Belföld

Tiltakoznak a gyógyszerészek II.

Levélben kéri Orbán Viktort a Magyar Gyógyszerész Kamara, hogy a gyógyszerárrés maximalizálásával ne vegyenek el 4,2 milliárd forintot a patikáktól, mert az veszélyezteti a lakosság ellátását, és több száz gyógyszertár menne tönkre.

Tiltakoznak a gyógyszerészek II. 1Éppen egy hónapja írtuk (Tiltakoznak a gyógyszerészek I. >>), hogy a kiszivárgott tervezet szerint a kormány befagyasztaná a 3500 forintnál drágább gyógyszerek árrését. Abból indultak ki, hogy nem több munka a 7000 forintos pirula értékesítése, mint a 100 forintosé. A koncepció kidolgozásába nem vonták be a Magyar Gyógyszerész Kamarát, ezért nem mondhatták el, hol hibás a miniszteri számítás. Azóta sem konzultáltak velük, ezért közvetlenül a miniszterelnöknek írtak.

A hét elején elküldték a tiltakozást, amit 3500 gyógyszerész írt alá. Lényegében azt tartalmazta a levél, amit a kamara elnökének mai levele, hogy Orbán Viktor vesse latba személyes tekintélyét, és ne okozzon kárt a rosszul előkészített döntéssel.

Veszélyeztetett gyógyszerek•3500-6000 Ft között 169 készítmény

•6001-10 000 Ft között 108 készítmény

•10 000 Ft felett 157 készítmény

Telefonált a miniszter

Kedden délután tartott sajtótájékoztatót Hávelné Szatmári Katalin, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke az állásfoglalásukról, valamint arról a levélről, amelyben a miniszterelnököt kérik a döntés elhalasztására. Különös módon a tájékoztató közben hívta fel a miniszter, Mikola István a kamara elnökét, hogy a kormány elfogadta a gyógyszerárak szabályozásáról szóló tervezetet, de kivette a csomagból a gyógyszerészeket sújtó terheket, vagyis nem vonnak ki a gyógyszer-kereskedelemből 4,2 milliárd forintot, és csütörtökön már tárgyalhatnak.

A kamara számításai szerint a szabályozás bevezetése a gyógyszertárak árréstömegét 10 százalékkal csökkentené. Az éppen 4,2 milliárd forint évente, amelyből az OEP látszólagos megtakarítása 2,9 milliárd forint. Az OEP kerettúllépésének 12-15 százaléka és a járóbetegek megtakarításai is alig haladnák meg a 630 millió forintot, ami az éves kiadás 1 százalékát sem éri el.

Tiltakoznak a gyógyszerészek II. 2Tisztult a kép

Az egy hónap arra nagyon jó volt, hogy a gyógyszerészek ma már sokkal tisztábban látják a tervezett intézkedés negatív következményeit. Ha ugyanis befagyasztják az árrést, akkor a gyógyszerész nem szívesen tartja a drága gyógyszereket a patikában. Folyamatosan a nagykereskedőtől kell rendelnie. Csakhogy ezek között vannak életmentő készítmények is, inzulinok, vérnyomáscsökkentők, antibiotikumok, ellenanyagot tartalmazó életmentő oltóanyagok, vagyis a rendelkezés veszélyezteti a rászorultak ellátását, és némely esetben az életét is – írja a miniszterelnöknek a kamara elnöke.

Azt is hozzáteszi, hogy a bevételek csökkenése miatt kevesebb alkalmazott lesz a patikákban, rosszabb lesz a kapcsolat a gyógyszerészek és a betegek között. Ennek következtében egyre többen kénytelenek lesznek kórházba menni olyan esetekben is, amelyekre megoldást talált volna a gyógyszerész.

Kiszerelem, beszerelem

Tiltakoznak a gyógyszerészek II. 3A tervezett rendelet lehetővé tenné a gyógyszerészeknek, hogy a 3500 forintos ár alatti kiszerelésben rendeljék meg a gyógyszereket, ami növelné a költségeket. A kamara számításai szerint a kiadás 12 milliárd forinttal lenne több. Vagyis éppen háromszor annyival, mint amennyi megtakarítással számol a miniszter. Lesz tehát miről tárgyalnia a kamara elnökének és a Mikola Istvánnak.

A kormányszóvivői tájékoztatóról szóló tudósítások szerint ugyanis döntött a kormány: a miniszternek meg kell alkotnia a rendeletet, mégpedig az eredeti tervezet alapján. Vagyis korlátoznia kell a 3500 forintnál drágább gyógyszerek esetében az árrést, kényszerítenie kell a gyógyszertárakat, hogy csak annyi gyógyszert adjanak a betegeknek, amennyit felírt az orvos, és szabályoznia kell azt is, mennyi ajándékot fogadhatnak el az orvosok, a gyógyszerészek a gyógyszergyáraktól.

Ha igaz, amit a miniszter a telefonban a kamara elnökének mondott, hogy a terhek nem a patikusokat sújtják, akkor valahonnan új forrást kell bevonniuk a rendszerbe. Vagy nem érvényes a hagyományos matematika. Az már politika.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik