Alig néhány hét van már csak hátra karácsonyig, ki lelkesebben, ki kevésbé, de mindenki készül már az ünnepekre – amiknek a csúcspontja kétséget kizáróan a szenteste, amikor feláll a karácsonyfa, összegyűlik a család, az ajándékok végre helyükre kerülnek, így végül mindenki nagy elégedettségben ülhet le az ünnepi asztalhoz.
Legyünk őszinték, a karácsonyi menü kritikus pontja az ünnepnek, minden évben kiemelt figyelemmel viseltetünk iránta az előkészületek során. Így mind jól tudjuk, hogy bár vannak egyedi, egy-egy családra jellemző fogások, ugyanígy vannak tradicionális ételek is, amik a legtöbb asztalon minden évben visszaköszönnek. Ezek közül gyűjtöttünk össze néhány egyszerű fogást pár hozzávalóval, amiket különösebb szakácstudomány nélkül is bárki elkészíthet.
Bejgli
hozzávalók:
- 1.2 kg finomliszt
- 160 g porcukor
- 36 g élesztő
- só ízlés szerint
- 440 g vaj (szobahőmérsékletű)
- 4 db tojássárgája
- 1 dl tej
- 5 db tojássárgája (megkenéshez)
- 3 db tojásfehérje (megkenéshez)
A karácsonyi asztal elengedhetetlen eleme a bejgli. Egy nagyobb keverőtálba öntsük bele a lisztet, a porcukrot, az élesztőt, a sót, majd keverjük el. A vajat vágjuk kisebb kockákra, adjuk hozzá a lisztes keverékhez, és jól dolgozzuk össze, amíg a tészta morzsaszerű nem lesz. Jöhetnek a tojássárgájákat, majd annyi tej, amennyit a tészta kellemesen felvesz. Ha elkészültünk, fedjük le és tegyük a hűtőbe 30 percre, hogy jól összeálljon, és ne keljen meg a kezünk melegétől. A diós töltelékhez keverjünk össze 400 gramm darált diót 2,5 deci vízzel, 200 gramm cukorral, fahéjjal és némi narancs héjjal ízlés szerint. A kinyújtott tésztát osszuk egyenlő darabokra, kenjük meg őket egyesével a töltelékkel, majd tekerjük fel. Ezután a bejglit fogpiszkáló segítségével szurkáljuk meg, és letakarva hagyjuk pihenni még 30-40 percet. 180°-os előmelegített sütőben 25-30 perc alatt szép barnára sütjük a tésztát, a sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, majd szeljük efl és tegyük az asztalra.
Ecetes hal
hozzávalók:
- 2 kg ponty (vagy bármilyen másik keményhúsú folyami hal felszeletelve)
- 30 dkg finomliszt
- 4 db tojás
- 30 dkg zsemlemorzsa
- 5 dl napraforgó olaj
- 4 nagy fej vöröshagyma
Az ecetes hal egy könnyű és ízletes választás az ünnepi vacsorán, egyúttal frissességet is hoz a menübe.A felszeletelt, besózotthalat bepanírozzuk és bő olajban kisütjük. Egy nagy jénai tálba a karikára felszeletelt hagymával váltakozva rétegezzük. 6 evőkanál ecet, ugyanennyi cukor és 1 liter víz összekeverésével elkészítjük az ecetes lét, babérlevéllel, szegfűborrsal és sóval ízesítjük. A halat a forró ecetes lével leöntjük, és lefedve legalább egy napig érleljük. A forró ecetes lé átjárja a halat, és ha több napig áll, akkora benne lévő nagyon vékon szálkák is eltűnnek. Friss kenyérrel vagy burgonyasalátával tálaljuk.
Sült Mandula
hozzávalók:
- 5 dkg mandula (összesen 1 bögre natúr olajos mag (mandula, mogyoró, makadámdió, dió, kesudió))
- 5 dkg kesudió
- 5 dkg törökmogyoró
- 5 dkg makadámdió
- 5 dkg dió
- 2 ek kókusznektár szirup
- 10 dkg kókuszcukor (fél bögre)
- 1 teáskanál fahéj
A sült mandula az ünnepi hangulat egyik jellegzetes ínyencsége. Keverjük össze az olajos magokat a kókusznektárral, fahéjjal és a kókuszcukorral. Sütőpapírral bélelt tepsibe egyenletesen terítsük el, majd előmelegített sütőben 10-15 perc alatt ropogósra sütjük. Egyszerű, de nagyszerű. Mit nagyszerű, isteni!
Tojáslikőr
hozzávalók:
- 2.5 dl habtejszín
- 2 dl tej
- 1 db vanília (rúd)
- 3 db tojássárgája
- 18 dkg porcukor
- 1.5 dl tiszta szesz (90-96%-os)
A tojáslikőr az ünnepi időszak egyik klasszikusa, szerencsére nagyon könnyen elkészíthető otthon is. A tejszínt és a tejet összeöntjük, a vanília rudat felhasítva beletesszük és felforraljuk, majd a tűzről levéve 8 dkg cukrot elkeverünk benne és hagyjuk kihűlni. A tojássárgákat 10 dkg porcukorral legalább 10-15 percig keverjük gépi habverővel. A kihűlt tejszín-tej keverékből a vaníliát kivesszük és leszűrjük és kézi habverő segítségével a tojásmasszához keverjük, majd hozzáadjuk az alkoholt, amit szintén elkeverünk benne. Szélesebb szájú üvegbe töltjuk és jól lezárjuk. Óvatósan, mértékkel fogyasszuk.
Mézeskalács
hozzávalók:
- 1 kg finomliszt
- 30 dkg porcukor
- 3 teáskanál szódabikarbóna
- 14 g mézeskalács fűszerkeverék (1 tasak)
- 30 dkg margarin
- 250 ml méz
- 3 db tojás
Nincs karácsony mézeskalács nélkül! Igazi klasszikus karácsonyi sütemény, amit szerencsére elkészíteni sem nehéz. Először a száraz hozzávalókat keverjük alaposan össze, majd jöhet a tojás, a méz és a picit megolvasztott margarin. Addig gyúrjuk, míg egynemű, illatos, rugalmas tésztát nem kapunk. 3 részre osztjuk, majd egyenként kinyújtjuk 0,5 cm-es vastagságúra a tésztát. Kiszaggatjuk, sütőlemezre tesszük, ne szorosan, mert sülés közben összenőnek. Megsütjük. 2 tojásfehérjét félig felverünk robotgéppel, majd 30 dkg porcukrot apránként hozzádolgozunk, és keményedésig keverjük. Az így kapott cukormázzal kidíszítjük a mézeskalácsokat.
Mindenkinek jóétvágyat előre is!