Belföld

Kéz a kézben, lassabban

Egy fiatalember már meghalt, egy lány és egy csendőr állapota válságos. A világ hét vezető gazdasági hatalma ennek árnyékában köthet megállapodást a szegényeknek nyújtandó segélyekről, miközben a résztvevő országok gazdasági növekedése kivétel nélkül lassul.

Kéz a kézben, lassabban 1A G7-ek kedvezőtlen hírekben bővelkedő hétre időzítették összejövetelüket. Az amerikai feldolgozóipar termelése kilenc hónapja folyamatosan csökken, Németország munkanélkülisége hat hónapja emelkedik, a holland Philips és az amerikai Coca Cola pedig a vártnál alacsonyabb forgalomra hivatkozva újabb leépítéseket jelentett be.

Lesz miről tanácskozniuk a vezető hatalmaknak, hisz egyikőjük gazdasága sem áll túl fényesen. Az OECD számításai szerint a világ gazdasági növekedése idén megfeleződik, 2 százalék körül alakul. Az amerikai gazdaság a második negyedévben éves szinten 0,5 százalékkal bővült, szemben a múlt évi 5,6 százalékkal.

Visszaesés világszinten

A japán gazdaság egy évtizeden belül negyedszerre is recesszióban van, az első negyedévben 0,2 százalékkal esett vissza. A német gazdaság, ha minden jól megy, körülbelül 1 százalékkal bővül idén.

A visszaesést megérezték a tőzsdék is: a Standard&Poor’s 500 index tavaly 18 százalékot mérséklődött, a Dow Jones Europe Stoxx 50 Index 21 százalékot vesztett értékéből ugyanezen időszak alatt. A japán tőzsdeindex 16 éves mélypontjára csökkent márciusban.

Döcög a lokomotív

A gazdaság visszaesése ellen természetesen minden ország küzd a maga módján, ám valószínűleg nagyobb sikert érhetnének el politikájuk összehangolásával. Az USA idén már hatszor csökkentette irányadó kamatait, és a Kongresszus 1350 milliárd dollár értékű adócsökkentésről döntött. (Ez az összeg az amerikai GDP körülbelül egy hatoda.) Kanada szintén történelmének legnagyobb adómérséklését hajtotta végre idén.

Globalizáció ellenes tüntetők az egész világbólA szervezők 100-120 ezer tüntető érkezésére számítanak Genovába, akik közül körülbelül 100 ezer várhatóan csak békés módon kíván protestálni. Húszezer rendőr, katona és ügynök áll készenlétben. A várost egy vörös és egy sárga zónára osztották, a vörös zónába a politikusokon, a helybéli lakosokon és a biztonsági kártyával rendelkezőkön kívül senki sem juthat be. A zóna határára négy méter magas drótkerítést vontak. Terroristatámadástól tartva még föld-levegő rakétákat is telepítettek a város repülőtere köré. A legelvakultabb tüntetőcsoport, a Tute Bianchi a biztonsági intézkedések ellenére bejelentette, hogy megkísérel bejutni a vörös zónába.

A tengerentúli erőfeszítésekkel szemben Európa, úgy tűnik, kevésbé zavartatja magát a visszaesés miatt. Az Európai Központi Bank idén csak egyszer mérsékelte irányadó kamatát, legutoljára csütörtökön hagyta változatlanul. Az öreg kontinensen kevés az esélye az adócsökkentésnek is, az unió legnagyobb államai, Németország, Olaszország és Franciaország költségvetési deficitjük lefaragásával vannak elfoglalva.

Mindezek után nem valószínű, hogy Európa a világgazdaság lokomotívjává válna, amit az amerikai gazdaság lassulásának kezdetén oly sok elemző remélt titkon. Olyannyira nem, hogy az euró idén 7,5 százalékot gyengült a dollárral szemben.

Szegénység elleni küzdelem

A világgazdaság katasztrofális helyzete mellett a G7 résztvevői – szombaton az orosz Putyinnal G8-ra kiegészülve – tárgyalnak majd a szegény országok helyzetéről és támogatási lehetőségeikről, illetve az ENSZ egészségügyi kezdeményezéseiről is. Bush elnök a Világbank központjában a hét közepén azt javasolta, hogy a pénzügyi szervezetnek kedvezményes kamatozású hitelek helyett több vissza nem térítendő segélyt kellene nyújtania, a fejlett országoknak pedig nyitottabbá kell tenniük piacukat a fejlődő országok előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik