Belföld

Lengyelország Mol nélkül marad?

A Mol gdanski esélyeit csökkentő nyilatkozat látott napvilágot ma a lengyel sajtóban a Rotch Energy elnöke részéről. A magyar cég aligha tudja felüllicitálni versenytársa nagyívű fejlesztési terveit.

Lengyelország Mol nélkül marad? 1A gdanski kőolaj-finomítóra (RG) kiírt pályázaton a Mol egyedüli versenytársa, a Rotch Energy vezette konzorcium igencsak magasra tette a lécet. Keyvan Rahimian, a Rotch Energy elnöke ugyanis a Puls Biznesu című lengyel gazdasági-pénzügyi szaklapnak adott nyilatkozatában felfedte, ha megnyerik a versenyt a másik érdeklődővel, a magyar Mol Rt.-vel szemben, akkor nem kevesebb, mint 500 millió dollárt fektetnének a lengyel nagyvállalat fejlesztésébe.

Cukorka az államnakA Rotch Energy tervezett fejlesztései révén a lengyel kincstár, az RG 25 százalékos tulajdonosa évi 200 millió dollárral több bevételre tesz szert az üzemanyagok jövedéki adójából, mint egyébként.

Mit ígér az ellenfél?

Az angol cég ajánlatának alapvető előnye nem az általa ajánlott árban, hanem a nagyszabású cégfejlesztési programban rejlik. Nem hivatalos értesülések szerint mind a Rotch, mind a Mol 200 millió dollárra értékelte a gdanski kőolaj-finomítót.

Az angol cég érvelése szerint Lengyelországban egymás mellett elfér két konkurens olajvállalat – a gdanski kőolaj-finomító és a plocki PKN Orlen -, hiszen a jóval kisebb Csehországban és Magyarországon is két finomító működik. Az 58 milliós Nagy-Britanniában pedig tizenkettő. Ahhoz, hogy az RG sikeresen vehesse fel a versenyt a PKN Orlennel szemben, jelentős változásokra van szükség.

Olvassa el……a témáról szóló korábbi írásunkat:

A Mol lesz a befutó Gdanskban?

A Rotch Energy kész finanszírozni a gdanski nagyüzem igazgatóságának tervét, hogy a jelenlegi évi 4 millióról 6 millió tonnára növeljék a feldolgozott kőolaj mennyiségét. Az angol cég környezetvédelmi befektetéseket is tervez, hogy a Gdanskban gyártott termékek minősége megfeleljen az EU-ban 2005 után érvénybe lépő követelményeknek. Ezek 50 százalékkal csökkentenék a károsanyag-kibocsátást is – mondta az elnök.

A konzorcium emellett jelentősen, a jelenlegi 249-ről ezerre növelné az üzemanyagtöltő állomások számát egész Lengyelországban. Az RG jelenleg főként csak az északi területeken látja el a benzinkutakat. Ezenfelül azt is ígéri, hogy új embereket vesz fel a gdanski kőolaj-finomítóba.

Lengyelország Mol nélkül marad? 2A PKN Orlen sanszai is nőnek

Az RG 75 százalékos tulajdonosa, a Nafta Polska idén június-július fordulójára tervezi a végleges befektető kiválasztását. A kincstárügyi minisztériumhoz közel álló források szerint azonban a tárca a pályázat érvénytelenítését és az ágazat szerkezetátalakítási programjának módosítását szeretné.

Ez annyit tesz, hogy a mostani tervekkel ellentétben mégis bevonnák a a legnagyobb lengyel kőolajipari nagyvállalatot, a PKN Orlent, amely a Mollal egyetemben keresi annak lehetőségét, hogy miként tudná megerősíteni a kelet-közép-európai térségben betöltött pozícióját.

A Mol a BÉT-enAz olajpapír árfolyama egy hét leforgása alatt 6,2 százalékkal, 4500 forintra süllyedt. A forgalom azonban alacsony volt, napi átlagban egymilliárd forint alatt maradt.

A befektetők sem hiszik

Mindezek tükrében a Mol esélyei jelentősen csökkentek. Szinte biztosra vehető, hogy a hazai olajipari óriás a gázüzletág idei, százmilliárdos vesztesége miatt nem tudná felvenni a versenyt a Rotch Energy vezette konzorcium ajánlatával.

A PKN Orlen kormányzati körökben folytatott mind intenzívebb lobbizása szintén a Mol győzelmi esélyeit rontja. A részvény múlt heti és mai harmatgyenge szereplése szintén azt sejteti, hogy a piaci szereplők egyre kevésbé hisznek a gdanski sikerben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik