Belföld

Sauvignon Blanc 1999, Etyeki Kúria

Budapesttől pár percnyire szeilíden hullámzanak az Etyek környéki dimbek-dombok, a falu végi öreghegyi pincék tartályaiban pedig vígan fortyognak az Etyeki Kúria nevű kis gazdaság egyre sikeresebb borai.

Sauvignon Blanc 1999, Etyeki Kúria 1Kis gazdaság, mert 5 saját hektáron termel, további 15 hektárt pedig szerződéses műveltetéssel köt magához. A hűvöskés-szeles-havas Etyek-Budai borvidék meszes-löszös-vályogos kötött talaja a jó savas borok paradicsoma. Márpedig a sav a jó bor támasza és talpköve; a borológiai zsargon savgerincnek nevezi azt a szubtilis szerkezetet, amire a többi tulajdonság felrakódik. A macsó savak miatt van, hogy Etyek a pezsgő alapborok Mekkája

(Kánaánja?), a budafoki pezsgőgyárak fő ültetvénye. (Bár a szép borokat adó kúria feje éppenséggel egy szépasszony, Ottrubay Ágnes). Réges-régen a Schlamper nevű szőlőfajta dominált itt, amelynek egyik opcióját “három emberes” bornak nevezték: egy kellett, akibe belediktálták, kettő, aki közben lefogta.

Hogy a helyzet sokat javult, a Borbarát című professzionális szaklap őszi számának jelzői is mutatják, amelyben a szakivó-szakíró az Etyeki Kúriát “az igényes etyeki borászkodás egyértelmű zászlóshajójának” nevezte, illetve “a gasztronómiában ma legjobban jegyzett etyeki név” tulajdonosának minősítette.

A Sauvignon Blanc Magyarországon, a hagyományos olaszrizling-óceán és az újabb keletű chardonnay-tengerek világában kevéssé preferált világfajta. A belőle készülő bor színe leginkább halvány szalmasárga, a bodza illata és az úgynevezett vegetális (növényi eredetű) zöld illatok jellemzik, legfőképp a farkasalmáé. A zöld illat inkább helyénvaló szinesztézia, mint egyszerű képzavar, mert nem azt jelenti, hogy a Sauvignon Blanc kóstolása közben zöldet, netán kis zöld egereket látunk, hanem inkább azt, hogy a bor asszociációs mezején bodzák, füvek és gyümölcsfák nőnek. A ’99-es Sauvignon Blanc gerincességét jelzi, hogy titrálható savtartalma 8,05 (az átlag 6 körül van, 7 már magasnak számít). Alkoholtartalma 11,95, ezt a szaknyelv mérsékeltnek, sőt nagylelkűnek nevezi. A középhosszú lecsengésű bor kiegyensúlyozott, extraktja (szárazanyag-tartalma, mely a testességet adja) 20,30, ami tartalmasnak számít. Az etyeki borok reduktívak, azaz a levegő kirekesztésével érlelődnek, ami azért érdekes, mert ez a technológia jobban megtartja az üde, friss, gyümölcsös-vegetális illatokat, mint a hagyományos hosszadalmas fahordós ászkolás. Az imígyen előálló könnyű, száraz fehér borok uralják a világízlést manapság. Mivel éhgyomorra sohasem iszunk, érdemes megjegyezni, hogy a Sauvignon Blanc szereti a leveseket, tán még a ragukat is, a szárnyas ételeket, általában a fehér húsokat, és a párolt zöldségeket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik