Belföld

Peekabooty fájlcserélő szoftver

Ismét hallat magáról a Cult of the Dead Cow (A döglött tehén kultusza) nevű hackercsapat. A mai napig az egyik legdurvább vírust kifejlesztő fehér galléros kommandó most a fájlcserélő P2P módszerre harapott rá.

Peekabooty fájlcserélő szoftver 1A P2P azt jelenti, hogy az ideiglenesen összekapcsolt gépek egymással egyenlő értékű (peer) résztvevők a hálózatban, s nincs kiemelt szerepet betöltő szerver. Ezen az elven működnek a Napster és a Gnutella fájlcserélő rendszerek, s most ilyen szoftvert fejlesztett a Cult of the Dead Cow (cDc) is Peekabooty néven. A cDc arról vált nevezetessé, hogy kifejlesztette az egyik legdurvább vírust, a Back Orifice-t.

Back OrificeA trójai faló típusú programok lényege, hogy olyan kárt okozó funkcióik vannak, amelyeket egy másik programba loptak be, s azon keresztül juttatják a megcélzott számítógépbe, hogy ott, mint a trójai falóból az ellenség, kiszabaduljanak, s elvégezzék romboló ténykedésüket. Ilyen a Back Orifice is, amely neten játszható programként és fényképként terjedt. A 120 kilobyte-os fájl egyszer csak eltűnt a delikvens winchesteréről, aki még csak nem is sejtette, hogy támadás áldozata. Közben a támadók a program segítségével megtudták az illető internetes felhasználói nevét és jelszavát, s képesek voltak az áldozat winchesterén kutakodni, le- és feltölteni fájlokat, vagy átformattálni a winchestert.

Már a csapból is a Napster folyik, hiszen alaposan felforgatta a szerzői jog érvényesítésének status quóját, pedig csak MP3 formátumú fájlok cseréjét teszi lehetővé. Ehhez képest a Peekabooty sokkal többféle formátumot képes kezelni, így akár betiltott weboldalakat is lehet terjeszteni a weben általa, ezért valószínűleg sok botrányos hírben fogunk még hallani róla.

A cDc fejlesztése ugyanis kihúzza a jogalkotók lába alól a talajt, amikor egy weblap tartalmára vonatkozóan kimondják, hogy annak az országnak a törvényei vonatkoznak rá, ahol a weblapot tartalmazó szerver van. A Peekabooty éppen arra képes, hogy weblapok keringjenek a weben anélkül, hogy a világ bármelyik szerverén rajta lennének. Így aztán le sem lehet őket tiltani onnan.

A hackercsapat nyilvánosan megfogalmazott célja a Peekabootyval: a szoftvert azokra az országokra szabták, ahol erős a cenzúra (mint például Kínában), meggátolandó a kormányokat a tartalmak szűrésében vagy törlésében. Ez a cél felidézi az internet hőskorát, amikor mindenki azt hitte, hogy a háló a szólásszabadság és demokrácia garanciája lesz.

Olvassa el……korábbi írásainkat:

Egyenrangú gépek hálózata

A Napster a FigyelőNet-en

A baj csak az, hogy a rendszer többek közt a gyermekpornográfiát űző bűnözőknek is kiváló eszköz arra, hogy eltűnjenek a hatóságok szeme elől. Így aztán a júliusi Las Vegas-i hackertalálkozón, bemutatásakor a szoftver vélhetőleg nagy ellenállásba ütközik majd.

Mindezek mellett a Peekabooty a cégek életét is megnehezítheti: a rendszergazdáknak, hálózati szakembereknek főhet majd a fejük amiatt, hogy miként akadályozzák meg az illetéktelen tartalmak letöltését a céges hálózatra. Ez a Napster esetében nem volt különösebben nehéz, mert egyszerűen letiltották az MP3 formátumú fájlokat, de minden fájltípust nem lehet letiltani. Szakértők szerint persze nem lenne meglepő, ha júliusig erre a problémára is a cDc találna megoldást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik