Közélet

Vádat emeltek Rohác ellen

jozef rohác (rohác, )
jozef rohác (rohác, )

Több mint 15 év után bíróság elé állnak a tettesek.

Mint ismert, Fenyő János médiavállalkozót 1998. február 11-én Budapesten, a II. kerületi Margit utcában lőtték fejbe. A sarkon, egy piros lámpánál ült kocsijában, amikor gyilkosa odalépett hozzá. A rendőrség még aznap megtalálta a tettes kesztyűjét, sapkáját és dzsekijét, valamint a fegyvert, egy Agram-2000-es típusú, hangtompítós géppisztolyt, amelyeket menekülés közben eldobott. Már akkor tudták a rendőrök: ezt profi csinálta.

A Fővárosi Főügyészség közleményben tudatta, kedden benyújtották a vádiratot a Fővárosi Törvényszékre. A nyomozást még tavaly decemberben fejezte be a rendőrség.

A vádirat szerint Rohác ismeretlen személytől kapta megbízását. Összesen két embert vontak be az „akcióba”. Rohac és egyik társa, Ladislav Trnka szerezték be a gépfegyvert, a lőszereket és a hangtompítót, majd harmadik segítőjükkel követték Fenyőt, hogy feltérképezzék mozgását, az útvonalakat, amelyeken rendszeresen közlekedik. A három bűnöző a gyilkosság napján, délután 4 óra körül a II. kerületi Törökvész utcában, a Vico székháznál várta áldozatát. Amikor kiszemeltjük elindult, a nyomába eredtek. Amikor a vállalkozó kocsija megállt az említett piros lámpánál, csak néhány kocsi volt köztük. A piros jelzés éppen kapóra jött, feltorlódott a forgalom. Rohác ekkor kiszállt, és amint Fenyő autójához ért, elővette a kabátja aló a fegyvert és tüzet nyitott. Mindez 17 óra 50 perckor történt. Egy-másfél méterre állt meg tőle és két sorozatlövést adott le, majd elfutott. Fenyő János percek alatt belehalt sérüléseibe.

Ezek alapján a Fővárosi Főügyészség – a közleményben nem teljes névvel említett – Jozef Rohácot és Ladislav Trnkát –  előre kitervelten elkövetett emberölés és társtettesként elkövetett lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntettével vádolja. Utóbbit “csak” bűnsegédként. Harmadik társuk, Jozef Hamala és az ismeretlen felbujtó „ügyét” elkülönítették.

Rohácot európai elfogatóparancs alapján vették őrizetbe 2011 februárjában Szlovákiában, és még abban az évben, áprilisban Magyarországra hozták.  Az alvilági körökben „Patkányként” ismert férfi neve korábban felmerült több, az 1990-es években Magyarországon elkövetett robbantásos bűncselekménnyel, így a négy halálos áldozatot követelő budapesti Aranykéz utcai merénylet kapcsán is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik