Belföld

Csak egy legény van talpon

A klasszikus Matáv-Mol-OTP blue-chip trió egy szereplőre fogyott - legalábbis a stabilan növekvő nyereségesség tekintetében. Az idei első negyedéves gyorsjelentések szerint csupán az OTP-csoport tudott javítani.

Csak egy legény van talpon 1Az OTP konszolidált adózott eredménye 11,2 milliárd forintot tett ki az év első három hónapjában. Ez csaknem 14 százalékkal haladja meg az előző év azonos időszakában kimutatott profitot.

A csoport mérlegfőösszege március végén 2101 milliárd forint volt, 6,5 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi értéknél. A nem konszolidált adatok szerint az OTP Bank az első három hónapot 9,5 milliárd forint adózott eredménnyel zárta, 17,4 százalékkal magasabban, mint tavaly.

Csak egy legény van talpon 2Bár a Matáv Rt. első negyedéves nettó eredménye meghaladta a 15 milliárd forintot. Az érték nemcsak az elemzői várakozásoktól (20,5 milliárd forint) marad el, hanem a múlt év hasonló időszakában realizált eredménynél is csaknem 25 százalékkal kevesebb.

A bevétel növekedésének legjelentősebb forrása továbbra is a mobilüzletág, a Westel Mobil Távközlési Rt. 2001. első negyedévében az üzletágak közötti tranzakciók levonását megelőzően 44,2 milliárd forint bevételt realizált, szemben az egy évvel korábbi 35,4 milliárd forinttal. A Westel kamat-és adófizetés, értékcsökkenés és tőketörlesztés előtti nyeresége (EBITDA) 18,6 százalékkal 14,1 milliárd forintra emelkedett, az eredmény pedig a tavalyi év első három hónapjában elért 3 milliárd forinttal szemben 3,8 milliárd forintra.

A mobiltelefon-társaság előfizetőinek száma 80,2 százalékkal nőtt. Március végén elérte az 1,8 milliót. Utóbbival számolva a Westel piaci részesedése 54 százalékos.

Csak egy legény van talpon 3A Mol-csoport gyorsjelentése 11,5 milliárd forint mérleg szerinti veszteséget tartalmaz. Egy évvel korábban még 25,5 milliárd forintnyi nyereség szerepelt a kimutatásokban.

A Mol még az elemzői becsléseknél is rosszabb három hónapot zárt. A szakértői konszenzus ugyanis 3 milliárd forintos negatív eredményt tartott valószínűnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik