Belföld

FigyelőBarométer – május 16.

A sertéshús áremelkedése miatt újra a kormány elé került az exporttámogatás kérdése (-1). Kft.-t hoznak létre, hogy az év végéig felvásárolja a szövetkezeti külső üzletrészeket (+1/-1). Süllyed a FigyelőBarométer.

Mondja el véleményét!Ön szerint milyen a gazdaság hangulata? Merre mozdítaná el a FigyelőNet Gazdasági Barométerét? Nézzen be a Kávéházba, és szóljon hozzá a vitához!

Kattintson ide!

Disznónak lenni sem jó. Csak kikezdi az idegeket a folytonos bizonytalanság. Tartott ugye tavaly ősztől egészen idén tavaszig a huzavona: lesz exporttámogatás, nem lesz? Előbb nem lett. Nagy hagyományú sertésügyi dinasztiák leszármazottai foglalkoztak egészen komolyan a profilváltás gondolatával, mert úgy látszott, nem éri meg disznót tartani. Aztán lett támogatás, 4,8 milliárd. A kedélyek megnyugodtak, az árak megindultak fölfelé (északnak), különösen, hogy marhahúst mostanában valahogy még annyira sem vesz a magyar, mint különben. Na de ha ötödével felmegy a hús ára, ellenben a legprofibb kommunikációval sem sikerül hirtelen tömegeket megnyerni a vegetarinizmus évezredes gondolatának, akkor elszalad az infláció – kapott észbe a kormány. Úgyhogy most vizsgálva lesz, mi lenne, ha mégsem lenne támogatás. A húságazat persze azt mondja, az nem lenne jó. Ők már így kalkuláltak, meg az ár is megy majd megint lefelé, mint egész Európában. Egy hét múlva döntés. Addig sokan alszanak nyugtalanul. Az éhes disznó, az nem, neki tutira megvan álmában a makk.

Aztán Magyar Fejlesztési Banknak (MFB) sem biztos, hogy jó lenni. Mert aki az, annak kft.-t kell alakítania az ÁPV Rt.-vel a szövetkezeti külső üzletrészek felvásárlására. Méghozzá neki kell többet beleadnia, és 1992-es névértékkel kell számolni, ami éppenséggel nem mondható azonosnak a jelenlegi piaci értékkel. Ha lenne értelme ezzel kapcsolatban jelenleg piaci értékről beszélni. Szóval év végére itt áll majd egy bank (a mi bankunk), oldalán egy társsal, amely már rég a centit vágja (szintúgy a miénk), meg egy rakás külső üzletrész tulajdonnal (az is a miénk lesz). Szép újévi feladat lesz kitalálni, hogy mihez kezd velük. De legalább nem annak a négyszázezer embernek kell megoldania ezt a feladványt, aki évek óta hiába törte rajta a fejét. Ők ettől meg lesznek szabadítva, igaz, a többi tízmilliónak a pénzén. Szívesen, különben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik