Belföld

Előjött a medve

Vég nélkülinek tűnik a tőzsdeindexek zuhanása a vezető nemzetközi részvénypiacokon és idehaza. Mára egyértelművé vált, a technológiai szektor hanyatlása a régi gazdaságot képviselő papírokat sem hagyja érintetlenül.

Előjött a medve 1A Dow Jones az idén első ízben kóstolta meg a 10 ezer pont alatti tartományt. Egy napi szünet után a Nasdaq ismét kiadós eséssel kezdett. A BUX pedig minden komolyabb ellenállás nélkül átszakította a hétezer pontos határt. A számok nyelvén röviden így fest a helyzet. Borúlátás, kilátástalanság, már-már pánik. Szöges ellentéte mindannak, ami tavaly ilyentájt jellemezte a nagyvilág börzéit.

Ha nyertesen szeretne kikerülni ebből az egyre gyorsabban változó, most éppen lefelé örvénylő forgatagból, álljon meg egy pillanatra, és gondolkozzon! Főleg akkor, ha eddig készpénzzel a zsebben meg tudta állni, hogy teletankoljon az olcsónak kikiáltott részvényekkel. Ha pedig nyakig ül részvényekben, akkor még inkább fontolja meg, hogy eladja vagy megtartja őket! Mostani cikkünkkel mindkét tábornak próbálunk tanácsot adni.

Világnézeti kérdés?Van, aki úgy véli, hogy a történelem megismétli önmagát, mások szerint viszont a tőzsdének éppen kiszámíthatatlanságából fakadóan semmi köze a történelemhez. Ezt a kvázi világnézeti kérdést döntse el mindenki maga-maga, de előtte pillantson vissza!

A rendíthetetlen harmincak

A Dow Jones ipari indexben szereplő első osztályú (blue chip) részvényeket hívták így, jó harminc évvel ezelőtt. Legfőbb tulajdonságuk az volt, hogy az akkor leáldozóban lévő elektronikai ipari cégekkel ellentétben stabilan tartották magukat. Szinte mindenki elhitte, hogy történjék bármi is, ezeket a részvényeket a végsőkig érdemes tartani. Sőt, talán még azon is túl. Láss csodát! Egyszer csak a rendíthetetlen harmincak lokomotívjának kazánjából is elfogyott a gőz. Pár év leforgása alatt egykori árfolyamuk a töredékére esett vissza. A hetvenes évek végére már szinte senki nem akart tőzsdézni: annyian megégették magukat. Nem egyszer, többször is.

Van párhuzam a mai és az egykori folyamatok között. A szereplőket azonban ki kell cserélni. A technológiai részvények között már nem egy olyan van, amelynek árfolyama századára vagy akár ezredére zuhant. Ezzel szemben a Dow Jones eddig jól állta a sarat, a Nasdaqhoz képest mindenképpen. (Nehezen is hasonlítható össze a plusz-mínusz 5 százalékos indexmozgás a technológiai piacon bekövetkezett elértéktelenedéssel.) Nem utolsó sorban azért, mert a pénz New Yorkban maradt, csupán a Nasdaq épületéből vándorolt át a Wall Streetre. Ez sem tarthat azonban a végtelenségig, épp ezért sorsdöntő hónapok következnek. Most fog eldőlni ugyanis, hogy a technológiai papírokból menekülő tőke elapadásával vajon megmarad-e a jelenlegi szinten a Dow Jones.

A piaci szereplők bizalma azonban már a legkiválóbb társaságok részvényeivel szemben is megingott. A Dow Jones ezen a héten majdnem 8 százalékot veszített értékéből, mindeközben a Nasdaq is újabb minimumot ütött.

Jövő kedden FED-ülés

Előbb utóbb a piac is tudomásul veszi, hogy a tőzsdék vesszőfutása nem a FED felelőssége. A techpapír(ipar) nem létező nyereségén az elsorvasztott kamatláb sem segít. Milyen gyorsan elfelejtették ezt azok, akik az amerikai irányadó kamatlábak emelésekor azzal nyugtattak mindenkit, hogy nem befolyásolja a Nasdaq-érzést az emelkedő kamatláb, és most a FED kamatvágásától várják az “új gazdaság” részvényeinek feltámadását.

A fejekben uralkodó káoszt jól példázza a januárban két alkalommal is végrehajtott kamatcsökkentés, melynek hatása finom szólva tiszavirág életűnek bizonyult. Hozzátehetjük csendben: Amerikában talán Alan Greenspan az, aki mindig is higgadtan ítélte meg a tőzsdei fejleményeket, és mindent megtett azért, hogy ne fulladjon krachba az irracionális szárnyalás. A március 20-án várható félszázalékos kamatcsökkentés hosszú távú célokat szolgál, és elsősorban nem a tőzsde megmentését.

Olvassa el……részletesebb elemzéseinket: Részvényajánló – kitartás

Budapesti kilátások

A jelek szerint a hazai tőzsde most olyan formában van, hogy a rossz hírekre reagál, a jókra pedig nem. Márpedig ez arról tanúskodik, hogy a medvevizit vége még odébb van. A forgalmi adatok siralmasak. A külföldiek passzívak, a befektetési alapkezelők kötvényeket vásárolnak, a kisbefektetők pedig szinte teljesen kikoptak a hazai tőzsdéről. Ínséges idők ezek. Amíg a nemzetközi hangulat nem javul, ne is számítsunk jobbra!

A trend egyértelműen lefelé mutat. A hangsúly pedig a trenden van, vagyis nemcsak egy-két vezető papír gyengélkedéséről, hanem általános jelenségről van szó.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik