárd dolláros e-commerce forgalomról 2004-re akár 2,7 billió dollárt is elérhet a kereskedés volumene. Ennek következtében az USA GDP-növekedése éves szinten 0,2 százalékkal lehet magasabb a következő 10 esztendőben.

Bizakodó Merrill

Ugyancsak jó híreket közölt tegnap a világ legnagyobb brókerháza, a Merrill Lynch: pozitív előrejelzéssel látta el a chipgyártó cégeket. Az egész félvezetőgyártó üzletágnak kedvező jövőt jósolt a Merrill, és emellett 11 chipgyártó céget is felminősített. “Úgy látjuk, hogy a legrosszabb már mögöttünk van” – kommentálta ezt a

brókerház egyik elemzője. Ráadásul az amerikai gazdaság növekedési kilátásairól is kifejezetten derűlátóan nyilatkozotak. Úgy látják, hogy a GDP 2002-ben már akár 4 százalékkal nőhet.

A Merrill közleményét ide kattintva angolul olvashatja: A világgazdaság kilátásai >>

Más se kellett a befektetőknek, a vételi hullám miatt felfelé mentek a részvényárak, a Nasdaq több mint kétszázalékos emelkedéssel zárt szerdán. Jó ilyen híreket hallani, hiszen az utóbbi időben nem ehhez voltunk szokva. A személyi számítógépek piaca például hosszú évek óta idén először csökken az USA-ban. Nem is beszélve az elkeseredett befektetőkről, akik egy ideje már nem is tudják, igazából mibe

érdemes fektetni pénzüket.

Kimaradnak a jóból a hazai kisrészvényesek

Optimista gyorsjelentésA GKI Gazdaságkutató Rt. – a Webigen Rt.-vel és a Sun Microsystems Magyarországgal együttműködve – negyedévente felméri az internethasználati szokásokat, a hazai elektronikus gazdaság fejlődését. A második negyedéves felmérés szerint az index az első három hónapban mért 14,4 pontról 19,7 pontra emelkedett.

Olvassa el a jelentést: Gyorsjelentés az internet-gazdaságról >>

A felfokozott amerikai várakozások a pesti börze minimálisra fogyatkozott befektetőit nem hozták lázba. A tőzsdén szereplő három IT cég piacán teljes az érdektelenség. Pedig szakértők szerint a hazai internetgazdaság egyáltalán nincs rossz színben, sőt az interaktív ügynökségek élvonalába tartozó kirowski első fél éves trendriportja szerint immár stabil és kiszámítható pályára lépett.

A régiónkkal is foglalkozó eMarketer elemzés az internetpenetráció 20-30 százalékos növekedését várja 2001-ben. Ennek további lendületet adhat az év vége után esedékes távközlési liberalizáció.

A kirowski az utóbbi fél év egyik fő tanulságának azt tartja, hogy a felhasználószám radikális bővülésére alapozott üzleti tervek hamisnak bizonyultak. Emiatt számos cég nehéz helyzetbe került, de szerencsére a piac idehaza nem reagált olyan hisztérikusan, mint az USA-ban a “dotcom-válság” idején. A finom korrekció alatt is szép számmal akadnak olyan “e-vállalatok”, melyek képesek a növekedésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik