Advent

Tele van a világ hihetetlen karácsonyi ételekkel

Getty Images
Getty Images
Halászlé és rántott hal. Esetleg pulyka. Aztán bejgli. Talán a legtöbb magyar háztartásban így néz ki egy karácsonyi vacsora. De hogy néz ki más országokban, miket nevez egy fülöp-szigeteki, egy etióp vagy egy finn hagyományos nemzeti karácsonyi ételnek?

Etiópia

Az afrikai ország kétharmada keresztény, azon belül is a legtöbben az etióp ortodox egyházhoz tartoznak, nem csoda, hiszen a világ egyik legősibb keresztény államáról van szó. Az országban a Julián naptárt használják, szenteste napján, azaz január 6-án még javában tart a 43 napos vegán koplalás, de hetedikén végre vége, ilyenkor egyfajta kakaspörkölttel, doro wattal törik meg a böjtöt. Nagyon hasonló a magyar pörköltekhez, ugyanúgy paprikás, csak amellett még jó pár fűszert használnak (például gyömbért, koriandert, kardamomot, kakukkfűt, görögszénát), illetve savanykás a hozzáadott citromtól, ecettől. Ezt injerával, egy savanykás laposkenyérrel tálalják, amit evőeszközként használnak.

Madagaszkár

A szigetország szintén egy olyan állam Afrikában, amiről talán kevesen tudják, hogy túlnyomó többségében keresztények lakják. Itt vagy sertéshúst, vagy csirkét fogyasztanak karácsonykor, utóbbinak két nevezetes példája az Akoho sy Voanio, egy kókusztejes csirkepörkölt, ami az etiópival ellentétben, nem igazán hasonlít a magyarhoz, mert fehér, illetve a Akoho Misy Sakamalao, ahol a csirke mellett a fokhagyma és a gyömbér a fő összetevő.

És olybá tűnik, a licsi, a helyi karácsonyi görögdinnye, sok is van belőle az országban és kedvelt ünnepi csemegének számít. Sok mindent fel is díszítenek vele.

Fülöp-szigetek

Spanyol hatásra itt a sült szoptatós malac, a lechon a fő étek és a jó szerencsét szimbolizáló edami sajtgolyók, amit queso de bolának neveznek. Valamint ebbe a kategóriába tartozik még a pancit, a különböző sült tészták. Desszertként sűrített tejből vagy kókusztejből készült puding gyümölcsökkel, amit fogyasztani szoktak. Az éjféli mise utáni „reggeli” pedig egy édes-sós, rizslisztes sütemény, a biblingka, ami kókusztejet, vajat és tojást tartalmazz.

Érdekességként: az utóbbi időben egyre népszerűbb ünnepi fogássá válik a Fülöp-szigeteken a szokásosnál édesebb paradicsomszószos spagetti.

Ausztrália

Még délebbre, Ausztráliában is dübörög ilyenkor a nyár, így nem meglepő, hogy ilyenkor az ausztrálok begyújtják a grillsütőiket, amire marhasteak, csirke vagy tenger gyümölcsei (garnélarák, homár, vagy különböző másfajta rákok) kerülnek fel. A klasszikus karácsonyi sütemény pedig az itthon sem ismeretlen habcsóktorta, a pavlova, tejszínhabbal, kivivel, maracujával, eperrel.

Venezuela

A pan de jamón egy caracasi pékség 1905-ben kitalált édes-sós kenyere, ami azóta országos hagyományos karácsonyi étellé avanzsálódott. Úgy néz ki nagyjából, mint egy piskótatekercs, csak sonkával, mazsolával és olívabogyóval van megtöltve. Levesek és saláták mellé fogyasztják.

Elterjedt karácsonyi fogás ezen kívül a dél-amerikai országban a hallacas (egy banánlevélben főtt, prököltszerű hússal töltött kukoralisztes batyu), valamint desszertként a dulce de lechoza (kandírozott papaya), a bátrabbaknak a tetején sajttal.

Izland

Izland karácsonyi specialitása a díszes laposkenyér, a laufabrauð (szó szerint levélkenyér). Ez az ostyavékony kenyér lisztből, vajból, cukorból, tejből készül, majd hirtelen olajban sütik ki.

Olyan ételek mellé kerül fel a jellemzően svédasztalra, mint hangikjöt (füstölt bárány) és a rjúpa (havasi hófajd), illetve utóbbi években – dacára a karácsonyi történetek helyszínének közelségére – a rénszarvas. Esetleg a füstölt lunda. Igen, az aranyosnak tűnő északi madár. Ezek mellett a kevésbé meglepő ecetes hering, pácolt lazac, sült sertéshús is terítékre kerül, na meg rengeteg sütemény, torta.

Finnország

A sült sonka, füstölt hal és ecetes céklasaláta a fő hármas a finnek vacsoraasztalánál, amik mellett hagyományos még, pedig talán nem gondolnánk, a karórépa. Pontosabban a lanttulaatikko, ami tört karórépa, tojással, kenyérmorzsával és vajjal, tejszínnel. Ehhez adnak még olyan fűszereket, mint a fahéj, a gyömbér, a szerecsendió, és egy edényben, a sütőben sütik ki.

Spanyolország

Egészen pontosan Spanyolország katalán részén egy nagyon gazdag húsleves mondható hagyományosnak. Ez a sopa de galets. Marha és sonka-csontból, csirkemellből, csirkecsontból, disznókörömből főzik lassú tűzön, órákon keresztül az alaplevet. Amikor kész, akkor ehhez még marha- és sertéshúsból készült húsgombócokat és a hatalmas, kagylóformájú galet nevű tésztát adják.

Emellett Katalóniában hagyomány még a sült csirke, bárány, hal, édességként pedig a nugát (torró) ostyarúddal (neula).

Németország

Végül említsünk meg egy italt is, amit noha Magyarországon is lehet néha fogyasztani, valahogy mégse túl ismert. Ez a kimondhatatlan nevű Feuerzangenbowle, magyar neve pedig krampampuli. Úgy tűnhet, ez csak egy sima (narancshéjas, kardamomos, fahéjas) forralt bor, és valóban, de csak egy ideig. Mert mikor kész, az edényre helyeznek egy fém rostélyt, rajta egy rummal átitatott cukorsüveggel, amit meggyújtanak, és így szépen belecsöpög az italba.

Mosolykalendárium – A különleges pillanatok csodája

Mindennap egy-egy szórakoztató, kedves, érdekes cikk várja az olvasókat adventi kalendáriumunkban.

Az év vége mindig a számvetés időszaka, nincs ez másképp a vállalatoknál sem. A Lidl számára az idei év kihívásokban és sikerekben is gazdag volt, de mindez nem sikerülhetett volna vásárlóink, munkavállalóink és partnereink nélkül. Köszönettel tartozunk vásárlóinknak, hogy minket választanak, ha bevásárlásról van szó és partnerek a számunkra fontos ügyekben. Munkavállalóinknak köszönjük az egész éves kemény munkát, partnereinknek pedig az együttműködést! Mindenkinek kellemes ünnepeket és sikerekben gazdag új évet kívánunk!

 

Szponzorált tartalom

A cikk a Lidl támogatásával készült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik