Belföld

FigyelőBarométer – február 19.

Alig nőttek a reálkeresetek (-3). Amerika: itt a stagfláció? (-1) Teljesen szabad devizagazdálkodás 2002-től (+1). Lejtmenetben a FigyelőBarométer.

Hogy állunk tíz év távlatából nézve?Miközben a nemzeti jövedelemszint tavaly már meghaladta az 1989-es teljesítményt, a reálbérszínvonal ugyanezen a bázison számolva mindössze 84 százalék. Bár a közép-európai országokban sem nőtt kiugróan a fizetések vásárlóereje 2000-ben, a szlovén bérek még így is közel háromszorosan haladják meg a magyar fizetéseket, de többet kapnak a lengyel és cseh munkavállalók is.

Alig nőttek a reálkeresetek

Már az utca embere is tudja, hogy a magyar gazdaság idestova négy éve töretlenül fejlődik. Hiszen rengeteget hall erről tévéből, rádióból vagy olvashatja éppen az újságok címlapján. Amikor viszont pénztárcájának vastagságát méregeti, szembesül a valósággal. Az a fránya GDP-bővülés nem feltétlenül azonos az ő személyes jólétének azonos mértékű javulásával. Így volt ez tavaly is, a számok erről árulkodnak: a reálkeresetek a hangzatos ígéretek ellenére csupán másfél százalékkal nőttek, holott a gazdaság növekedési üteme ennek több mint háromszorosa volt. Kérdés, vajon mennyire hiteles az a kormányzati érvelés, mely a tavalyi kudarcot a várakozásoknál – tegyük hozzá csendben: messze – nagyobb inflációra fogja?

Mélyrepülésben az amerikai tőzsdékA technológiai piac hangulatáról mindent elárul, hogy a Nasdaq Composite múlt pénteken 5 százalékkal zuhant. Ezúttal a kiábrándító gyorsjelentésekkel szolgáló Nortel, Dell és Hewlett-Packard rémisztette el a befektetőket. A Dow Jones is esett, bár jóval kisebb mértékben, csupán alig 1 százalékkal.

Amerika: itt a stagfláció?

A világ tőzsdéi még meg sem emésztették az infláció makacs továbbéléséről szóló amerikai adatokat, amikor a hét végén további csapások sorozata érte a New York-i tőzsdét, és nyomában a többi értékpapírpiacot. A zsugorodó vállalati profitokról szóló híreket csak tetézte, hogy a termelői árindex – persze csak amerikai léptékkel mérve – valósággal az egekbe szökött. Ezáltal pedig kérdésessé vált az újabb amerikai kamatcsökkentés létjogosultsága. Ha pedig az USA bajban van, akkor a világgazdaság egyensúlya sincs biztonságban.

Magyarországra nézve ugyanakkor legalább az a jó hír maradt, hogy az európai gazdaság növekedési kilátásai továbbra is pozitívak.

Szabad devizagazdálkodás: 2002-től

A pénzügyi tárca új minisztere, Varga Mihály jó hírrel szolgált: a devizaliberalizáció a jövő év végéig befejeződik.

Milyen változások várhatóak 2001-ben?

• A vállalkozók korlátozás nélkül elhelyezhetik számlájukon az áruik, szolgáltatásaik ellenértékeként kapott devizát.

• A deviza készpénzben is tartható lesz.

• A belföldiek rövid lejáratú külföldi devizaalapú értékpapírokat vásárolhatnak

• Megszűnik a vállalkozásokra vonatkozó deviza-hazautalási és valuta-hazahozatali kötelezettség.

• A devizaügyletek bejelentési kötelezettsége is megszűnne.

Mit tartogat a PM a jövő évre?

• Az egy évnél rövidebb lejáratú, forintban kibocsátott értékpapírokat külföldiek is megvásárolhatják.

• A külföldiek forinthiteleket is felvehetnek.

• Egységesülnek a külföldiek konvertibilis és nem konvertibilis forintszámláinak szabályai.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik