Belföld

FigyelőBarométer – február 21.

Ijesztő jövőképet sugall az ENSZ által készíttetett klímajelentés minap nyilvánosságra hozott második része (-2). A politika viharaiban sem vált működésképtelenné az FVM (+1). Törvény készül az elektronikus aláírásról (+1). Nem mutat változást a FigyelőBarométer.

Mondja el véleményét!Ön szerint milyen a gazdaság hangulata? Merre mozdítaná el a FigyelőNet Gazdasági Barométerét? Nézzen be a Kávéházba, és szóljon hozzá a vitához!

Kattintson ide!

Ha egy januárban született csecsemő március-április táján saját tapasztalatai alapján tanulmányt írna a Föld várható jövőjéről, minden oka meglenne arra, hogy a hőhalál apokaliptikus vízióját vázolja föl. Az ENSZ persze hivatásának megfelelően cselekszik, amikor szakértők ezreinek bevonásával kimerítő klímajelentést készíttet. Ahogy az is nyilvánvalóan helyes, ha ennek megállapításait nyilvánosságra hozza. Még akkor is, ha ezek a megállapítások ijedelemre adhatnak okot. Hiszen arról szólnak, hogy olvad a sarkvidékek és a magashegységek hó- és jégtakarója, szárazföldeket fog magához ragadni a világóceán, kiterjed a sivatagi öv, visszafordíthatatlan és globális méretű változásoknak nézünk elébe. De ez történik legjobb tudomásunk szerint a Föld 4,6 milliárd éves története során a kezdetektől mindig. Csak lehet, hogy az ember egy kicsit még ijedős: nem olyan régen van itt, hogy ezt megszokhatta volna. Az viszont önbizalomra vall, hogy úgy gondolja: ezeket a változásokat érdemben tudja befolyásolni. Igaz, ha ebben téved, felkészülnie akkor is szükséges. Sőt, akkor még inkább.

Orbán Viktorról sejthető, hogy eléggé határozott elképzelései vannak a jövőről, de azt azért remélni lehet, hogy nem a klímaváltozásokról szóló hírek miatt lett éppen ő az első magyar miniszterelnök, aki Szaúd-Arábiába, a virágzó sivatagi királyságba látogatott. Szerencsére az sem valószínű, hogy a jelenlegi, katasztrófa sújtotta agrárminisztériumnak kell megbirkóznia az elsivatagosodás gondjával. Alighanem púpnak érezné a hátán, ha még egy tevetámogatást is be kellene illesztenie a nagy nehezen kikínlódott és végre elfogadott támogatási rendszerbe. A vendégminiszternek most éppen elég lesz a külső üzletrészek kifizetését levezényelni. Főleg akkor, ha az igénybejelentési határidőig, április 15-éig megszületik az alkotmánybíróság döntése, és helyt ad a törvényt érintő négy alkotmányossági kifogás valamelyikének. Ez esetben lehet újra kezdeni az agyalást, pedig már úgy látszott, a kormányhitellel végre minden elrendeződik mészárlás nélkül.

Borókai Gábor kormányszóvivő két, egyértelműen pozitív hírről is beszámolhatott a szokásos keddi sajtótájékoztatón. Az egyik szerint a PriceWaterhouseCoopers nemzetközi pénzügyi tanácsadó cég felmérése szerint befektetési szempontból Magyarország a közép-európai régió legátláthatóbb államának minősül, és Olaszország, illetve Nagy-Britannia kivételével valamennyi európai uniós tagországot is megelőzi. A másik pedig úgy szól, hogy a kormány elhatározta az elektronikus aláírás jogi szabályozását. Ez, ha megszületik, lendületet adhat az internetes kereskedésnek és pénzügyi forgalomnak. A jelen tendenciákat nézve kétségkívül hosszú távra tekintő, optimista döntés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik