Advent

Nincs is kérdés: ezek a legjobb karácsonyi filmek

Warner Brothers / Getty Images
Warner Brothers / Getty Images
A karácsony a boldogságról, az ünneplésről szól, vitának nincs helye ebben az időszakban – kivéve, ha kedvenc karácsonyi filmjeinkről van szó. Ide sorolhatjuk-e Bruce Willis klasszikusát, a Drágán add az életed!-et? Kimaradhat-e Kevin McCallister betörős macska-egér játéka? És Walter Matthau, valamint Jack Lemmon pajzán viccekkel megspékelt adok-kapokja?

Karácsonyi vakáció

A Vakáció-sorozat több filmet is megélt Chevy Chase-zel és Beverly D’Angelóval, köztük egy karácsonyi epizódot is 1989-ben. Jeremiah S. Chechik vígjátéka igazi klasszikussá nemesedett több mint harminc év távlatában. Megannyi remek jelenetet köszönhetünk a filmnek – köztük a nagyszerű nyitóanimációt –, ám mind közül a kedvencünk az, mikor a karácsonyfa tövében megbújó mókus előugrik, és az egyik családtag felsikít:

Mókus!

A szomszéd nője mindig zöldebb

A hófedte Wabashában járunk az amerikai Minnesotában. Az autók ajtajáig ér a hó, a jéghorgászat arrafelé az élet része. És itt él John Gustafson (Jack Lemmon), valamint Max Goldman (Walter Matthau), a két nyugdíjas szomszéd, akik ki nem állhatják egymást már egy ideje. Amúgy sem rózsás mindennapjaikat még jobban megpecsételi a szemközti házba érkező fiatal művész, Ariel (Ann-Margret), akibe menthetetlenül beleszeret a két házsártos szomszéd. Kiéleződik az adok-kapok, szállnak a pajzán egysorosok, mégsem tudunk nem karácsonyi filmként tekinteni Lemmon és Matthau egyik legtökéletesebb filmjére.

Reszkessetek, betörők!

Talán már sokaknak a könyökén jön ki, ha meglátják valamelyik kereskedelmi csatornán Macaulay Culkin, Joe Pesci és Daniel Stern trióját, amint egymással hadakozva, Tom és Jerry-rajzfilmeket megidézően esnek-kelnek egy hatalmas, amerikai családi házban. A Reszkessetek, betörők! hozzátartozik a karácsonyhoz, készül is belőle hat számozott epizód, igaz, a fanatikusok csak az első kettőt tekintik igazi klasszikusnak, amiben még Culkin alakította Kevint. És hogy miért nézzük minden évben ezt karácsonykor? Arra egyebek közt ebben a cikkben válaszoltunk korábban.

Twentieth Century Fox Film Corpo / Collection ChristopheL / AFP

Igazából szerelem

Hugh Grant, Colin Firth, Liam Neeson, Rowan Atkinson, Emma Thompson – nagyszerű színészek sora játszott ebben a 2003-as klasszikus romantikus filmben, ami méltóképp érdemelte ki helyét minden idők legjobb karácsonyi filmjei közt. Elég csak Grant táncára vagy Atkinson csomagolós jelenetére gondolnunk, amiket látva sokadjára is elmosolyodik az ember.

Most sokakat elszomorítunk majd, de Grant gyűlöli a táncos jelenetet:

A mai napig rengetegen azt gondolják – és én velük értek egyet –, hogy ez a leggyötrelmesebb jelenet, amit valaha is filmszalagra rögzítettek. De néhányan szeretik.

Working Title Films / DNA Film / Collection ChristopheL / AFP

Polar Expressz

Robert Zemeckis az egyik legnagyszerűbb rendezők hírében áll, és a Vissza a jövőbe-sorozaton vagy a Forrest Gumpon túl animációs filmet is készített. 2004-ben rendezte a Polar Expressz című karácsonyi mesét, amiben többek közt Tom Hanks is fontos szerepet töltött be. Zemeckis a karácsony értelméről igyekezett mesélni nézőinek oly módon, hogy ennyi év távlatából is vissza tudjunk idézni temérdek jelenetet.

+ 1: Drágán add az életed!

Örök vitatéma, hogy a Die Hard első része karácsonyi film, avagy sem: miután karácsonykor játszódik, mi az igenre szavazunk. Bruce Willis John McClane-je rosszkor van rossz helyen, miután a Nakatomi Torony irodaházban dolgozó feleségét meglátogatja annak karácsonyi partiján. Terroristák – élükön a nagyszerű Alan Rickmannel – azonban megrohamozzák a helyet, túszul ejtve az ott lévőket. Wilisszel egybeforrt a szerep, 1988 óta pedig mindenki tudja, melyik az a mondat, amit még karácsonykor is lehet emlegetni:

Jippiáájééé, seggfej!

20th Century Fox – Gordon Compan / Collection ChristopheL / AFP

Mosolykalendárium – A különleges pillanatok csodája

Mindennap egy-egy szórakoztató, kedves, érdekes cikk várja az olvasókat adventi kalendáriumunkban.

Az év vége mindig a számvetés időszaka, nincs ez másképp a vállalatoknál sem. A Lidl számára az idei év kihívásokban és sikerekben is gazdag volt, de mindez nem sikerülhetett volna vásárlóink, munkavállalóink és partnereink nélkül. Köszönettel tartozunk vásárlóinknak, hogy minket választanak, ha bevásárlásról van szó és partnerek a számunkra fontos ügyekben. Munkavállalóinknak köszönjük az egész éves kemény munkát, partnereinknek pedig az együttműködést! Mindenkinek kellemes ünnepeket és sikerekben gazdag új évet kívánunk!

Szponzorált tartalom

A cikk a Lidl támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik