Belföld

Egyesülő pénzintézetek

Nyár végére új helyszínen és megváltozott költségekkel intézhetik bankügyleteiket a fúzióval megerősített K&H ügyfelei. Az új HVB Bank eközben őszi startra készül, és egyből az ötödik helyre ugrik fel a rangsorban. Az összeolvadásokkal a piaci verseny is erősödhet.

Allianz-Dresdner fúzióSzerdán nyilvánosságra került, hogy a német Drsdner Bank részvényeinek 96,4 százaléka a szintén német óriásbiztosító, az Allianz AG Holding tulajdonába került. A felvásárlási akció régóta tart, és pénteken az EU is áldását adta az ügyletre, bizonyos feltételek teljesülése mellett. A brüsszeli bizottság feltételei között szerepel, hogy az Allianz és Dresdner csökkentse együttes részesedését a Munich Re müncheni viszontbiztosítóban 20,5 százalékra 2003-ig.

Rendes évi szabadsága megkezdése előtt mindenki jól teszi, ha vet egy búcsúpillantást jól megszokott bankfiókjának bejáratára, a számlakivonat fejlécére vagy éppen elbeszélget kedvenc pénztárosával. Könnyen elképzelhető ugyanis, hogy néhány hét múlva már nem ott, nem úgy és nem feltétlenül ugyanazok nyújtják a szolgáltatásokat – négy vezető hazai pénzintézetnél mozgalmasan telik a nyári uborkaszezon.

Július elsejével már a cégbíróság is bejegyezte a holland ABN Amro hazai leánybankjának beolvadásával létrejött, jogilag egységes – 60 százalékban a belga KBC, 40 százalékban pedig az ABN Amro holland tulajdonában lévő – Kereskedelmi és Hitelbankot (K&H). Így most a két bank teljes “összeboronálásán” dolgozó szakemberek nagyobb sebességbe kapcsolhatnak.

Nincs mitől félniA bank szerint mintegy félmillió lakossági és 76 ezer vállalati ügyfélnek azt ígérik, hogy (ellentétben néhány korábbi hazai bankegyesüléssel, ahol esetenként új szerződést kellett aláírni vagy éppen új adatokat megadni) ezúttal különösebb teendőjük nem lesz. Az egyesült pénzintézet egyetlen olyan településről sem vonul ki, ahol eddig jelen volt; egy-két új lerakat megnyitásával, valamint a párhuzamosságok megszüntetése után fennmaradó 175 lakossági és 30 vállalati fiók üzemeltetésével szeretné teljesen lefedni az ország területét.

Hazai rekord

A hazai pénzügyi szektor történetének legnagyobb projektje – így minősítik a K&H Banknál a fúzió lebonyolítását, amelyben 130 különálló feladatot kell megoldani, a mintegy 100 embert megmozgató informatikai fejlesztéstől a kockázatkezelési rendszerek és a működési szabályzatok összehangolásán át a költöztetésig, valamint az egységes giro-kapcsolat megteremtéséig.

Brüsszelből és Amszterdamból minden lehetséges segítséget megkaptak – mivel a két fő tulajdonos, az ABN Amro és a KBC is átment hasonló egyesüléseken a korábbi években -, bár az irányítást a hazai menedzsmentre bízták. Február óta a projekt kezelését már teljes egészében házon belül végzik, egy 15-20 főből álló külön integrációs iroda alakult, amelynek 2002 legvégéig kell minden fúziós feladatot végrehajtani.

Erősebb verseny

Az “új” K&H-nál nagy reményeket fűznek az egyesülés után létrejövő cég piaci szerepléséhez, és azt hangsúlyozzák, hogy az 1100 milliárd forintos mérlegfőösszeggel az ország második legnagyobb bankja jön létre. Igaz, a “behemót” OTP mérlegfőösszegének csak 60 százalékát teszi ki, de a vállalati szektorban máris az első lesz, és a lakossági piacon is a második helyen lévő pénzintézet alakul meg. A méretgazdaságosságnak köszönhetően pedig már középtávon is jelentős hatékonyságjavulásra számítanak.

A lakossági területen a K&H a számlavezetésben, a betéti termékekben és több mint 400 ezer plasztiklapjával a bankkártya üzletágban volt erős. Az ABN Amro főleg a személyi kölcsönökkel lett sikeres.

Egyből az ötödik

“Szeptember 28-án pénteken még minden a régi rend szerint működik, majd a hétvégét és egy hétfői szünnapot követően kedden már az új bank nyit ki” – vázolta az integrációs “haditerv” csúcspontját Bulyovszky Tamás kockázatkezelés ügyvezető igazgató, a BA-CA integrációs programvezetője. A két tulajdonos – a BA-CA és a HypoVereinsbank – nemzetközi döntése nyomán létrejövő HVB Bank Hungary Rt. az alapító okirat május végi aláírása után már csak felügyeleti engedélyre vár, éppen ezért a projekt felgyorsulását őszre várják.

Díjemelés?Az ügyfeleket újsághirdetésekben és a számlakivonatokhoz mellékelt tájékoztatók segítségével értesítik a változásokról, de gyakorlatilag nincs különösebb teendőjük, hiszen még a számlaszámuk sem változik. A díjakat még csak most egységesítik, és “a változásokat egyesek esetleg emelésként élik meg”. Radikális módosításra a bank vezetői szerint azonban ezen a területen sem kell számítani.

Az integrációért felelős projektirodán 10 állandó alkalmazott felügyeli a nemzetközi fúzió hazai adaptálását, ami esetenként több száz ember munkáját is érintő átalakításokat igényel. A pénzintézetnél azt remélik, hogy az ügyfelek legfeljebb azt érzik majd a változásokból, hogy a közép- és kelet-európai térség egyik vezető pénzügyi csoportjának kiszolgálása javulni fog az egyesülés után.

Kétségtelen, hogy az német-osztrák HVB az együttesen 500 milliárd forintos mérlegfőösszegével, 45 fiókjával, több mint 70 ezer ügyfelével itthon is nagyobb erőt képvisel majd. Egyből Magyarország ötödik legnagyobb, erős vállalati ügyfélkörrel bíró pénzintézete lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik