Belföld

Kötéllétra nőknek

A General Electricnél (GE) a női menedzserek nem bízzák a véletlenre az előrejutást. A cég vezetőivel egyetértésben saját hálózatot hoztak létre előrejutásuk támogatására.

Egynemű hálóA “nők hálózatát” a legendás hírű vezető, Jack Welch hívta életre, a tagokra bízva, hogyan töltik meg tartalommal. Utóda, Jeffrey Immelt a hálózat tagjainak tartott előadásában így fogalmazott: “Csak tőletek függ, hogyan éltek a vállalat által nyújtott lehetőséggel.” A 340 ezer fős világcégnél a WN ötven csoportjában ötezer menedzsernő igyekszik “élni a lehetőséggel”.

Három férfi vezető biztosította a csupa nő közönséget a GE-nél működő Women’s Network (WN – nők hálózata) magyarországi csoportjának megalakulásán arról, hogy rendkívül fontos, amit csinálnak. A jelenet önmagában is igazolta a hálózat jelentőségét: a GE-nél – csakúgy, mint bármely más cégnél – a férfi vezetők vannak túlnyomó többségben.

Más cégekkel ellentétben azonban ennél a multinacionális vállalatnál változtatni akarnak ezen. Már korán felismerték, hogy szélesebb körben válogathatnak a tehetségek közül, ha a nők is egyre feljebb léphetnek a ranglétrán.

Kötéllétra  nőknek 1Önerőből

Budapesten egy évvel ezelőtt alakult meg a helyi csoport, akkor még csak a GE Lightingnál dolgozó vezető pozícióban lévő, illetőleg a későbbiekben várhatóan abba kerülő nőkből. Az idén a Magyarországon jelen lévő hat üzletág mindegyike csatlakozott a helyi hálózathoz.

Az összejövetelek célja többnyire ismeretszerzés. A tagok találkoznak vezetőkkel – például vendégük volt a GE Lighting globális kommunikációs igazgatója, aki Amerikában szervezte a WN-t, s megosztotta velük a tapasztalatait. Mivel a digitalizáció, az elektronikus üzletvitel jelentős kezdeményezés a vállalatnál, meghívták a GE Lighting digitalizációért felelős egyik menedzserét, tartson előadást. Legutóbb a GE Lighting európai humánerőforrás-vezetője ismertette, milyen elvárásai vannak a vállalatnak a vezetőkkel szemben.

Éppen az elvárások teljesítésében sokat segít a WN-en belül működő mentorálási rendszer. Ennek keretében vezető pozícióban lévő nők adják át tapasztalataikat fiatalabb társaiknak.

Olvassa el……korábbi írásainkat:

Hogyan menedzselje karrierjét?

Hódító női menedzserek

Karrier vagy család?

Tudás és elhatározás

Ugyancsak a felkészülést szolgálják a WN tréningjei, kerekasztal-beszélgetései. Ezeken a tagok többnyire egymást tanítják: mindenki a saját szakterületén szerzett tudást dobja be a közösbe.

Így például Szabó Eszter, a GE Hungary Rt. kommunikációs igazgatója és egyben a WN hazai szervezője és a másik szervező. Hucskó Andrea prezentációs tréning megtartását vállalta. Mert az, hogy ki mennyire tud prezentálni, nagy súllyal esik a latba a vállalaton belüli elismertség kivívásában.

A WN törekszik arra is, hogy láttassa magát a vállalaton belül. A digitalizációért felelős menedzser előadása után például elvállalták, hogy elkészítik e kezdeményezés logóját és szlogenjét. Ez ma már a vállalat sok pontján látható, s szerepel rajta a WN neve is.

A külső szemlélő úgy látja, a Women’s Network megalakítása sokkal inkább elhatározás, mintsem pénz kérdése volt. A vállalat adja a kereteket, a helyet, a találkozókon az ennivalót, a vendégelőadók ajándékát; mindez értelemszerűen nem jár elviselhetetlen költségekkel. Ugyanakkor a vezetők odafigyelnek a WN-re, segítik az ottani munkát.

A hálózat ereje

Sokat lehet tanulni abból, ha mintákat, ötleteket kap az ember. Juhos Andrea, a Drake Beam Morin karrier-tanácsadó cég ügyvezető partnere, a WN legutóbbi összejövetelének vendégelőadója úgy tapasztalja, a legtöbbször kulturális gátak miatt nem emelkedik a női vezetők száma. Például a férfiak arra vannak szocializálva, hogy karriert csináljanak, a nők pedig nem. A nők karrierje szempontjából meghatározó, hogy férjük mennyire támogatja őket ebben: nem annyira a gyereknevelés terhe a visszahúzó erő, hanem a férj hozzáállása.

Az, hogy ki kerül pozícióba, nem feltétlenül azon múlik, hogy ki a legalkalmasabb rá, hanem azon, hogy ki mennyire tudja pozicionálni magát. Ebben a férfiak sokkal jobbak, mert nincs annyi kötelezettségük, mint egy nőnek.

Ezért sokat számít, hogy a WN-ben a nők kicserélhetik tapasztalataikat. Vannak például, akik bűntudatot éreznek amiatt, hogy viszonylag keveset vannak a családjukkal, de ha látják, hogy más is az esti órákban foglalkozik a gyermekével, s ettől még nem válik rossz anyává, könnyebben elfogadják a menedzser életformát.

Segít az is, ha tudják, nincsenek egyedül: a vezetői munka és a család összeegyeztetése másnak is a pihenésről, a szórakozásról való lemondással jár, s megoldási módokat leshetnek el egymástól.

A tanácsadó szerint jelentős gyakorlati haszna van a WN-en belüli továbbképzéseknek is. A tapasztalatcsere a számos üzletágból álló GE-n belül különösen hasznos. “Ha a Women’s Network komoly lobbierőt fog képviselni, biztos, hogy segít majd a nők előrejutásában” – állítja Juhos Andrea. A GE-nél mindenesetre nincs akadálya, hogy ez megtörténjen: a rendszeres teljesítmény-értékeléseknél, az előléptetésnél beszámít a WN-ben végzett munka.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik