Belföld

Mibe fektesse pénzét? II. rész

A hagyományos befektetési formák első negyedéves hozamai lehangolóak. Az is örülhet, aki az infláció ellen folytatott harcban egyáltalán pénzénél maradt. Egyes ingatlanok, telek, műtárgyak és spekulatívabb ügyletek - talán ezekkel lehet jól keresni...

Nehéz helyzetben van az, aki mostanában keres megfelelő befektetési formát megtakarításainak. A magas szinten beragadt infláció felemészti az alacsony banki kamatokat, a stagnáló részvénypiac pedig meglehetősen bizonytalan megoldásként jöhet csak szóba.

Mibe fektesse pénzét? I. RészSorozatunk első részében a bankbetéteket (negatív reálhozam), a részvénypiacot (bizonytalan, nem ajánlott) és az állampapírokat (középtávon biztos, alacsony reálhozamot hozó befektetés) jártuk körül. Olvassa el részletes elemzésünket >>

A FigyelőNet körbejárta a különböző befektetési formákat, és bár igazán kiemelkedő lehetőséget sehol sem találtunk, olvasóinknak az állampapírokat (biztos, alacsony reálhozam), az ingatlanpiac egyes szegmenseit, (hosszabb távra, nagyobb nyereséggel) a termőföldet, valamint (kellő szakéretlemmel) a műkincspiacot ajánljuk. Megfigyelhető, hogy az igazán jó hozamok eléréséhez már nem elegendő az egyszerű, standardizált termékek (bankbetét, részvény, állampapír) közül választani: ha jól akarjuk fialatatni pénzünket, alaposan ismerni kell az egyes területeket (műkincs, ingatlanpiac), vagy bonyolult pénzügyi konstrukciókat (devizaspekuláció) kell választanunk.

Ingatlanpiac – fordulhat a trend

Mibe fektesse pénzét? II. rész 1A tavalyi látványos áremelkedés után szakértők szerint az idei, a kijózanodás éve lesz az ingatlanpiacon. A jelek szerint már most több az eladó lakás, mint a fizetőképes vevő, így a pénzromlás ütemét meghaladó hozamra nem számíthatunk minden lakáskategóriában. Az idei évben várhatóan 9,5 százalékos infláció ugyanis felemészti a lakásárak elemzők által várt 8-10 százalékos drágulását. A trendforduló mellett szóló érv az is, hogy az építési vállalkozóknak is járó kedvező kamatozású hitelkonstrukciók hatására egyre több társasház épül fel. Ez persze azt is magával hozza, hogy a használt lakások iránti kereslet még inkább visszaesik, vagyis áruk valószínűsíthetően stagnálni fog. Mindeközben az új ingatlant építők eladásaikkal a használt lakások kínálati oldalát erősítik. Ellentmondásosnak is tűnik egyébként, hogy az új építésű ingatlanok ára csak minimálisan, néha egyáltalán nem tér el egy-egy frekventált helyen lévő használt lakás árától.

Keresettek az építési telkekÉpítési telket venni az idén is jó üzletnek ígérkezik. Az elemzői konszenzus szerint az ingatlanfejlesztő cégek, vállalkozók növekvő kereslete mintegy 15-20 százalékkal nyomhatja föl a telkek árát. Még ennél is nagyobb nyereségre tehet szert az, aki foghíjtelekhez vagy panorámás budai területhez jut. Ez a befektetés azonban sok pénzt és némi szerencsét is igényel, hiszen ezekből egyre kevesebb van.

Fővárosi új lakások átlagos négyzetméterára

• Olcsó kategória: 206 ezer forint

• Középkategória: 306 ezer forint,

• Luxuskategória: 510 ezer forint

Ha lakást szeretne venni, olvassa el a részletes piaci elemzésekkel teli FigyelőTrend: Ingatlanpiac című kiadványát!

Mindez persze nem azt jelenti, hogy nem érdemes ingatlanba fektetni. Azok az idők azonban már elmúltak (1998-99), amikor szinte minden típusú lakást és házat érdemes volt megvásárolni, mert az árak mindenhol felfelé mentek. Budapest egyes kerületei – főleg Budán, vagy Pesten a belvárosi, eddig nem annyira felkapott kerületek – ennek ellenére még mindig jó befektetésnek számítanak, bár az árak jelenleg stagnálnak. Érdemes az új építésű ingatlanok vásárlásán gondolkodni, mivel piaci szakértők ennek nagy jövőt jósolnak. Általánosságban elmondható, hogy minimum középtávra érdemes ezt a befektetési formát választani, és alapos piacismeret szükséges a jó döntéshez.

Kedvező kilátások

Nem vehető biztosra persze az sem, hogy új lakásba fektetni bombaüzlet, azt viszont bátran tanácsoljuk, ha lakásba szeretné venni, akkor inkább újat vásároljon. A legfrissebb adatok szerint a múlt évben kiadott csaknem 45 ezer építési engedély egyharmadát olyan vállalkozók kérték, akik három vagy több lakásos ingatlanokat kívánnak felépíteni. Ez azt jelenti, hogy egy év alatt két és félszeresére nőtt a vállalkozók részesedése az építkezésekben. Következésképp az új építésű lakások piacát is a túlkínálat jellemzi majd. Az elkészült lakások száma az elmúlt évi 21,5 ezerről 31 ezerre nőhet. A kilátások ugyanakkor kedvezőek, hiszen a kutatók előrejelzései szerint 2001-ben a tavalyinál tízezerrel kevesebben kérnek majd építési engedélyt.

Érdemes megfontolni külföldi ingatlan vásárlását is, hiszen a mellett, hogy értékálló, bérbeadásából komoly bevételek származhatnak. Ráadásul a finanszírozási lehetőségek is igen kedvezőek – olcsó hitel -, így az is belevághat, aki nem rendelkezik, csak néhány millió forinttal.

Külföldi ingatlanvásárlás >>

Kispénzűeknek sem kell kihagyniuk befektetési portfoliójukból az ingatlanokat. A nemrégiben értékesíteni kezdett Európa Ingatlanalap befektetési jegy formájában teszi lehetővé a befektetőknek, hogy a kívánt összeg erejéig pénzük házakban, lakásokban és irodákban kamatozzon.

Új ingatlanalap a piacon >>

Devizaspekuláció – óriási kockázat, kérdéses hozam

Mint már a név is jelzi ennél az alternatívánál a főszerep a spekulációé, következésképp nagy

Elszalasztott lehetőségMennyit kereshettek azok, akik a sávszélesítés következményeként a forint erősödésére spekuláltak?Olvassa el korábbi cikkünket!

kockázatot vállal, aki a devizák árfolyammozgására játszik. Azért ejtünk szót róla mégis itt, mert a forint árfolyamsávjának kiszélesítése miatt ismét előtérbe kerültek a deviza-befektetések. A Bokros-csomagot megelőzően érdemes volt pénzünket devizában tartani és ezzel védekezni a váratlan forintleértékelések ellen. A csúszó leértékelés mértékét azonban úgy állapították meg, hogy a külföldinek (és magyaroknak egyaránt) érdemes legyen devizájukat forintra váltani és Magyarországon befektetni. A forint árfolyamsávjának előző heti kiszélesítését követően azonban ismét érdemes a devizák árfolyammozgásaira figyelni. A nemzeti valuta akár 30 százalékos árfolyam-ingadozása és a keresztárfolyamok mozgása ugyanis jelentős profithoz juttathatja a helyesen spekulálókat.

Mibe fektesse pénzét? II. rész 2Műkincs

Ha már befektetésekről van szó, nem maradhat ki a műtárgypiac sem. Az utóbbi időben ugyanis a hagyományos befektetési formák által kínált reálhozamok meglehetősen megcsappantak, így azok számára, akik fialtatni szeretnék pénzüket felértékelődnek az új, még felfutás előtt álló területek. A 2000. év végére bebizonyosodott, hogy a magyar műtárgypiac fejlődése töretlen, és a befektetési lehetőségek széles tárházát nyújtja azoknak,

akik hajlandóak kitanulni a piac szabályait. A szakértelemnek ugyanis óriási szerepe van abban, hogy sikerül-e az áhított hozamot elérni. Egyes területek már nagyon felkapottnak számítanak, ám a változó divat könnyen mozgásba hozhat eddig száműzött alkotásokat is (pl. ’60-70-es évek mellőzött festői, ékszerek). Kövesse figyelemmel a FigyelőNet műkincs rovatát, ahol többek között a legfrissebb aukciós ajánlatokkal is találkozhat!

Jó befektetést kívánunk!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik