Üzleti tippek

Cégközlöny helyett

Saját domén nem szükséges, de a 98 százalékos elérhetőségét garantálni kell a céges honlapnak, ha a vállalkozás közleményét a világhálón jeleníti meg a közlöny helyett.

Mint arról a FigyelőNet már hírt adott, az új cégtörvény lehetőséget ad a cégeknek arra, hogy a a Cégközlöny helyett saját honlapjukon tudósítsanak azokról a változásokról, amelyeket a gazdasági társaságokról szóló törvény szerint eddig a Cégközlönyben kellett megjelentetniük. Ilyen eset lehet például a kft. üzletrésze értékesítésének meghirdetése, részvénytársaság alaptőke-emelése és -csökkentése, könyvvizsgálói jelentés közzététele.


Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium honlapján megjelent a a megjelentetés részleteit szabályozó rendelet tervezete.


Könnyű feltételek


A tervezet indoklása szerint nem kívánnak többletterhet előírni a céges honlapot fenntartó vállalkozások számára. Így az sem követelmény például, hogy a céges honlap saját doménnel rendelkezzen.

Garantálni kell viszont a honlap 98 százalékos elérhetőségét. (Ami viszonylag könnyen teljesíthető feltétel, a tárhelyszolgáltatók ennél jellemzően magasabb arányt garantálnak.) Szigorúbb kitétel, hogy vita esetében a cég köteles bizonyítani, hogy a közzétett közlemény nem került módosításra, kicserélésre, valamint hogy a közlemény a cégtől származik. (A bizonyítást nagyban megkönnyítheti, ha a vállalkozásnak olyan tárhelyszolgáltatóval van szerződése, amely az adatok rendszeres mentésére kötelezettséget vállal, s annak eleget is tesz.)


A honlapon közölni kell a cég neve mellett a székhelyét, a cégjegyzék-, valamint az adószámát is. A főoldalon el kell helyezni egy „közlemény” menüpontot vagy linket, s legfeljebb 5 lépéssel a közleménynek elérhetővé kell válnia a látogató számára.

Marad az eredeti

Amennyiben a közlemény letölthető (ez nem kötelező), akkor azt elektronikus aláírással és időbélyegzővel kell ellátni. Ha utóbb a cég kijavítja a közleményét, úgy azt csak egy másik közleménnyel teheti meg, az eredetinek változatlanul kell fennmaradnia a honlapon. Meg kell jelölni a megjelenítés napját is, mivel a közzététel napja az azt követő nap lesz.

A hitelezőket e-mailben kell értesíteni arról, hogy közlemény jelent meg az adós cég honlapján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik