Advent

Bányató mélyén állítottak karácsonyfát az esztergomi búvárok

Minden körülmény adott volt egy jó merüléshez.

Az esztergomi Palatinus Búvár és Vízisport Egyesület a hagyományokat folytatva idén is felállította feldíszített karácsonyfáját a Palatinus-tó mélyén, írta a Kemma.

Palatinus-tó

A Palatinus-tó a Dorogi-medence legnagyobb tava, amely egy mesterséges bányató, közigazgatásilag Esztergom területén fekszik. Az északnyugat-délkelet irányba elnyúlt tó nagyjából 840×350 méteres, téglalap alakú, délkeleti kiszögelésében nyúlványszerű öbölben végződik. Tengerszint feletti magassága 124 méter, karsztvíz feletti magassága 22 méter. Magyarország egyik legtisztább vizű tava, ami jelenleg strandként és horgásztóként működik, olvasható a Wikipédián.

A napokban esett nagy hó fehérré varázsolta a gyönyörű környezetet, ám csípős hideg fogadta a búvárokat a tó partján. A jelenlévők hálát adtak a sorsnak, hogy a tavalyi karácsonyfa-állítás után a múlt hét végén napos időben és  5 fokos vízben teljesíthették a feladatot. Az elmúlt években előfordult olyan zimankós hideg, amikor a vastag jégpáncélon láncfűrésszel kellett léket vágniuk, most azonban minden körülmény adott volt egy jó merüléshez.

A búvárkarácsonyt 2006 óta rendezik meg a tónál, az azóta elhelyezett fák egymás mellett helyezkednek el a mederben.

A faállítást videón is megörökítették.

Kiemelt képünk nem a helyszínen készült – Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Ajánlott videó

Olvasói sztorik