Belföld

Az ezer sziget országa

A magyarok egyik leggyakoribb utazási célpontja ez a mediterrán ország, ami Európa, Ázsia és Afrika határán fekszik. Kultúráját is meghatározza ez a hármasság. És bár tanultunk róla az iskolában, nem nagyon kötjük össze az ókori történeteket a tengerparti napozással.

Az ezer sziget országa 1Tengerpart, homok, napfény és fürdőzés. Általában ezek jutnak eszünkbe, ha Görögország kerül szóba. De vannak igazán felejthetetlen szárazföldi helyek is. Ilyen a Balkán-félsziget legdélebbi része is, ahol egymás mellett fekszik két kor két városa. Bár Görögország minden szeglete a történelmet hordozza magában, a Peloponnészoszi-félsziget leginkább a tenger illatáról, a hegyekről vagy éppen a szőlőről, az olíváról és a citrusfákról marad meg emlékezetünkben. A régió városai, falvai és fürdőhelyei az ókorban fontos központok voltak, akárcsak ma. A falvak mintha csak a semmiből nőnének ki, az emberek pedig büszkék és vendégszeretők. Görögország rejtett kincsei!

Egy jól indult nyaralást is könnyen elronthatja, ha zárva találjuk a boltot, nem tudod feladni a leveleket, sőt pénzedhez sem jutsz hozzá. Márpedig a szieszta egyik hazájában ez könnyen előfordulhat!

Alkalmazkodva a görög életvitelhez, a legtöbb városban az üzletek délben zárva tartanak. A legtöbb helyen megőrizték ezt a hagyományt, ami annyit jelent, hogy az üzletek reggel 9-től 14-ig, majd délután 18-tól 21-ig vannak nyitva. Sőt még az is megeshet, hogy hétfő és szerda délután nem nyitnak ki. Szombaton általában reggel 9-től 14-ig van lehetőségünk vásárolni, vasárnap már egész nap zárva maradnak. Természetesen az idegenforgalmi helyeken ez nem igazán érvényes, de azért jobb, ha ott is számítunk erre. További hasznos információk!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik