Belföld

FigyelőBarométer – Február 20.

Kedvezőtlen tendenciák a folyó fizetési mérleg szerkezetében (-2). Márciustól drágulnak a gyógyszerek (-1). Elmarad az influenzajárvány? (+1) Lejtmenetben a FigyelőBarométer.

A tavalyi évben a végleges adatok szerint 1,921 milliárd eurót tett ki a folyó fizetési mérleg hiánya. A deficit kissé alacsonyabb, mint 1999-ben, amikor 1,975 milliárd eurós negatív szaldóval zárt a mérleg. Tovább javít a képen, hogy a gyors gazdasági növekedés következtében a GDP-arányos hiány jelentősen csökkent. Miért ér mindez -2 pontot a FigyelőBarométerben? Azért, mert a látványos felszín alatt kevéssé impozáns tendenciák is meghúzódnak. Az év utolsó három hónapjában ugyanis igen kedvezőtlenül alakult a reálgazdasági tranzakciók egyenlege. Az árumérleg értéksorán csaknem félmilliárd euróval nagyobb hiány halmozódott fel, mint egy évvel korábban. Az áru- és szolgáltatásmérleg alakulása egyelőre nem párosul a fogyasztási adatok drasztikus romlásával, de nem árt az óvatosság. Magyarország ugyanis relatíve kis ország, ahol a belső fogyasztás hirtelen megugrása az import túlzott növelésével járhat.

A jövő hónap elejétől átlagosan 9-12 százalékkal drágulnak a társadalombiztosítás által nem támogatott készítmények. A többségükben recept nélkül kapható láz- és fájdalomcsillapítókért, köhögés elleni szerekért és vitaminokért márciustól több mint húsz százalékkal többet fizetünk a gyógyszertári pénztárban. A húszdarabos Algopyrin a korábbi 257 forint helyett 319 forintba, az 500 milligramm hatóanyagot tartalmazó 10 darabos Rubophen a korábbi 189 forint helyett 226 forintba kerül majd; a megfázásra használatos 24 szemes Coldrex tablettát az eddigi 784 forint helyett 877 forintért kaphatjuk meg március elsejétől. (Ha kíváncsi a pontos árakra, kattintson ide!) A kormány február eleji döntése alapján a támogatott orvosságok júliustól várhatóan több mint 6 százalékkal drágulnak.

Az emelkedő gyógyszerárak hallatán különösen jó hírként értékelhető, hogy csökken az influenzaszerű tünetekkel háziorvosukhoz forduló betegek száma. Az elmúlt héten ugyanis – legalábbis a fővárosban – a korábbinál tíz százalékkal kevesebben, 7051-en látogattak el influenzára gyanakodva az orvosi rendelőbe. További optimizmusra adhat okot, hogy jellemzően az október és április közötti időszak az influenza szezonja, és már túl vagyunk február közepén. Aki tehát biztosra akar menni, nem árt, ha minél gyorsabban jelentkezik háziorvosánál. Az immunrendszer ugyanis csak tíz-tizennégy nappal a vakcina beadása után készül fel az esetleges betegség kivédésére. Mindez tehát azt jelenti, ha valaki most oltatja be magát, legkorábban március elejére lesz védett. Akit pedig annyira ledönt az influenza, hogy kórházba kerül, annak legalább annyi vigasza biztosan van, hogy a “fekete angyal” nem látogathatja már meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik