Belföld

Csak a hackerek elégedettek

A dotcom világon végigsöprő csődlavina is jól mutatja: a biztonság lett a vállalatok eredményességének egyik döntő előfeltétele. Vajon mikor ébrednek fel Csipkerózsika-álmukból a hackereknek kiszolgáltatott cégek?

Csak a hackerek elégedettek 1Elég egy meggondolatlan mozdulat a neten, akár egy rossz klikkelés, és pillanatok alatt a hackerek könnyű prédájává válhatunk. A számítógépes bűnözök átvehetik rendszereink irányítását, lebéníthatják tevékenységünket. Mindezt sokszor eltúlzott riogatásnak tartják a vezetők, és csak akkor érzik testközelben a fenyegetést, amikor például az összes havi átutalásuk egy hacker bankszámláján landol.

A hackerekOlyanok, mint mi. Iskolába is járnak, sőt családot is alapítanak. Mindenhol ott vannak, akár olyan helyeken is, amelyekről nem is gondolnánk. A hackereket nem valamiféle ufóként kell elképzelnünk, hanem teljesen átlagos emberekként. Motivációjuk sokféle lehet. Van, aki hobbiból töri fel mások gépeit, és van, aki komoly összegeket kap érte; a végeredmény azonban ugyanaz: az internetet használó vállalatok számlájáról jelentős összegek tűnnek el.

A küzdelem a biztonságért már mindennapi életünk szerves része. Amikor reggel munkába megyünk, bezárjuk a bejárati ajtót, az utcán lezárjuk autónkat. Ingatlanainkat és kocsijainkat riasztóval védjük az idegen behatolóktól. A bankautomatánál állva igyekszünk takarni a billentyűzetet a PIN-kód beütésekor. Az interneten áramló információk már a minimális szakértelmet szerzett hacker számára is elérhetőek.

A cégek általában megelégszenek azzal, hogy számítógépeiket vírusírtóval szerelik fel, és tűzfalat telepítenek belső hálózataik védelmére. Az FBI és a Computer Security Institute felmérései viszont azt mutatják, hogy csupán tavaly a legnagyobb vállalatok és a kormányhivatalok 90 százaléka “érdemelte ki a számítógépes bűnözők kitüntető figyelmét”.

Nem filléres kérdésHa egy cég csak termékei ismertetésére és nagyvonalú bemutatkozásra használja az internetet, valószínűleg nem viseli meg egy, az oldal letöltését megakadályozó hackertámadás (Denial of Service, Dos). A nagy e-commerce vállalatok óránként dollármilliókat veszíthetnek egy hasonló támadás miatt, nem beszélve a hírnevükön esett csorbáról. Elsősorban ezeknek a vállalatoknak kösznhető, hogy e-biztonsági piac mérete az International Data Corporation (IDC) szerint meghaladja a 6 milliárd dollárt. Az internet biztonságáról hamarosan bővebben is olvashat a FigyelőNet hasábjain. Munkatársunk ugyanis részt vett egy sajtókonferencián, melyet az internetes biztonsági szoftverek piacán vezető Internet Security Systems (ISS) tartott Atlantában.

Az internet sem más tehát, mint a valós világ. Legalábbis abban a tekintetben, hogy itt is, ott is szükség van a hatékony védelemre. A cégek azonban ezt egyelőre nem ismerték fel, átfogó iparági szabványok még nem alakultak ki.

Az interneten a biztonság megszerzése egy dologban nagyon eltér a fizikai világban megszokott értelmezéstől. Ahogy egy bank a bankjegyeket szállítás közben védi, az elsősorban technikai kérdés. Az interneten azonban a biztonság a vállalat eredményességének előfeltétele lett.

Ezt mutatja a dotcom cégek között végigsöprő csődlavina is. Ha a világhálót érdemben használó cég nem teremti meg az online adatforgalom biztonságát, képtelen lesz elnyerni fogyasztói bizalmát.

A piaci részesedés növelése és a már megnyert ügyfelek megtartása elképzelhetetlen a hackertámadások kiszűrése nélkül. A rendszerek sérülékenysége ugyanis bizalomhiányt vált ki az ügyfelekből, akik emiatt sokszor átpártolnak valamelyik biztonságosabbnak hitt versenytárshoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik