Belföld

Társasági adóbevallás előtt

Május végéig kell a vállalkozásoknak elküldeniük az adóhatóságnak a társaságiadó- és osztalékbevallásokat. A már feldolgozott 2,3 millió személyi jövedelemadó-bevallásból kiderült, hogy az átlagos éves bér tavaly 896 ezer forint volt, az egyéni vállalkozók pedig még mindig nehéz körülmények között élnek.

Több hibaA tavalyi esztendőhöz képest jelentősen megnőtt a hibás bevallások száma – annak ellenére, hogy a tipikus hibákra fokozottan felhívták a figyelmet (Lásd cikkünket >>). Ennek okát szakértők abban látják, hogy bonyolultabb lett az idei ív és számos új elem került bele a bevallásba. 122 ezer esetben találtak olyan hibát, amelyet csak az adózó bevonásával lehet kijavítani – például azt, ha elfelejtette aláírni a bevallást…

Csütörtökön az APEH nyilvánosságra hozta az eddig feldolgozott adóbevallások eredményeit. A 2,4 millió darab személyi jövedelemadó bevallásból – amit március 20-ig kellett visszaküldeniük a magánszemélyeknek, egyéni vállalkozóknak és az őstermelőknek – 2,3 millió érkezett be az adóhatósághoz, melynek 97 százalékát már fel is dolgozták. A legnagyobb hiányosság az egyéni vállalkozóknál van: közel 10 százalékuk nem tett eleget kötelezettségüknek.

Megélhetési vállalkozók Az APEH adatai szerint a vállalkozóknak a saját megélhetésükre, a vállalkozásból kivett jövedelem átlaga 41 ezer forinttal, 309 ezer forintra nőtt egy év alatt. Ennyit költenek tehát hivatalosan egy évben saját magukra. A tavalyi évben összesen 221 ezer egyéni vállalkozó vett ki jövedelmet saját részére.

Növekvő bérek

Az önbevallók összesen 1944 milliárd forint jövedelmet vallottak be 2000-re, ami 12,9 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Az összevont átlagjövedelem tavaly 12,7 százalékkal, bruttó 842 ezer forintra emelkedett éves szinten. Az elmúlt évben a legmagasabb jövedelem bruttó 535 millió forint volt, szemben az egy évvel korábbi 269 millió forinttal. Az első 100 legmagasabb jövedelemmel rendelkező ember átlagosan 102 millió forintot keresett tavaly, míg 1999-ben ez a szám 86 millió forint volt. Ez a 18,6 százalékos növekedés azt mutatja, hogy a gazdagabb adófizetők jövedelme az átlagosnál jobban nőtt.

A forrásadót is fizetők top 100-as listája is jelentősen megugrott 1999-hez képest. Míg tavaly előtt 208 millióval már fel lehetett kerülni a listára, 2000-ben ehhez már 281 millió forint kellett. A legnagyobb bevallott forrásadóköteles jövedelem 2,16 milliárd forint volt. Érdekesség, hogy a 463 ezer adóalanyt érintő eltartottak utáni családi kedvezmény átlaga 30 százalékkal növekedett, így átlagosan elérte a 39 ezer forintot. 944 ezren igényeltek vissza adót, összesen 21,4 milliárd forint értékben.

Társasági adóbevallás előtt 1Közeleg a határidő a társasági adóbevallások benyújtásához

A társaságiadó-törvényben tavaly minimális változás történt, ezért aztán a bevallási nyomtatvány sem sokban különbözik az előző évitől. Az adóhatóság május végéig 350 ezer társaságiadó-bevallásra számít: 185 ezret az egyszeres, 165 ezret pedig a kettős könyvvitelt vezetőktől.

Ebben az évben még könnyű dolga van a hivatalnak: elvileg mindenki számára május 31. a bevallási határidő. Jövőre viszont már különböző időpontok lehetnek, sőt lesz is annál a 165 cégnél, ahol a naptári évtől eltér az üzleti év. Ezek a vállalkozások egyébként 1999-ben 28 milliárd forint adózás előtti eredményt termeltek, s a különböző kedvezmények igénybevételének köszönhetően 4,7 milliárd forint adót fizettek.

Bevallás a világhálónBár az elektronikus aláírásról szóló törvény szeptemberben várhatóan már hatályba lép, még legalább két évbe is beletelik, míg a társaságiadó-bevallások elektronikus úton is eljuttathatók lesznek az adóhatósághoz. Ha törvény alapján létrejönnek az úgynevezett hitelesítés szolgáltatók, ezt követően egy évvel később a tízezer legnagyobb adózó számára lehetővé válik, hogy a havi és az évközi bevallásaikat elektronikus úton juttassák el az adóhatósághoz. A társaságiadó- és az osztalékadó-bevallásoknál pedig várhatóan a szolgáltatók létrejötte után két évvel nyílik erre mód.

Tavaly óta az adóhatóság honlapjáról letölthető a társaságiadó- és az osztalékadó-bevallás kitöltő és ellenőrző programja. “Mindenkinek ajánlom, hogy vegye igénybe ezt az APEH-szolgáltatást, hiszen megkönnyíti a munkát” – tanácsolja Komáromy Erika, a PricewaterhouseCoopers Kft. adószakértője. A program ugyanis a beszámoló adatai alapján automatikusan kitölti a bevallás megfelelő sorait, s biztosítja az ellenőrző számok helyességét. Tavaly sem volt sok gondja a hivatalnak az így készülő bevallásokkal, lévén, hogy azok számszakilag hibátlanoknak bizonyultak.

Egyéb problémák persze akadtak, volt olyan például, hogy megváltozott a cég székhelye, amit korábban nem jelentettek be az adóhatóságnak, a bevallás törzsadatokat tartalmazó részében pedig már az új székhelyet jelölték meg – számol be az APEH elnökhelyettese.

Mire figyeljünk a bevallásnál?

• A társasági adóalapot csökkentő és növelő korrekciós tételeket vegye sorra a vállalkozás, s gondolja át alaposan, melyik vonatkozik rá, gyakran fordul elő hiba például az értékvesztés adóalap-eltérítő számításában és a törvény. 3. sz. melléklete szerinti a “nem a vállalkozás érdekében felmerült költségek” értelmezésében.

• A devizakülföldi társaság, amely könyveit devizában vezeti, elhatárolt veszteségként csak a korábbi társaságiadó-bevallásokban forintban kimutatott összeget veheti figyelembe, vagyis az esetleges árfolyamváltozás hatását nem érvényesítheti.

• Tavaly óta minden évre új illetőség igazolást kell kérni a külfölditől, akkor is, ha az illetősége nem változott. Ha ez idén május 31-ig nem érkezett meg a céghez, akkor a le nem vont forrásadót decemberre kell bevallani, s nem lehet figyelembe venni a nemzetközi egyezményekben meghatározott kedvezményes adókulcsokat.

Feltöltési kötelezettségA bevallások beérkezését követően – a vállalkozások számára – egy kellemetlen periódus indul: az adóhatóság mulasztási bírságot szab ki azon kettős könyvvitelt vezető cégekre, amelyek tavaly december 20-ig nem tettek eleget adófeltöltési kötelezettségüknek. A kettős könyvvitelt vezető cégekre egyébként tavaly is inkább a túlfeltöltés volt jellemző: május végén 59 milliárd forintot igényeltek vissza, miközben befizetési kötelezettségük a 20 milliárdot sem érte el.

Adóelőleg számítása

A társaságoknak nem csupán a tavalyi gazdálkodási eredményükkel kell május végéig elszámolni, ez alapján meg kell állapítaniuk a következő egy évben (2001. július 1-2002. június 30. között) esedékes adóelőleget is. Mostantól ez a kötelezettség, valamint az előlegfizetés a külföldön tevékenykedőket (az off-shore cégeket) is érinti.

Ez évtől egyébként már nem 3 millió, hanem 5 millió forintos határ elérésével kell havonta fizetni a társaságiadó-előleget. Ugyanakkor eltérő szabály érvényes azokra, akik tört év alapján kalkulálnak adóelőleget – vagyis az előtársaságoknál, és a tavaly alakult cégeknél. Az előlegfizetés gyakoriságát náluk nem az éves szintre számított összeg, hanem a működés tényleges tört évi adókötelezettsége határozza meg.

Az egyszeres könyvvitelt vezető cégeknek viszont csak 2004. január 1-jétől kell áttérniük kettős könyvvitelre -, így az általuk befizetett adóelőleget csak most kell kiegészíteni a múlt évi eredménynek megfelelően. Tavaly május végéig az egyszeres könyvvitelt vezetők 7,4 milliárd forint társasági adót fizettek be, s 3,1 milliárd forintot igényeltek vissza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik