Advent

Illatos legyen, tartós, vagy olcsó? – Segítünk a karácsonyfa vásárlásban

Horváth Júlia / 24.hu
Horváth Júlia / 24.hu
A tavalyihoz hasonló áron kínálják a fenyőfákat a termelők.

Milyen fát vegyünk? – ez az egyik legfontosabb kérdés a karácsonyi időszakban, ebben próbálunk most egy kis segítséget nyújtani.

Fajtáktól függően nemcsak az árak, de az illat és a tartósság is változik, így érdemes jól megfontolni a döntést. Az agrarszektor.hu cikke szerint hazánkban évente 1,8-2 millió darab karácsonyfa talál gazdára.

November végén meg is indult az eladásra szánt fenyőfák kitermelése: a nordmann fenyőkkel kezdik először, mert ezek nem hullatják el a tűleveleket olyan hamar, a lucra és az ezüstre már decemberben kerül sor. Somogy és Zala megyéből több százezer fenyőfa kerül a piacra, innen látják el az ország nagy részét. Az RTL riportja szerint idén a tavalyihoz hasonló áron kínálják a fenyőfákat a termelők, de erről majd kicsit később, előbb nézzük meg az egyes fenyőfajták előnyeit és hátrányait.

A választékban továbbra is meghatározók a luc-, az ezüst-, és a nordmann fenyők, mi is ezeknek a fajtáknak az előnyeit és a hátrányait soroljuk fel.

Jellegzetes illata miatt a lucfenyőt tartják a klasszikus értelemben vett karácsonyfának, de tűlevelei a meleg lakásokban hamar lehullanak. Levelei kicsit szúrósak, ágrendszere pedig ritka, a teteje gyakran kopasz. Hátránya még, hogy a meleg lakásban gyorsan potyogni kezdenek a tűlevelei. Az ezüstfenyő jóval sűrűbb, szúrós levelei lassabban potyognak le, viszont nincsen illata. A nordmann fenyő talán a legszebb fenyőfajta, szimmetrikus, sűrű, szabályos, levelei alig szúrnak és nem gyantás. Levelei még a meleg, fűtött lakásban is alig hullanak, hátránya viszont, hogy nincsen illata.

Persze nem csak az a fontos, hogy milyen gyorsan hullajtja a leveleket a fenyő illetve, hogy milyen erős az illata, az egyik leglényegesebb szempont a fa ára. Fajától függően más árak vannak, az RTL riportja szerint a tavalyihoz hasonló áron kínálják a fenyőfákat a termelők:

  • a nordmann fenyő métere 6000-8000 forint,
  • az ezüstfenyőé 5000 forint körül van,
  • a lucfenyőé 4000-5000 forint között alakul majd.

Van még egy fenyő, ami nagyon népszerű, de ennek nincsen semmilyen illata, igaz nem is hullatja a levelét, és elég csak egyszer megvenni. A műfenyőről van szó, ami egyre népszerűbb, köszönhetően annak is, hogy a műfenyőgyártás gyors ütemű fejlődése miatt már egyre élethűbb fák kerülnek a forgalomba.

Előnye az is, hogy strapabírók az ágai, így több díszt bír el, mint a legtöbb vágott fenyő. Egy élethű, 3D prémiumműfenyő ára körülbelül négy-hat év alatt térül meg, de akár 10−15 évig is kibírja.

Mosolykalendárium – A különleges pillanatok csodája

Mindennap egy-egy szórakoztató, kedves, érdekes cikk várja az olvasókat adventi kalendáriumunkban.

Az év vége mindig a számvetés időszaka, nincs ez másképp a vállalatoknál sem. A Lidl számára az idei év kihívásokban és sikerekben is gazdag volt, de mindez nem sikerülhetett volna vásárlóink, munkavállalóink és partnereink nélkül. Köszönettel tartozunk vásárlóinknak, hogy minket választanak, ha bevásárlásról van szó és partnerek a számunkra fontos ügyekben. Munkavállalóinknak köszönjük az egész éves kemény munkát, partnereinknek pedig az együttműködést! Mindenkinek kellemes ünnepeket és sikerekben gazdag új évet kívánunk!

Az agrarszektor cikkében viszont arról ír, hogy a tapasztalatok szerint a vásárlók általában 5-6 év elteltével leselejtezik ezeket, miközben legalább 20 évig kellene használni egy műfenyőt évről évre ahhoz, hogy valóban környezetkímélőbb alternatíva legyen. Megjegyzik azt is, hogy a műfenyők zöme Kínából érkezik, így rendkívül nagy az ökológiai lábnyomuk.

A cikkben arra is kitérnek, hogy a piacra kerülő áruk nem erdők „kiirtásából” erednek, hanem a karácsonyfának nevelt fenyők faiskolákból származnak.

Szponzorált tartalom

A cikk a Lidl támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik