Belföld

FigyelőBarométer – február 15.

Gyenge céges eredmények (-1). Fejlődésben a régió bankjai (+1). Magára találhat a Nasdaq (+1). Emelkedőben a FigyelőBarométer.

Nem örülhettek túlságosan az amúgy is egyre kedvetlenebb részvénytulajdonosok a gyorsjelentési szezon lezárultának. A múlt év eredményeit tükröző számok ugyanis csak meglehetősen kevés vállalat esetében tekinthetők pozitívnak. A tőzsdei cégek tegnapig beérkezett gyorsjelentése első látásra akár kedvezőnek is mondható, hiszen a társaságok átlagosan 27 százalékos árbevétel-növekedést értek el 2000-ben, ami az inflációt jócskán kompenzáló bővülést mutat. Jobban böngészve a számokat azonban kiderül, hogy az árbevétel növekedése mellett az adózott eredmény 6 százalékkal csökkent: az 1999-es 228 milliárd forint tavaly már 216 milliárdra olvadt. Még borúsabb a kép, ha csak az “A” katergóriás, tehát a tőzsde felsőházába tartozó cégeket vizsgáljuk. Az árbevétel itt még dinamikusabb, 32,5 százalékkal növekedett, az eredményesség azonban még jobban, közel 10 százalékkal esett. Jó, jó – mondhatnánk -, de ha a Mol gyenge számait nem vennénk figyelembe, rögtön nem lenne ennyire siralmas a helyzet. A BUX-ban az egyik legnagyobb súllyal bíró cég ugyanis a paici várakozásoknál nagyobb, 117,1 milliárd forintos veszteséget halmozott fel a gázüzletágon, így ennek köszönhető a nagyon szerény, 19,5 milliárd forintos nettó eredménye. Ez pedig 45 százalékkal rosszabb, mint egy évvel korábban, így érthető, ha ez az átlagot lehúzza. Az érvelés ugyan jogos lehet, de a többi cég sem dicsekedhet kiemelkedő profitokkal. A Matáv kiábrándító utolsó negyedéves adata azt jelentette, hogy a társaság eredménye először csökkent privatizációja óta. Az Egis ugyan igen jó üzleti eredményt ért el, de egy rosszul kiszámított fedezeti ügylet miatt 2 milliárd forinttal csökkent a profitja. Igazán üde színfoltot csak az OTP és egy-két gyógyszergyártó cég jelentett, ami nem tekinthető jó ómennek a következő időszakra. A meglehetősen unalmas korszakát élő pesti börzének biztosan nem tesz jót a gyengülő vállalati eredményesség.

Részletek a gyorsjelentésekről >>

Igen jelentősen javult a kelet-közép-európai régió bankjainak kilátása – állítja az egyik legelismertebb hitelminősítő, a Moody’s friss jelentése. Ez persze nemcsak az ügyes helyi bankároknak köszönhető, a dicséret javarészt az utóbbi 10 esztendő privatizációjának szól. Ennek következtében ugyanis többségében nyugati pénzügyi csoportok szereztek meghatározó részesedést a hitelintézetekben (Magyarországon a bankrendszer 65, Lengyelországban pedig 70 százaléka van külföldi kézben), így azok korszerű intézményekké válhattak. A magánosítás első szakaszában a kormányok megszabadították a bankokat a rossz hitelek jelentős részétől, és a politikai befolyásolásról is kénytelenek voltak leszokni. Az új tulajdonos pedig pénzt nem sajnálva fejlesztett: új imázst alakított ki, fejlesztette a termékkínálatot és a számítógépes rendszert, így növekedhetett a hatékonyság és a pénzügyi eredmény. A privatizáció azonban jövőre a végéhez közeledik, így lezárulhat a külföldi tulajdonosok stratégiai befektetési hulláma is. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a fejlesztések is lezárulnak: a régiónak jó esélye van arra, hogy bankjai a következő években egyre versenyképesebbek legyenek, és könnyen integrálódjanak az eurózóna bankrendszerébe. Nagy összeolvadások és felvásárlások azonban itt is nélkülözhetetlenek lesznek, mivel egy bizonyos méret alatt nem lehet majd a piacon életben maradni – elég ha csak az utóbbi évek nagy fúziós hullámaira gondolunk az európai bankszektorban. Az már csak külön öröm nekünk, magyaroknak, hogy a Moody’s jelentésében külön kiemelte az OTP Bankot, amely nem külföldi stratégiai partner segítségével, hanem pusztán önerőből tudott korszerűsítést végezni és megőrizte domináns szerepét a hazai piacon.

Tegnap talán fordulat következett be az amerikai technológiai tőzsde, a Nasdaq életében. A harmincadik születésnapját épp a minap ünneplő börze lassan egy éve tartó zuhanás után (emlékeznek még a 4000 pont körüli napokra?) ráébredt: a papírok annyira olcsóvá váltak, hogy érdemes belőlük jól bevásárolni. Elemzők már arról beszélnek, hogy az IT cégek már túl vannak a mélyponton, és úgy tűnik, a Wall Street korábban túllőtt a célon, sokkal pesszimistább hangulatot gerjesztett, mint ami indokolt lett volna. Ha a vállalati eredmények ezt akár csak egy kicsit is igazolják majd, mindenképpen megugorhatnak a részvényárfolyamok, és talán ismét visszatér a bizalom az Új Gazdaság cégei iránt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik