Belföld

Márkátlan számítógépek tömege

Hiába a nagy PC-gyártók agresszív reklámtevékenysége, a márkajelzéssel ellátott személyi számítógépek a vállalatmérettől függetlenül valamennyi szegmensben háttérbe szorulnak a "noname" gépek mögött.

A BellResearch kutatóintézet és a Think Consulting tanácsadó cég, a Magyar Infokommunikációs Jelentés néven futó kutatásának legfrissebb tanulmánya szerint hazánkban még mindig a márkajelzés nélküli számítógépek uralják a vállalati piacot (hát még a magányszemélyekét…). Hiába van tehát a 10 főnél nagyobb cégeknél összesen 600 ezer személyi számítógép, ezeknek alig egyharmada származik neves gyártótól.

Lassan haladnak a korral Az asztali személyi számítógépek processzor szerinti összetételét kizárólag a nagy- és középvállalati szegmensben vizsgálja a tanulmány. Az 50 fő feletti vállalatok körében a Pentium I és II processzorokkal ellátott PC-k képviselik a legnagyobb részt. A közép- és nagyvállalatok viszonylag fejlettnek mondhatók, mivel a személyi számítógépek egyharmada Pentium I-es, közel kétötöde pedig Pentium II-es, ugyanakkor a Pentium III-as processzor valamivel kevésbé jellemző (18 százalék). 486-os vagy régebbi processzorok csupán 10 százalékot képviselnek a szegmens közel 400 ezer PC-jéből.

Vezet a Compaq

A PC gyártók közül a Compaq birtokolja a legnagyobb “szeletet” a hazai 10 fő feletti cégek személyi számítógépeinek piacán. Sorrendben az IBM a második, a HP pedig a harmadik helyen áll. Az első helyezés azonban rögtön nem annyira előkelő, ha kiderül: a Compaq úgy vezeti a listát, hogy közben csak a piac 16,9 százalékát tudhatja magáénak.

Minél nagyobb céget vizsgált a kutatás, annál gyakoribb volt, hogy márkás számítógépeket talált. A 300 fő feletti nagyvállalatoknál például a Compaq gépei – a márkajelzés nélküliekhez hasonlóan – egyharmados részt képviselnek, melyet az IBM és a HP követnek. Alsóbb szegmensekben, a középvállalatoknál azonban már kétharmados részt képviselnek a noname PC-k. Minél kisebb tehát a cég, annál kevesebb pénz jut a technikára, és inkább olcsóbb alkatrészekből összerakott gépekkel dolgoznak.

Ki mikor újít? A nagyvállalatok fele (51,5 százalék), a közepes cégek kétötöde (38,8 százalék) tervez felújítást és vásárlást az idei esztendőben, szemben a kisvállalatokkal (14,1 százalék). Utóbbiak kétharmada semmilyen ilyen jellegű beruházást nem tervez idén. A 10 fő feletti alapsokaságból mintegy 12 ezer cég tervez fejlesztést 2001. második negyedévében az asztali személyi számítógépek terén, ebből 6,5 ezer cég tervezi új PC vásárlását és felújítását, mintegy 2,5 ezer vállalat a meglévő PC-k felújítását és mintegy 2,8 ezer vállalat cég kifejezetten új PC-ket kíván beszerezni.

Korosodó állomány

Amint az várható volt, a vállalati szférában található 600 ezer PC egyharmada abban a nagyvállalati szegmensben található, amely az összes cégnek csupán 3,1 százalékát képviseli. A cégek száma alapján a szegmens mintegy 80 százalékát kitevő kisvállalatok a teljes PC-park alig 30,1 százalékával rendelkeznek.

Az 50 fő feletti vállalatoknál a PC-k több mint 50 százaléka 1999 előttről származik, azaz semmiképpen sem tekinthető a legmodernebb verziónak. Minél nagyobb cégről van persze szó, annál újabb a számítógéppark is. Az idei év nagy részében azonban inkább a középvállalatok léptek fel vásárlóként a piacon. Ez a jelenség adhat magyarázatot a számítógép-értékesítők idei gyengébb forgalmára.

A “noname” dívik a szerverek piacán is

A 10 fő feletti vállalatoknál összességében 43 ezer szerver számítógép található, és természetesen itt is többségben vannak a nagyvállalatok. Az összes szervergép egynegyed ebben a szegmensben található.

Nem okoz meglepetést, hogy a vállalatok által használt gépek közül a “noname” szerverek aránya a legmagasabb (48,1 százalék), a márkás szerverek közül a Compaq pozíciója a legerősebb, Digitallal számított együttes részesedése meghaladja a 21 százalékot. A HP és IBM márkájú szerverek közel azonos arányban vannak jelen a vállalatoknál (HP: 9,6 százalék; IBM:8,4 százalék).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik