Belföld

Lenne Ön is milliomos?

Nyolcvanezren voltak kénytelenek lemondani dollármilliomosi címükről tavaly a tőzsdei árfolyamok visszaesése miatt. Számuk a világban azonban még így is meghaladja a 7 milliót.

Lenne Ön is milliomos? 1Bár a múlt esztendőben az értékpapírpiacok gyengélkedése miatt érzékeny veszteséget voltak kénytelenek elszenvedni a vagyonosabb befektetők, a világ gazdag embereinek vagyona még így is 5,9 százalékkal, 27 trillió (ezer milliárd) dollárra nőtt.

Földrészek szerint•Észak-Amerika:

a tavaly gazdaggá vált emberek több mint egyharmada ezen a földrészen él, az összes milliomos száma meghaladja a 2,5 millió főt. Összvagyonuk 8,8 trillió dollárt tesz ki.

Európa: a milliomosok száma ezen a földrészen nőtt a legdinamikusabban, 6 százalékkal, így számuk elérte a 2,3 milliót. Vagyonuk 7,2 trillió dollár.

Ázsia: Az egyetlen földrész, ahol az összvagyon értéke csökkent, méghozzá 9 százalékkal 4,9 trillió dollárra – bár ez régiónként nagyon változott. A legnagyobb növekedési potenciált azonban itt látják a szakértők.

Dél-Amerika: bár a milliomosok csupán 3 százaléka él ezen a földrészen (190 ezer fő), a 3,3 trillió dolláros vagyonuk mégis 12,3 százalékos részesedéssel bír.

Közel-Kelet: 1,3 trilliós vagyon felett osztozik 220 ezer milliomos.

Afrika: a 40 ezer milliomos 60 százaléka Dél-Afrikában él, vagyonuk nem változott a múlt esztendőben, maradt 500 milliárd dollár.

Ki számít gazdag embernek ezen a planétán? Az egyik legnagyobb amerikai befektetési bank, a Merrill Lynch és a tanácsadó Cap Gemini Ernst & Young felmérése (World Wealth Report 2001) azokat tekinti gazdag személyeknek (high-net-worth individuals), akiknek befektetni való vagyona eléri az 1 millió amerikai dollárt. Ebbe a kategóriába tehát nem számítanak bele azok, akiknek vagyona ingatlanban vagy más, kevésbé likvid eszközben áll, így igazi milliomosból valószínűleg sokkal több él a földön.

A 30 millió dollár feletti kategóriába (ultra-high-net worth individuals) 57 ezer ember fért bele, összvagyonuk 8,37 trillió dollárt tesz ki.

A múlt év igen kedvezően indult: a technológiai részvények fényes jövő elé néztek, az árfolyamok felfelé száguldottak, a Nasdaq index 24 százalékkal erősödött három hónap alatt. Mindez igen jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy számos befektető realizálhatta vagyona drámai növekedését. Ez a számokban is megmutatkozott: márciusig 260 ezer ember nyerte el a “milliomosi” rangot.

A szerencse azonban forgandó. A március 10-ei csúcs után a Nasdaq értékének felét elveszítette az év végéig. A tavasztól tapasztalható tőzsdei visszaesés miatt 30 százalékkal csökkent az új milliomosok száma: decemberre már csak 180 ezren maradtak.

Lenne Ön is milliomos? 2A múlt esztendő így mindenképpen szomorú évként vonul be a világ milliomosainak évkönyveibe, hiszen 1999-hez képest drámainak tekinthető a visszaesés. A nettó összvagyon alig 6 százalékkal bővült, és bár a 27 trillió dollár még így is respektálandó összeg, a két évvel ezelőtti 18 százalékos növekedéshez képest mindenképpen csalódást okozhatott. Főleg akkor, ha hozzávesszük, hogy a tavalyi 180 ezerhez képest 1999-ben egymillió ember léphetett be a gazdagok táborába.

Szűkös esztendők?Bár a tények valóban azt mutatják, hogy a részvénypiaci gyors meggazdagodásnak egyelőre befellegzett, a számokat mindenképpen érdemes hosszabb időtávon elemezni. A tavalyi moderált, 5,9 százalékos vagyonnövekedés még így is meghaladja a világ össz-GDP termelésének bővülését, ám ha az utóbbi 15 esztendőt nézzük, nem lehet ok panaszra. A milliomosok vagyona ugyanis 1986-óta 375 százalékkal nőtt.

A tőzsde lagymatag szereplése idén tovább folytatódik, így nem csoda, ha az elemző társaságok is visszavettek várakozásaikból. A World Wealth Report 2001 a következő 5 esztendőre csak moderált, évi 8 százalékos vagyonnövekedést prognosztizál (szemben a tavalyi 12 százalékos várakozásokkal). Ennek következtében a föld leggazdagabb embereinek 2005-re 39,7 trillió dollárjuk lesz.

A növekedés lassulását a nagy befektetési bankok is megérzik. A Merrill private banking forgalma 20 százalékkal esett vissza az év első három hónapjában. A Credit Suisse is hasonló jeleket tapasztalt: az egy évvel korábbi adatokhoz képest a jelentősebb ügyfelek által kezdeményezett részvénykereskedés igencsak visszaesett.

Milliomosok vagyonnövekedése
Földrész Növekedés 1999-óta Növekedés 1986-óta Piaci részesedés
Afrika
változatlan
166 %
1,9 %
Ázsia
-9 %
600 %
18,2 %
Európa
7,5 %
440 %
26,8 %
Dél-Amerika
6,5 %
275 %
12,3 %
Közel-Kelet
18 %
216 %
4,8 %
Észak-Amerika
9 %
313 %
32,7 %
Forrás: Merrill Lynch

Ajánlott videó

Olvasói sztorik