Belföld

Független biztosítási alkuszok

Néhány biztosító szerint túl nagy "urak" a biztosítási brókerek, az alkuszok viszont állítják: nélkülük jóval kisebb lenne a biztosítók forgalma. Szerepük mégsem nő a piaccal arányosan.

Az alkuszok előnyeA rajtuk keresztül kötött biztosítások révén igencsak megszoríthatják a biztosítókat az alkuszok – mondják az előbbiek. Mi tagadás, jelentős állomány birtokában nagyobb hatással lehet a bróker a biztosítóra, ismerik el a nagy alkuszcégeknél. Egyfelől a nagyobb, illetve több ügylet közvetítése révén az alkuszok árelőnyt tudnak kiharcolni, másfelől pedig a kárrendezés során tudják a befolyásukat latba vetni.

Egyetlen biztosítási alkusz tavalyi kezelt állománydíja felér tíz biztosítótársaság vagyonbiztosítási díjbevételével. Önmagában ez az összevetés megmutatja, mekkora súllyal bírnak a hazai biztosításközvetítők a biztosítói bevételek alakulásában – még ha a hasonlat sántít is egy kicsit. Nem akármelyik alkuszt vettük ugyanis példaként, hanem a legnagyobbat: az általa tavaly kezelt biztosítások 7,4 milliárd forintos állománydíjától pedig messze elmarad a többi brókeré. Ráadásul ellenpontként a biztosítási piac kisebb szereplőit és azok vagyonbiztosításait állítottuk. Mindenképp érdekes azonban, hogy a nagy alkuszok adatai bőven vetekednek a kisebb-közepes biztosítókéval.

A hazai biztosítási alkuszcégek listája >>

Apadó jutalék

Független biztosítási alkuszok 1Mindezt azzal is próbálják alátámasztani, hogy bár az alkuszi jutalékbevétel éves összege rendre stabilan nő – mára megközelítheti a 11 milliárd forintot -, a jutalék mérete tulajdonképpen csökken. Két éve – az alkuszok legfrissebb adatai e téren 1999-re szólnak – a jutalék piaci átlaga 17 százalék körül járt, ma 13-15 százalékról beszélnek. Tulajdonképpen nem is a bruttó érték szelídül; az apasztja a jutalékot, hogy az ügyfelek mindinkább elvárják: az alkusz annak terhére “javítsa” a biztosítási díjat.

Ugyancsak emészti a jutalékot, ha az ügyfél maga is végez valamilyen, a biztosítással összefüggő szolgáltatást a brókernek – mondjuk adatot ad -, és ezért ellentételezést vár el. A most beszivárgó nyugati trend szerint viszont a jutalék helyett annál nyomottabb megbízási díjat fizetnek. Az alkusz így ügyfelének a jutalék fedezetét nem tartalmazó, azaz alacsonyabb díjú biztosítást közvetíthet. S minthogy ez a módszer általában a nagy ügyletek sajátja, még mindig megéri a brókernek a fix díj, akkor is, ha esetleg milliós nagyságrendű a különbség ezen összeg és a jutalék között.

További lehetőségekElőször az ipari vagyon, a következő hullámban pedig a gépjármű-biztosításra ráhangolódott alkuszok előtt nyílnak még elfoglalható piaci rések, sőt, a biztosítandó kockázatok száma egyre gyarapodik. “Ilyen terület lehet a banküzem, az internettel kapcsolatos vagy a médiában felmerülő kockázatok biztosítása” – szolgál jó ötletekkel Takáts Péter, a Polip Insurance tulajdonos-ügyvezetője, bár az erre alkalmas termékek a magyar biztosítóktól még messze járnak. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy Magyarországot egyelőre még nem érte a nemzetközi alkuszpiac egy másik fejleménye, a koncentráció, ám szakértők szerint erre is fel kell készülni.

Lassuló növekedés

Az alkuszok szerepe mindazonáltal nem nő úgy, ahogyan a biztosítási piac gyarapodik. A független közvetítők által kezelt biztosítási díj aránya a piaci díjbevételhez képest az utóbbi négy évben egyre csökken – most 13-14 százalék körül jár -, ráadásul ez a részesedés alig negyede-ötöde a Nyugat-Európában dívó átlagnak. Klinger József, a közel nyolcvan brókert tömörítő Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének (FBAMSZ) elnöke, egyúttal a Marsh Kft. ügyvezető igazgatója szerint a folyamatok mögött az áll, hogy ez a szakma is egyre inkább nyit a lakosság, és így a kisebb összegű biztosítások felé. Emellett az alkuszok az univerzális szolgáltatások nyújtásában is hasonlítani kívánnak más pénzügyi intézményekre: a biztosítás közvetítők független pénzügyi tanácsadóvá növik ki magukat, néhányan például a jelzáloghitelek ügyében máris tanáccsal szolgálnak.

Többes ügynökök

A világban lezajlódó koncentráció a hazai alkuszok létszámán egyelőre nem hagyott nyomot, jóllehet az aktuális adat nem feltétlen csak e brókereket tartalmazza. Magában foglalhat többes ügynököket is, mely kategóriát – egyszerre több biztosítónak értékesítő, de korántsem független brókerként működő társaságokat – a biztosítási törvény csak a januártól hatályos módosításában tartja külön számon. A piac ezek mennyiségéről egyelőre csak találgat: a 255 alkuszként nyilvántartott vállalkozás közül akár 100-150 is lehet többes ügynök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik