Belföld

Zsebtitkok: mennyit keresnek az IT mágusai?

Sorozatunk második részében az informatika és információtechnológia guruinak fizetési borítékjába kukucskáltunk be. Néhány szóval persze magyarázzuk is az ott találtakat...

Mondja el véleményét!Ki mennyit keres? Ön rendesen meg van fizetve? Nézzen be a Kávéházba, és szóljon hozzá a vitához!

Kattintson ide!

Ha valaki azt képzelné, hogy elég a boldoguláshoz, hogy barátságot kötött a PC-vel (personal computer = személyi számítógép), az nagyot téved. A számítógép mára elfoglalta helyét világunkban: egyszerű eszköz csupán, az információ tárolásának, továbbításának, rendszerezésének, válogatásának eszköze. Kezelése evidencia csaknem minden munkahelyen.

Háttér

Az igazi, s az elmúlt években ugyancsak nagy hasznot hozó termelőerővé az információ vált. Már azoknak, akik képesek kezelni a tengernyi tudnivalót, válogatni az éppen hasznosak, a később felhasználhatók és a teljesen használhatatlanok között, kegyesen szétosztani a földiek között. Na, ők az informatikusok, illetve információtechnológiai szakemberek. Belelátni a zsebükbe legalább olyan nehéz, mint napjaink nagyágyúinak anyagi hátterét firtatni.

Nehezíti a tisztánlátást az is, hogy miközben egyik oldalról a számítástechnikai szakemberek túlképzéséről hallani, aközben több fejlett ország informatikusok importját fontolgatja. Mindenesetre hazánkban évente mintegy tízezren látják úgy, hogy biztos karriert nyújt számukra a számítástechnika: ennyien tanulnak felsőfokú intézményekben informatikát. Háromezer szerencsés képzése költségeinek jó részét az állam állja, a többiek maguk fizetik a – legalább százezrekben mérhető – tanulópénzt. Ami persze busásan megtérülhet, hiszen ma már szinte nincs olyan tevékenység, amely nélkülözhetné a számítástechnikát, még ha különböző színvonalon is.

Versenyszféra kontra közszféra

Zsebtitkok: mennyit keresnek az IT mágusai? 1Az elérhető jövedelem sokféle szemponttól függ: a versenyszférában elhelyezkedő kezdő 150.000 – 200.000 forintos havi bruttó keresetre számíthat, míg a közszférában tevékenykedőnek be kell érnie a hivatalos illetményalap végzettségtől, gyakorlati évek számától függő szorzataival. Ez utóbbi egy felsőfokú intézményben a tíz éves oktatói munkát havi bruttó 60.000-70.000 forinttal díjazza.

Specializálódás

Változó a kép abból a szempontból is, hogy a kamaszkorában lévő szakterület melyik ágára specializálódik az informatikus. A korábban sztárnak számító rendszergazda fizetését ma már lekörözték a programozók és web-oldal tervezők (dizájnerek). E szegmensben a keresetek már megközelítik az európai színvonalat, s ha azt is hozzászámítjuk, hogy itthon olcsóbb a megélhetés, mint a fejlett országok bármelyikében, viszont bármikor adott a lehetőség a külföldi tapasztalatszerzésre, nincs ok túlzott aggodalomra.

Az informatikusok csapatának igazi nyertesei azok, akik olyan, vadonatúj területen szereznek jártasságot, mint a telekommunikáció, az SAP és WAP rendszerek – szaktudásukat ugyanis pótolni is nehezen tudják a vállalatok. Ha ugyanis egy cég nem akarja, hogy sok pénzért kifejlesztett termelési, logisztikai, kommunikációs vagy minőségbiztosítási rendszere “béna kacsává” váljon, kénytelen versenyképes jövedelmet biztosítani szakembereinek.

Havi, bruttó fizetések:• Rendszeradminisztrátor:

kezdő: 150.000-200.000 forint

referenciával rendelkező: 250.000-500.000 forint

• Telekommunikációs specialista: 350.000-550.000 forint + célprémiumok, teljesítményprémium, amelynek összege gyakran a milliós nagyságrendet is eléri. (E kategóriában gyakorlatról nincs értelme beszélni, hiszen annyira új a terület, hogy szinte mindenki kezdő a szakmában.)

Mindezek alapján meglehetősen sovány statisztikát tudunk csak készíteni az e területen elérhető jövedelmekről, s azt is csak azzal a megjegyzéssel, hogy ettől az egyéni szerződések jelentősen eltérhetnek.

És még egy megjegyzés: megbízható humánerőforrás-szakértők szerint a számítástechnikában tehetséges szakemberek többsége nem menedzsertípus: vagyis kevésbé képes a vezetéshez nélkülözhetetlen kooperativitásra, kompromisszumkészsége is csekély. Javadalmazásukban azonban ma már ugyanolyan természetes elem a teljesítményprémium, a részvényopció vagy a “hűségpénz”, mint a legfelsőbb vezetők esetében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik