Belföld

FigyelőBarométer – április 26.

Somody távozik a Pharmavittől (-1). Optimista EU növekedési prognózis (+1). Minden összejátszik a Danone ellen (+1). Emelkedik a FigyelőBarométer.

Egy sikersztori vége? Dr. Somody Imre, a Pharmavit elnök-vezérigazgatója kezdeményezte az amerikai tulajdonosnál a Pharmavit Rt.-től való távozását – olvashattuk tegnap este megdöbbenve a sajtóközleményben. A hivatalos indoklás szerint a távozás oka a Bristol-Myers Squibb, az amerikai tulajdonos bejelentése, miszerint a céget kft.-vé kívánják átalakítani. Nem hivatalos hírek szerint a várttól elmaradó céges eredmények miatt kell távoznia Somodynak. Véget érni látszik tehát a ’90-es évek Magyarországának egyik igazi sikersztorija. Példaértékű, mert megmutatta, hogy ha valaki egy ügyes ötlettel, eladható termékkel, tudással és persze némi szerencsével belevág egy vállalkozásba, igen magasra feljuthat. Ráadásul úgy, hogy közben nem feledkezik meg azokról sem, akik nem részesedhetnek a rendszerváltás vívmányaiból. Somody ugyanis vagyonából igen jelentős összegeket szánt jótékony célokra. Elegendő csak megemlíteni a Veresegyházon létrehozott egészségügyi központot. Az egyik legsikeresebb (és az egyik legnépszerűbb) hazai vállalkozó már egy ideje a kormány gazdasági tanácsadó testületének tagja. Egyes hírek szerint új munkahelye is a kabinethez köti majd, némelyek már miniszteri bársonyszékről is beszélnek. Ennek pedig mindenképpen örülni kell, hiszen végre egy sikeres vállalkozó mutathatja meg, hátha ő jobban tudja menedzselni az ország ügyeit.

Bár mára a világgazdaság lassulása egyértelművé vált, és ennek megfelelően az EU legfrissebb előrejelzésében lefelé módosította a tagállamok gazdasági növekedésére vonatkozó prognózisát (idén 2,8, jövőre 2,9 százalék), jó hírnek számít, hogy a mérséklődés az öreg kontinensen nem lesz jelentős. Mást sem hallunk az utóbbi fél évben, mint azt, hogy az USA gazdasága recesszió felé tart. Márpedig a világ vezető gazdasági nagyhatalma jelentős befolyással van az egész világgazdaságra: az IMF ma megjelent tanulmánya a tavaly előre jelzett 3,4 százalékról 3,2-re csökkenti földünk teljes idei GDP bővülését. Ez pedig az európai kontinenst is érzékenyen érinti. A külgazdasági kitettség azonban mégsem olyan jelentős, az, hogy az EU növekedése csak moderált mértékben lassul, nagyban köszönhető a rugalmas belső keresletnek. És hogy miért is fontos ez olyannyira? Az, hogy Magyarországtól nyugatra mi történik, nagyban meghatározza a magyar gazdaság növekedési potenciálját. A hazai külgazdasági függőség ugyanis igen jelentős, így mindenképpen örülnünk kell, hogy az amerikai gazdaság visszaesése mégsem érinti annyira érzékenyen Európát. Az EU friss jelentésében megállapítja, hogy Magyarország idén és jövőre is a térség legdinamikusabban fejlődő gazdaságai közé tartozik majd. És ha egy kis szerencsénk is van, akkor kontinensünk átveheti a világgazdaság nagy színházában a “húzóerő” méltán népszerű főszerepét.

Lassan összecsapnak a hullámok a francia Danone cég feje felett. Nem elég, hogy sztrájkok sorozata zajlik Franciaországban – ahol ráadásul a bíróság is a munkavállalóknak adott igazat -, háborog a magyar közvélemény, és szankciókkal fenyeget mindkét kormány, még a technika ördöge is kibabrál a cég vezetőivel. A francia küldöttség repülőgépe ugyanis tegnap landolt volna hazánkban, hogy tárgyalásokat folytasson a győri gyár vezetőségével és Matolcsy György gazdasági miniszterrel. A repülő azonban “technikai problémák miatt” kénytelen volt visszatérni a párizsi repülőtérre, így a megbeszélésre csak ma kerülhet sor. Miniszterelnökünk szerda reggeli rádiónyilatkozatában már arról beszélt, hogy Danone megváltoztatja eredeti szándékát, és mégsem zárja be a győri céget. Sikert érhet tehát el az a példátlan tiltakozási akció (mind a Danone dolgozói, mind a fogyasztók részéről), ami az utóbbi hetekben a cég ellen folyt, így érdekes jelenségnek lehetünk tanúi: a tulajdonos ugyanis elméletileg azt csinál a pénzével (gyárával), amit akar, ha érdeke úgy kívánja, bezárja egyik üzemét. Most azonban a fogyasztók és saját munkásai, valamint a kormányok éppen azon vannak, hogy ebben megakadályozzák…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik