Advent

Karácsonyi szellemfalu áll a semmi közepén

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons

Teljesen lepusztult az egykor nagy reményekkel épült Santa Claus névre keresztelt kistelepülés Arizonában, írja a Mirror.

A projekt ötletgazdái, Nina Talbott és férje az 1930-as években a karácsonyból szeretett volna meggazdagodni úgy, hogy a sivatag közepén felhúztak egy ilyen tematikájú kisvárost.

Az ingatlanosok koncepciója az volt, hogy a lakosok egész évben ünnepelhetik majd a karácsonyt.

Épült itt egy posta, ahol az emberek feladhatták a leveleiket a mikulásnak, rendeztek szintén mikulásos workshopokat és karácsonyfa outletet is nyitottak, ami egyúttal tömegesen vonzotta a turistákat is.

Wikimedia Commons

1942 után már országszerte ismertté vált a város. Nina Talbott 1949-ben egy az egyben eladta az egészet, majd az ezt követő három évtizedben a projekt sorsa megpecsételődött.

Wikimedia Commons

Az 1970-es évek közepére szinte minden bezárt, majd az 1980-as évek elején az akkori tulajdonos, Tony Wilcox nem is talált már rá vevőt. 1995-ben a teljes területet lezárták, ami így szellemfaluvá vált.

Wikimedia Commons

Végül lekerült a hivatalos térképekről is, a mikulásnak feladott leveleket pedig onnantól máshová irányították.

Ma már csak a romos épületeket látni itt, és figyelemmel lehet követni, ahogy a természet visszaveszi magához a kisvárost.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik