Belföld

A közép- és nagyvállalati PC-k kétharmadához van már internetes kapcsolat

Telítődési szakaszba jutott a vállalati internetcsatlakozások kiépítése, s a továbbiakban a cégek inkább a meglévő csatlakozási lehetőségek minőségi javítására fektetik a hangsúlyt. A közép- és nagyvállalatoknál PC-t használó dolgozók kétharmadának van internetes csatlakozási lehetősége a munkahelyén, amit döntő részt e-mailezésre használnak.

A Magyar Infokommunikációs Jelentésből kitűnik, hogy idén áprilisban a vizsgált vállalati körben közel 70 százalékos volt az internet-elterjedtség. Az idei évre tervezett csatlakozáskiépítéseket tekintve decemberre ez az arány már 80 százalékra emelkedik majd.

A szegmenseket egyenként elemezve az látszik, hogy a nagyvállalatok 98,5 százalékának már van internetcsatlakozása, vagyis ez a piac már telítődött, s a kiépítés aránya már a közép- és kisvállalati körben is lassul, de közel azonos szinten áll.

Van viszont még mit tenni annak érdekében, hogy az adatforgalom felgyorsuljon. Jelenleg a cégek 76 százaléka még csak maximum 64 kbps sebességgel tud felcsatlakozni a világhálóra. 43 százalékuk ISDN-t, 36,3 százalékuk analóg modemet használ. A többi, jóval nagyobb sebességet lehetővé tévő megoldás (optikai kábel, bérelt vonal, tévékábel) elterjedtsége még alacsony.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik