Belföld

80 ezer ember büntetésben egy miatt

Hogy ki az az egy ember, arról mindenki mást gondol. A tény, továbbra sincs költségvetése a XV. kerületnek.

Hétfőn a képviselő-testület napirendre sem vette az idei büdzsé tervezetét, noha ez volt a törvény által előírt utolsó nap, amikor azt elfogadhatta volna. Az MTI szerint a szavazás előtt Pintér Gábor, a Fidesz-KDNP kerületi frakcióvezetője azt mondta, több százmillió forintnyi megkérdőjelezhető tétel van a tervezetben.

Ilyen költségvetés mellé nem tudunk odaállni, mi nem tudjuk megengedni, hogy a DK kifizetőhelyeként működjön a kerület.

Szerinte a kerület vezetése nem vette figyelembe módosító javaslataikat, ám Tóth Imre (MSZP) alpolgármester úgy vélte, ez csak magyarázkodás, a Fidesz-KDNP az egyeztetésen egyetlen feltételt szabott, hogy váltsák le a jegyzőt, Lamperth Mónikát.

Lamperth Mónika 2,5 milliárdért sem „eladó”
A polgármester szerint elvi kérdés, hogy egyetlen kollégája sem lehet alku tárgya.

A képviselő-testület a hétfői második rendkívüli ülésén nem vette napirendre Németh Angéla (Ráte-Szolidaritás) polgármester előterjesztését, amelyben bizalomvesztés miatt Victorné Kovács Judit – volt fideszes képviselő – alpolgármesteri megbízatásának visszavonását indítványozta.

Megvonta a XV. kerületi polgármester az exfideszes helyettese jogköreit
A baloldali Németh Angéla polgármester bizalomvesztés miatt azonnali hatállyal megvonta Victorné jogköreit, miután az alpolgármester a Fidesszel megbuktatta a költségvetést.

Németh Angéla az MTI-nek azt mondta, az alpolgármester végig ott volt a költségvetési egyeztetéseken, egyszer sem mondta, hogy valami nem tetszik neki a tervezetben, mégis mindkétszer tartózkodott a szavazásnál. Többek között miatta sem fogadták el a kerület költségvetését – tette hozzá.

A kerületnek hétfő éjfélig lehetett volna az előirányzatokról adatokat szolgáltatnia a Magyar Államkincstárnak, amely így április elsejétől nem folyósítja a normatívát az önkormányzatnak.

Az önkormányzat saját bevételeiből ellátja kötelező feladatait, de nem lesz lehetősége önként vállalt feladatai ellátására és nehéz helyzetbe kerülnek a fejlesztések, civilek. Ha a tervbe vett fejlesztéseknél nem tudják tartani a határidőket, másfél milliárd forintot bukhat az önkormányzat, amelynek így visszafizetési kötelezettsége is keletkezhet – mondta Németh Angéla.

Mint korábban megírtuk, Hajdu László parlamenti képviselő (volt polgármester) az előző ülésen arra figyelmeztetett, hogy akik elutasítják a költségvetést, nem politikai ellenfeleiket, hanem a kerület 80 ezer lakóját büntetik. Az önkormányzat honlapján részletezte, a hétfői szavazásnak milyen következményei lesznek.

 

Április 1-jével, a mulasztás megszüntetéséig, a belügyminiszter felfüggeszti az önkormányzatnak járó költségvetési támogatások folyósítását.

Gyámság alá kerülhet a kerület

A mulasztás megállapítását a fővárosi kormányhivatal kezdeményezi a bíróságnál, amely határidőt szab a rendelet megalkotására, ha pedig az önkormányzat annak sem tesz eleget, a bíróság elrendeli, hogy azt a helyi önkormányzat nevében a fővárosi kormányhivatal vezetője alkossa meg. Azt az önkormányzat csak a következő önkormányzati választás után módosíthatja, helyezheti hatályon kívül.

A kötelező közfeladatokat a XV. kerületi önkormányzat el fogja látni, de miután április 1-jével felfüggesztik az önkormányzatnak járó költségvetési támogatások (2,5 milliárd forint) folyósítását, az önként vállaltakra, a kulturális, a civil és a sportszervezetek támogatására, a fizetések előírtnál nagyobb emelésére, a szociális támogatásokra, a fejlesztésekre nem jut pénz.

Egyebek mellett leállhat a fogyatékosok fejlesztő foglalkozása, a pszichiátria betegek ellátásának támogatása, az idősek integrációját segítő program, a közfoglalkoztatás. A hivatalban dolgozó köztisztviselők, az önkormányzati intézményekben dolgozó közalkalmazottak csak a kötelező garantált bérminimumra történő kiegészítést kaphatják meg, a bérfejlesztést, a megemelt összegű cafeteriát és a Palota-pótlékot nem.

Mindez több tízezer forintos keresetnövekménytől fosztja meg a dolgozókat. A közalkalmazotti béreket nem lehet rendezni, ez pedig 2019. január 1-jétől akár több tízezer forint összegű keresetcsökkenést is jelenthet egy-egy embernél – írták.

A kieső állami támogatásokat saját forrásból kell pótolni, az önkormányzat nem kötheti le a likvid pénzeszközeit, ami 50 millió forintnyi kamatbevétel elmaradását jelentheti. Rákospalota
kikerülhet a jó adatszolgáltató önkormányzatok köréből, ha nem tud eleget tenni adatszolgáltatási kötelezettségeinek, a Magyar Államkincstár havonta 50 ezertől 2 millió forintig terjedő bírsággal sújthatja.

Lehetnek más a pénzügyek

Az LMP-s Szilvágyi László blogján jelezte, felháborítónak tartja, hogy a kerület képviselőinek többsége nem tud kompromisszumot kötni egymással a kerület működése érdekében. Mivel a képviselő-testület nem képes ellátni egyik fő feladatát, nem tud elfogadni egy kompromisszumos költségvetést, ezért a következő testületi ülésre azt a javaslatot terjeszti elő, hogy

amíg nincs a kerületnek költségvetése, addig a képviselőknek járó tiszteletdíjat tartsák vissza!

Azzal érvel, hogy a való életben, aki nem teljesít a munkahelyén, azt valamivel szankcionálják, például fizetése megvonással. Ezt a kerületi képviselőknél nem tudják a kerület lakói megtenni, és a törvények miatt a testület már nem tudja magát feloszlatni sem az önkormányzati választásig.

Szerinte mindkét politikai oldal felelős a kialakult helyzetért. Ezért függetlenül attól, ki szavazta meg eddig a költségvetést és ki nem, a képviselők ne kapjanak fizetést, amíg nincs költségvetés. Ez a minimum a választókkal és azokkal szemben, akiktől most plusz pénzt vesz el a képviselő-testület. A politikus kíváncsi arra, kik fogják támogatni a kezdeményezését.

Kiemelt kép: XV Média, Nagy Botond

Ajánlott videó

Olvasói sztorik