Belföld

FigyelőBarométer – július 18.

A kormány középbirtokosi rendszer kialakítását tűzte ki célul, és tetemes támogatást ígér a gazdáknak (+1). Elképzelhető, hogy nem születik választási együttműködés a Fidesz és az MDF között. A mobilgyártók közzéteszik a készülékek sugárzási mutatóit (+1). Emelkedik a Figyelő Barométer.

FigyelőBarométer – július 18. 1Mézesmadzag a gazdáknak

A kormány tegnap a zala megyei Kálócfán tartotta esedékes ülését. A helyszínválasztás stílusos volt, hiszen az ülés központi témája a családi gazdaságok támogatása volt. Ugyancsak stílusos volt a menü, amellyel a kálócfaiak megvendégelték kormányukat: sertéspörköltet és pogácsát ebédelhetett a kétszát lakosú település apraja-nagyja a honatyákkal barátságban. Úgy tűnik, a kedélyes hangulat megalapozta, hogy még Torgyánt túllicitáló ígértek is elhangozzanak a családi gazdaságok támogatására.

A kormány tíz éven belül az uniós országok gazdaságaival versenyképessé váló középbirtokosi rendszer kialakítását tűzte célul. A kálócfai ülésen a kormány úgy döntött, hogy ennek támogatására 2002-ben a költségvetésben már szereplő támogatási kereten felül húszmilliárd forint áll rendelkezésre. A családi gazdaságok átlagosan 80 millió forint államilag támogatott hitelhez jutnának. A nagyvonalú ajánlattal azok a gazdák élhetnek, akik legfeljebb 300 hektáros osztatlan földbirtokkal rendelkeznek, és a gazdaságot a család működteti, legfeljebb idénymunkára vehetnek fel embert.

Az első 100 hektár föld megvásárlásához 10 millió forintos, 10 éves futamidejű hitelt lehetne igényelni, amelyhez 60 százalékos kamattámogatás és 80 százalékos állami garanciavállalás is társulna. Ezenkívül a birtok vevője mentesülne a földvásárlási illeték megfizetése alól, az eladónak pedig a vételár után nem kellene adót fizetnie. A szükséges forgóeszközök megszerzéséhez 25-35 millió forint járna a családi gazdaságoknak, ugyancsak 60 százalékos kamattámogatással és állami garanciával.

Egyelőre nem született egyezség a Fidesz és az MDF között

Elképzelhető, hogy nem születik választási együttműködés az MDF és a Fidesz között. A nagyobbik koalíciós párt a múlt héten 22 helyre szóló ajánlatot tett a Magyar Demokrata Fórumnak, ám az ragaszkodna a területi lefedettséghez. Az MDF szeretne minden megyében képviselőt állítani, ami számításai szerint csaknem 40 képviselőt jelentene. A napilapok értesülése szerint a Fidesz azonban csupán 1-2 hellyel hajlandó megemelni múlt heti, nem túl nagyvonalú ajánlatát. A végső szót az MDF pénteki választmányi ülése mondja ki.

Mobiltelefon mellé sugárzási mutatók

A világ vezető mobilgyártói, a finn Nokia, a svéd Ericsson és az amerikai Motorola megegyeztek, hogy közzéteszik a készülékeik maximális sugárzási mutatóját Európában is. A most elfogadott mérési adat rövidítése SAR, az emberi testben elnyelődött sugárzás mértékére utal. Az USA-ban már használják ezt az indexet, és csak azokat a készülékeket engedik árusítani, amelyek sugárzási mutatója kisebb 1,6-nél, de egészségre ártalmasnak csak azt tekintik, amelynek mutatója 2 felett van. Az Európában forgalmazott mobilok sugárzási mutatója 0,5-1 között mozog.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik