Belföld

Tiltakoznak a gyógyszerészek

A gyógyszertárak jelentős része működésképtelenné válhat, ha a kiszivárgott elképzelések szerint változtatják meg a finanszírozást. A Magyar Gyógyszerész Kamara tiltakozik amiatt, hogy nem vonták be az előkészítésbe.

Tiltakoznak a gyógyszerészek 1Egyre kevesebb az esélye Mikola Istvánnak arra, hogy az ifjúsági, az oktatási, valamint a környezetvédelmi tárca vezetői lemondanak a javára egy kis pénzről. Úgy negyven-ötven milliárd forintról, amennyire feltétlenül szüksége lenne, hogy látható legyen az egészségügyben az új irányítás hatása.

Mikola hátránnyal indult, már elfogadta a kormány a két évre szóló költségvetést, amikor elvállalta a megbízást és csak arra kapott ígéretet a miniszterelnöktől, hogy a tartalékokból elsőként neki juttat. A tartalékok olvadnak. Az infláció az első negyedévben a tavalyi első negyedévhez képest több volt 10 százaléknál.

Merre csörög?

Tiltakoznak a gyógyszerészek 2A Népszabadság birtokába jutott tervezet szerint más források után néz a tárca vezetője. A Magyar Gyógyszerész Kamarában szerda este késő éjszakába nyúlóan tárgyalták az egészségügyi miniszter rendelettervezetét. A végeredmény nem meglepő: a kamara egyetlen pontjában sem támogatja a tervezetet. Tagjai leginkább két dolgot tartanak veszélyesnek: az egyik, hogy a rendelet korlátozná, illetve maximálná a 3500 forintnál drágább gyógyszerek árrését.

A tárca ebből a lépésből 1,8 milliárd forint megtakarításra számít, míg a kamara számításai szerint az intézkedés 4,3 milliárd forintot vonna ki a gyógyszer-kereskedelemből. Ennek eredményeképpen több száz gyógyszertár válhat működésképtelenné, hiszen bevételeik már 1990 óta az infláció mértékét sem követik, mivel az általuk forgalmazott termékek hatósági árasak.

Tiltakoznak a gyógyszerészek 3A tervezet másik kritikus pontja, hogy a gyógyszerészek csak annyi gyógyszert adhatnának a betegnek, amennyit az orvos felír a kezelésre. Ez azért teremtene képtelen helyzetet, mert a rendelet betartásához meg kell bontaniuk a gyári csomagolást, ami a magyar szabályok szerint azt vonná maga után, hogy megszűnik a gyógyszergyár felelőssége. Ezt a felelősséget a gyógyszerészek nem vállalhatják át.

Képtelenségnek tartják a gyógyszerészek azt is, hogy a fokozott ellenőrzésnek köszönhetően 6-700 millió forint megtakarítására számít a kormányzat, hiszen a tavalyi második féléves, csaknem 100 milliárdos gyógyszertári forgalom utólagos ellenőrzésénél a TB “mindössze” 39 millió forintnyi hibát talált, ez pedig a huszada annak, amennyivel a miniszter számol.

Miniszter vagy partizán?

Tiltakoznak a gyógyszerészek 4Mikola István minden lépése mögött racionális megfontolások állnak. Tényleg korlátlanul költekezik az egészségügy. Illetve: a korlát a keret, amit rendszeresen átlép. És nincs intézményes mód a kiadások korlátozására.

Márpedig a költségvetésből csak akkor szerezhet további forrásokat a miniszter, ha bebizonyítja, hogy hatékonyan költi el. Az egy főre jutó nemzeti jövedelemhez képest aránytalanul sokba kerül a magyar egészségügy. Mondhatni, rosszul vagyunk. És erre minden okunk megvan, de most az a kérdés, hogy jó úton jár-e az egészségügyi miniszter.

Mihályi Péter egészségügyi közgazdász professzor szerint abban igaza van a miniszternek, hogy az erkölcstelenségre nem mentség, ha kevés pénz jut az egészségügyre. Mert az oktatásra, a közbiztonságra, mindenre kevés jut ebben az országban. A professzor megfogalmazása szerint feudális belső hierarchia és szocialista igazgatás jellemzi ma az ágazatot, és ezért aligha lehet arra számítani, hogy a válság megoldásában szövetségesek lehetnek a miniszter és az egészségügy szereplői.

Tiltakoznak a gyógyszerészek 5Mindennapos provokáció

Nem is ők delegálták a minisztériumba. Néhány napja írtunk arról, hogy a gyógyszerpiacon hamarosan társadalmi vita kerekedhet a tervezett változásokról. Ma már úgy látszik, hogy újabb társadalmi játszma kezdődött. Tölgyessy Péter szavaival: “háborús félelem igazgat”. Tanulmányában arra utalt a szóösszetétellel a Fidesz képviselője, a rendszerváltás egyik vezető politikusa, hogy az ifjú demokraták akkor vannak elemükben, ha provokálják a társadalmat és arra kell reagálniuk. Ez lett a magyar társadalom működésének természetes rendje.

Most a gyógyszerpiacon csapnak össze a szereplők. A gyógyszerészek úgy érzik, hogy a kormányzat rajtuk szeretné behozni azt a többletkiadást, amit a gyógyszergyártókkal kötött megállapodás során veszített el.

Több megyében elkezdődött az aláírásgyűjtés, hogy megpróbálják rávenni a minisztert a tervezet visszavonására vagy módosítására. Ennek az esélye a FigyelőNet megérzése szerint majdnem nulla, hiszen az egészségügyi miniszternek aligha van más lehetősége mozgásterének bővítésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik