Belföld

Mire nem vonatkozik a kedvezmény?

Kisvállalkozói beruházási kedvezménye, amellyel a vállalkozói bevétel csökkenthető.

Az Szja. törvény 11. számú Melléklete II.1.ac./ pontjában “Egyéb berendezés, felszerelés, jármű” fogalmába sorolt eszközök: a rendeltetésszerűen használatba vett – a műszaki berendezések, gépek, járművek közé nem tartozó – berendezési tárgy, gép, irodai, igazgatási felszerelés, üzemi és üzleti felszerelés stb. – amelyek jellemzője, hogy nem közvetlenül szolgálják az vállalkozási tevékenységet.

Szoftver

A kedvezmény tárgyi eszközök után érvényesíthető, a szoftvert nem ide, hanem a nem anyagi javak közé sorolja a törvény – így erre a kedvezmény – hasonlóan a társaságokra vonatkozó szabályokhoz – nem vonatkozik.

Megszűnés, elidegenítés, átminősítés, üzembe helyezés elmaradása

Ha a kedvezmény igénybevételét követő négy éven belül az egyéni vállalkozó tevékenysége megszűnik, vagy a kedvezményezett tárgyi eszközt elidegenítik, vagy üzembe helyezése nem történik meg, nem felel meg a kedvezmény törvényi feltételeinek – az igénybe vett kedvezmény kétszeres összegének 18 százaléka növeli az adott év vállalkozói személyi jövedelemadóját – részletesebben az Sza. tv. 49/B.§/14/ bekezdésben írt feltételek szerint.

A részletes szabályokat az Szja. tv. 49/A.§/6/ bek. d) pontja, és /9/-/18/ bekezdései tartalmazzák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik