Advent

Mínusz 50 fokban várják december 24-ét a világ leghidegebb falujában

amos chapple
amos chapple

A Föld leghidegebbnek tartott településén, az oroszországi Jakutföld Ojmjakon nevű falujában – ahol alig ötszázan élnek – dübörgő mínuszok jellemzik a telet. A szibériai területen decemberben kezdődnek a nagy zimankók, amikor a nappalok hossza mindössze 3 óra.

Mivel a városban semmi sem terem meg, ezért az emberek rénszarvas- és lóhúst esznek. 1 bolt van, ez látja el a helyi rénszarvas tenyésztőket, lékhorgászokat és vadászokat a szükséges javakkal. Az orvosok szerint az itt élők csak azért nem szenvednek tápanyaghiányban, mert az állatok tejében rengeteg tápanyag található.

Idén már  december első napjaiban megmutatta igazi arcát tél tábornok. December 4-ikére virradóra Ojmjakonban mínusz 56 fokot mutattak a hőmérők, a történelemben azonban volt ott ennél hidegebb is: 1933-ban -67.7 Celsius-foknál állt meg a hőmérő higanyszála.

A közelgő keresztény karácsonyt is dermesztő hidegben várhatják a helyiek. Az ortodox karácsony „idén” 2024. január 7-re esik, a „karácsonyi” ünnepek újévkor, december 31-én kezdődnek.

A Time and Date előrejelzése szerint december 24-ét, a szeretet ünnepét mínusz 50 fok köszönti majd reggel, így ez a nap csak a lelkekben hozhat felmelegedést.

 

time and date

A januári átlaghőmérséklet -50 Celsius-fok körül mozog, ugyanakkor nyáron akár plusz 30 fok is lehet, a hőingadozás tehát meglehetősen magas.

Kapcsolódó
Tiszaalpáron a falu összes lakóját meghívta az önkormányzat egy karácsonyi ebédre
Saját edényben lehet barátoknak és ismerősöknek is vinni az ételből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik