Belföld

Tőzsdehét – lanyha évkezdet

Nyögvenyelősen indult az új évezred a világ vezető tőzsdéin, az irányadó amerikai és európai indexek negatív teljesítménnyel zárták a hetet.

Tőzsdehét – lanyha évkezdet 1Itthon ezúttal nem tartottak hosszabb szünetet az év elején a BÉT-en. Talán a “hirtelen” nyitás vagy talán az ezredváltó tűzijáték utóhatása érződött a piacon, mindenesetre már az első kereskedési nap is meglepetést tartogatott a befektetőknek. Kedden mindössze kétmilliárd forint volt a részvények összforgalma, amire évek óta nem volt példa, így a brókerek legalább kipihenhették a szilveszteri mámort.

Pénz- és állampapírpiacAz előző aukciókhoz képest jelentősebb hozamesést hoztak a héten megtartott diszkont kincstárjegy kibocsátások, a másodpiacon kialakult értékekhez képest azonban már árnyaltabb volt a kép, a három hónapos DKJ átlaghozama 11,67, a hat hónaposé 11,28, a tizenkét hónaposé pedig 10,88 százalék lett.

Tovább csökkentek a referenciahozamok a héten, leginkább a három-, illetve ötéves papírok hozama mérséklődött, a tízéves államkötvényé pedig messze nyolc százalék alá esett.

A DWIX értéke 11,55 százalékra csökkent, ez 15 pontos csökkenést jelent az előző hetihez képest, megtörve az augusztus óta tartó emelkedő tendenciát.

A forint a sáv erősebb felén a centrumtól 2,15 százalékra zárta a hetet, ez nagyjából megfelel az előző pénteki helyzetnek, a keresztárfolyam a tovább emelkedő euró mellett (0,957 dollár; +1,5 százalék) és azt meghaladva a dollárhoz képest két százalékot javult.

Január 8-án a Nemzeti Bank azonnali hatállyal, 0,25 százalékponttal csökkenti az irányadó kamatlábakat.

Egész héten érezhető volt a bizonytalanság, izmosabb hazai piacformáló befektetők hiányában az eléggé kiszámíthatatlanul mozgó nyugati részvénypiacokat követtük szinte feltétel nélkül. Így a fizetési mérleg vártnál nagyobb hiánya, illetve a novemberi termelői árak szintén nem túl kedvező adata sem volt nagy hatással a kereskedőkre, az index hűen másolta a Dow Jones teljesítményét.

A tengerentúlon meglehetősen mozgalmas hetet zártak, a év első kereskedési napján az aktuális profit warningok játszották a fő szerepet, az indexek ennek megfelelően zuhantak, míg másnap már – a FED okozta – eufóriát nézhettük végig. Az amerikai jegybank váratlan és hirtelen kamatcsökkentése brutális emelkedést generált az amerikai részvénypiacokon, a Dow Jones 11 000 pont fölé emelkedett, míg a Nasdaq megdöntve korábbi rekordját egy nap alatt 14 százalékot ugrott. A határtalan optimizmusnak pénteken a munkaerőpiaci makroadatok vetettek véget, a kezdeti fellángolás után némi profitrealizálálással egybekötve erőteljes vonalat húzott mindkét index, lefelé.

A harminc dollár feletti olajárakból származó extrahasznot még zsebükben érző arab sejkek eközben kicsit megbolygatták az olajpiacot. A hordónkénti nyersanyagár több mint öt százalékot ugrott annak hírére, hogy az OPEC tagországok az olajcsap elzárásáról döntöttek: hiába no, ott is kell élni valamiből. Idáig tökéletesen igazuk lett azoknak, akik az euró évének titulálták 2001-et, a közös európai fizetőeszköz újabb másfél százalékkal erősödött.

A pesti tőzsdén eközben folyamatosan élénkült a forgalom, csütörtökön Amerikát követve nyolcezer pont fölé is benézett a BUX, ezt a szintet azonban képtelen volt tartani: végül alig valamivel magasabban zárt egy héttel azelőtti értékéhez képest. Az érdeklődés csak a nagy részvények iránt volt számottevő, az index 0,2 százalékos gigászi teljesítményét csak a Matáv, az OTP, illetve a hat százalék feletti mértékben megugró Mol tudta felülütni.

A hét vesztesei között a gyógyszerpapírok vitték a prímet, a Richter és az Egis ötszázalékos csúszása azonban így is a Graphisoft árnyékában maradt. A nyugaton oly divatos profitelmaradásról szóló figyelmeztetések nálunk is beválnak, az értékesítések jelentős visszaeséséről hírt adó, egyébként a bevezetése óta folyamatosan lefelé tartó IT cég papírja tizenöt százalékot zuhant, hű társával, az ezer forint alatt stabilizálódott Synergonnal (-8,3 százalék) az oldalán.

Viszonylag nyugodt kereskedésre számíthatnánk ez elkövetkezendő napokban a gazdasági fundamentumok alapján. Amerikából ugyan bármikor megviccelhetik a tőkepiacokat, a nagyobb események inkább a következő hétre maradtak.

Tõzsdeindexek
Index pénteki záróár Változás egy
hét alatt, %
Változás az
év eleje óta, %
BUX 7863,8 0,18 % 0,18 %
Varsó WIG 17509,3 -1,89 % -1,89 %
Prága PX50 488,3 2,05 % 2,05 %
Frankfurt DAX 6382,3 -0,8 % -0,8 %
Párizs CAC 5758,0 -2,84 % -2,84 %
London FTSE 6198,1 -0,39 % -0,39 %
Nikkei 225 13867,6 0,59 % 0,59 %
Hang Seng 15477,6 2,33 % 2,33 %
Dow Jones IA 10662,0 -1,16 % -1,16 %
Nasdaq 2407,7 -2,54 % -2,54 %

Ajánlott videó

Olvasói sztorik