Belföld

A Fed lelkesít – a fogyasztók bizalmatlanok

A Fed felhasznál minden alkalmat, hogy elhitesse a fogyasztókkal: az amerikai gazdaság helyzete jobb, mint azt sokan gondolják. Úgy tűnik azonban, hogy a prédikációk süket fülekre találnak.

A Fed lelkesít – a fogyasztók bizalmatlanok 1Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke, Alan Greenspan és kollégái az elmúlt héten többször kifejtették reménykedő álláspontjukat az amerikai gazdaság helyzetéről. Azt állították, hogy fenyegetik ugyan veszélyek a gazdasági prosperitást, ám a növekedési ütem az év hátralévő részében, ha csak visszafogott mértékben is, de nőni fog.

Mit mond Európa?A vezető bankok európai szakértői eközben arra számítanak, hogy a Fed további komoly kamatcsökkentéseket hajt végre az év végéig. Egy londoni konferencián nyolc vezető bank szakértője közül hét úgy vélekedett, hogy az amerikai irányadó kamat a jelenlegi 5,5 százalékos szintről az év végéig 4-4,75 százalékra zsugorodik majd. Az elemzők ugyanakkor arra figyelmeztettek, nem biztos, hogy a túl gyors kamatvágás a gazdaság várt élénkülését eredményezi.

A Fed optimista

A Fed álláspontja szerint a gazdaság egy V-alakú “lassulás-gyorsulás” ciklus mélypontján van, ahonnan minden valószínűség szerint felfelé vezet majd az út. Greenspan kongresszusi beszámolójában is arra utalt, hogy a gazdaságnak a múlt év utolsó szakaszában jelentkezett különös gyengesége láthatóan nem folytatódott januárban.

A jegybankosok egy sor biztató adattal támasztják alá érvelésüket. A kiskereskedelmi értékesítések volumene például 0,7 százalékkal nőtt januárban. Ez a kiábrándító ünnepi adatok tükrében még fényesebbnek tűnik. A munkaerő- és az ingatlanpiac is stabilitásról tanúskodik. Mindez, ha hozzávesszük a januári összesen egy százalékpontos kamatcsökkentést és a Fed hajlandóságát a további kamatvágásra (jelenleg 5,5 százalékon áll az irányadó kamatláb) akár még optimizmusra is okot adhatna – de nem a fogyasztóknak.

Megrendült fogyasztói bizalom

A fogyasztói bizalom legelfogadottabb mércéjének számító, a michigani egyetem által számított index (University of Michigan index) több mint hét éve nem látott mélységbe süllyedt februárban. A mutató 87,8-es értéke a recessziókat közvetlenül megelőző

Várt kamatszint az év végén
Befektetési Bank Kamatszint
Barclays Capital 5,25 %
Morgan Stanley Dean Witter 4,5 %
UBS Warburg 4 %
Deutsche Bank 4,25 %
Credit Suisse First Boston 4 %
Dresdner Kleinwort 4,75 %
BNP Paribas 4,5 %
Merrill Lynch 4,5 %

időszakokat idézi. A múlt héten Greenspan is úgy nyilatkozott, hogy a fogyasztói bizalom nagyobb mértékű megrendüléseit komolyan kell venni, ugyanis statisztikai adatok támasztják alá, hogy ezek általában a recessziók velejárói.

A kis- és középvállalkozások üzleti bizalma is csökkenő tendenciát mutat. Az NFIB-index (The National Federation of Independent Businesses) januárban 96,5-re csökkent, amire 1993 óta nem volt példa (abban az időszakban épp egy recesszióból lábolt ki az amerikai gazdaság).

Korai öröm?

A Fed év eleji optimizmusát elhamarkodottnak tartja Jade Zelnik, a Greenwich Capital Markets vezető elemzője. Szerinte ugyanis a fogyasztók költekezésének januári megugrását nem kellett volna “szó szerint” venni. Annak volt ugyanis a következménye, hogy a vásárlók az ünnepek alatt visszafogták magukat. A lényeg azonban az, hogy a fogyasztók véleménye romló tendenciát mutat, ami februárra sem kecsegtet túl sok jóval.

Jim Glassman, a J.P. Morgan vezető közgazdásza szerint bizonytalan a jövő. A múlt év végi adatok ugyanis kiugróan rosszak voltak. Abból, hogy ezekhez képest javulást jelentettek az idei számok, sokan arra következtetnek, hogy újra beindult a növekedés. Ez azonban nem megalapozott, hiszen igencsak kétesélyes a helyzet – véli az elemző. Szerinte ugyanis nem egy hónap adatainak kellene alátámasztania, hogy ténylegesen beindult a gazdasági növekedés.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik