Belföld

Drága városok, könnyebb megélhetés

Budapest az egyik legolcsóbb város a világban, ám ahhoz, hogy egy hamburgert megvehessünk, meglehetősen sokat kell dolgozni!

A legdrágábbak

1. Tokió
2. Oslo
3. New York
4. Chicago
5. Zürich
6. Stockholm
7. Szingapúr
8. Szöul
9. Caracas
10. London
11. Genf
12. Koppenhága


A svájci székhelyű UBS gazdaságkutató intézet rendszeresen megvizsgálja a világ nagyobb városait, természetesen csak az árak és a keresetek szempontjából. A szeptemberben elkészült elemzés, amely 25 ezer adatot dolgoz fel 58 nagyvárosról, számos meglepetést tartogat.


A legdrágább városok


A világ legdrágább városának a Japán főváros, Tokió bizonyult. A képzeletbeli rangsort egy 110 féle árut és szolgáltatást tömörítő fogyasztói kosár alapján állították össze, és a 100-as értéket Zürich kapta. A Japán főváros messze megelőzve a többieket 140 százalékot ért el! Tokiót a rangsorban Oslo követi 105 százalékkal, majd New York, Chicago, Zürich és Stockholm következik.

A legolcsóbbak

 
1. Bombay
2. Budapest
3. Varsó
4. Manila
5. Johannesburg
6. Jakarta
7. Santaigo de Chile
8. Bogota
9. Nairobi
10. Bangkok
11. Madrid
12. Liszabon

És a legolcsóbbak


A lista végét böngészve kellemes meglepetésre bukkanhatunk. Bár folyamatosan panaszkodunk, hogy mennyire drága az élet, az 58 város közül az utolsó előtti helyen állunk, mindössze 45 százalékkal. Ez magyarul azt jelenti, hogy Budapesten fele annyiba sem kerül ugyan az az áru és szolgáltatáscsomag, mint Zürichben. Az utolsó helyeken egyébként még Manila, Varsó és Bombay osztozik.


Ki mennyit keres?


A dolog persze nem ilyen egyszerű. Hasonlóan lényeges információ az is, ha megvizsgáljunk, hogy melyik városban mennyit is keresnek az emberek. A lista igen hasonlatosnak bizonyul az előzőhöz, ám a sorrendek némileg megváltoztak: a fizetések Tokióban, New Yorkban, Zürichben és Genfben a legmagasabbak. A zürichi 100 százalékhoz képest azonban Tokió itt már csak 109 százalékkal vezeti a mezőnyt.


A listát Nairobi, Jakarta, Bombay, Moszkva és Manila zárja, az afrikai városban például alig 4 százalékét viszik haza az emberek hónap végén annak, mint Svájcban. Budapest ezen a listán valamelyest feljebb került, 53-ként zártuk a megmérettetést. A helyzet azonban szomorú: hiába kerül csak fele annyiba minden, mint a “legmenőbb” városokban, az átlagfizetések csupán azok 7 százalékát teszik ki.


Dolgozzon egy hamburgerért!


Magas fizetés azonban nem jelent automatikusan magas életszínvonalat is. A jövedelmeknek ugyanis más-más vásárlóereje van, attól függően, hogy hol milyenek a megélhetési költségek. A budapesti vásárlóerő például 14 százalékát teszi csupán ki a Zürichinek. Az UBS ezért megvizsgálta azt is, hogy melyik városban hány percet kell átlagosan dolgozni egy hamburger áráért. Ebben a rangsorban ismét Tokió vezet, HongKong-gal holtversenyben, ezekben a városokban csupán 9 percnyi munka kell egy szendvics megvásárlásához.Hamburger tekintetében ismét siralmas a budapesti helyzet, nálunk ugyanis ehhez 1 óra 22 perc szükségeltetik, ami kilencszer annyi munkát jelent, mint Japánban. Az átlagos munkaidő 36 percet tesz ki a világ nagyvárosaiban , a rangsort pedig ismét Nairobi zárja, 2 óra 58 perccel.


Hol-mi?


Az egyes szolgáltatások és áruk árai is jelentős különbségeket mutatnak szerte a világban. Kelet-Ázsia nagyvárosaiban a legdrágábbak például a lakásbérleti díjak, míg Tokióban, valamint Nyugat Európában és Észak Amerikában érdemes legkevésbé élelmiszereket és ruhaneműket vásárolni. A szolgáltatások is itt a legdrágábbak, és nem annyira meglepő módon Afrikában, Kelet Európában, valamint Ázsia fejletlenebb városaiban a legolcsóbbak. Örömhír, hogy személygépkocsit Kelet-közép Európában a legérdemesebb vásárolni.


Aki tehát szemfüles és szeret sokat repülni, az UBS tanulmányával a kezében bátran nekivághat a nagyvilágnak. A legdrágább városokban dolgozni és a legolcsóbbakban elkölteni a pénzt: ez lehet a titka a spórolásnak!


Ajánlott videó

Olvasói sztorik