Belföld

Környezetbarát vállalatok

A hulladékgazdálkodási törvény és a mind közelibb uniós csatlakozás várhatóan egyre több társaságot kényszerít arra, hogy megszerezze a környezetvédelmi tanúsítványt.

Környezetbarát vállalatok 1Magyarországon 1997 óta létezik az ISO 14001 tanúsítvány – a British Standard adaptációja. Eddig több mint száz cég vezette be, főként multinacionális vállalatok és építőipari társaságok.

Az ISO 14001 bevezetése és működtetése során föltárják, azonosítják, majd értékelik a vállalat környezeti hatásait. Megállapítják, hogy melyek jelentősek, s gondoskodnak ezek figyeléséről, szabályozásáról, továbbá a cég gazdasági lehetőségeihez mérten a felszámolásukról, illetve fokozatos csökkentésükről. A tanúsítvány bevezetésével kapcsolatos teendők irányítására a vállalatok vagy saját szakemberüket bízzák meg, vagy külső auditáló céget kérnek fel.

KöltségekA tanúsítás legalább 300-400 ezer forintba, a tanácsadó munka pedig minimum 1,5 millió forintba kerül – a költségek erősen függenek a társaság méretétől. A környezetvédelmi minőségbiztosítás nem örök életű: tulajdonosát évente ellenőrzi a tanúsító testület, s a céget háromévenként újra kell minősíttetni.

Szigorú feltételek

Az audit megszerzésének alapvető feltétele, hogy a vállalat megfeleljen a törvényi előírásoknak. Nem minden cég tudja azonnal az előírt határértékek alá szorítani a szennyező anyagok kibocsátását, ám amelyik megállapodott a környezetvédelmi hatósággal arról, hogy adott idő alatt ezt megteszi, bevezetheti az ISO 14001-et.

A szabvány túlmegy az emissziós határértékek puszta betartásán. Megköveteli a környezeti teljesítmény, a káros hatások folyamatos csökkentését is. Ugyancsak célja lehet a minőségbiztosításnak a dolgozók környezettudatának növelése.

A tanúsítvány bevezetésére az is rákényszeríthet cégeket, hogy azok a vállalatok, amelyek már megszerezték, szívesebben működnek együtt olyan társaságokkal, amelyek szintén fel tudják mutatni az ISO 14001-et.

Környezetbarát vállalatok 2Kezdőknek könnyebb

Vannak cégek – köztük a Vácott működő Zollner Elektronik Kft. -, amelyek úgy gondolják, hogy lényegesen egyszerűbb bevezetni a környezetvédelmi minőségbiztosítást egy új vállalatnál, mint egy régebb óta működőnél. A dolgozók rászorítása a munkahelyi rendre, tisztaságra, fegyelemre, a hulladékok megfelelő kezelésére szintén indokolta az ISO 14001 megszerzését. Különösen azután, hogy január elsején hatályba lépett a hulladékgazdálkodási törvény.

A Zollner Kft. kártyanaptárt készíttetett, s azon bemutatja környezeti politikáját. Igyekszik a közvéleményben is erősíteni a környezeti tudatosságot.

A hulladékgazdálkodási törvény következtében vélhetően a lakosságnak is jobban oda kell figyelnie erre a területre. Várható például a szelektív hulladékgyűjtés bevezetése. Nem véletlen, hogy a városi önkormányzat gratulált a társaságnak, amikor a cég 1999. decemberében, a településen elsőként, megszerezte a tanúsítványt.

Környezetbarát vállalatok 3Egyéni megoldások

A Flextronics International Kft. versenyképességének megőrzése érdekében döntött a környezetbarát irányítási rendszer bevezetése mellett. Anyacégük minden európai telephelyét tervezi tanúsíttatni.

A rendszer bevezetése óta sokkal jobban odafigyelnek a hulladék gyűjtésére, szelektálására. Az alkalmazottaknak előírták a szükséges tennivalókat, s a szervezettség abban is megmutatkozik, hogy a korábbinál több hulladék gyűlik össze.

A pontos mennyiségek ismeretében megtervezhető a kibocsátások csökkentése. A keletkező csomagolóanyag-hulladék mind nagyobb hányadát értékesítik újrahasznosító partnereknek. A papírhulladékra már 2000 áprilisa óta, a tanúsítvány megszerzése előtt alkalmazták ezt a módszert, most már a műanyagokat is mindinkább bevonják a rendszerbe.

A cég igyekszik beszállítóit is igyekeznek rábírni környezetbarát anyagok alkalmazására. Elkötelezettségüket az is jelzi, hogy ma már a társaság összes telephelyén foglalkoztatnak környezetvédelmi megbízottat.

A cikk elkészítésében Cseri Imréné, a Zollner Elektronik Kft. környezetirányítási vezetője, Klász László környezetvédelmi mérnök, a Magyar Szabványügyi Testület vezető auditora, ésMolnár Katalin, a Flextronics International Kft. környezetirányítási vezetője volt segítségünkre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik