Üzleti tippek

Magyar kft.-k egyesülhetnek uniós cégekkel

Várhatóan jövő év elejétől a magyar kft-k és rt-k fúzionálhatnak egy vagy több, más uniós országban bejegyzett hasonló cégekkel - az erről szóló törvény koncepciója az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium honlapján olvasható.

Még 2005 végén született az az uniós irányelv, amely a tőkeegyesítő társaságok határon átnyúló egyesülését szabályozza. A tagállamoknak legkésőbb ez év december 15-ig kell megfelelniük az abban foglaltaknak.

Kft. egyesülhet, bt. nem

Tőkeegyesítőnek az a gazdasági társaság minősül, amelynek a tagjai – közös kockázatviseléssel – adják össze pénzüket azért, hogy valamilyen gazdasági tevékenységet folytassanak. A magyar társasági jog szerint ilyenek a korlátolt felelősségű- és a részvénytársaságok. Az uniós irányelv megkönnyíti azt, hogy ezek a cégek más uniós országokban bejegyzett egy vagy több hasonló céggel fuzionáljanak. Például egy magyar kft. összeolvadhat egy osztrák és egy német kft-vel úgy, hogy ennek szabályozott eljárása van az unión belül.

Az egyesülésnek három módja lehetséges. Az első az, amikor az egyik társaságot megvásárolja egy másik országban bejegyzett cég. A második esetben két vagy több társaság létre hoz egy új céget, és ebbe viszik be a meglévő társaságokat. Végül a harmadik eset a meglévő tényt realizálja: egy cég már rendelkezik a másik országban lévő társaság teljes tulajdoni hányadával, így formailag is egy céggé alakulnak.

Bonyolult és egyszerűsített

A fúzió az egyesülési terv elkészítésével indul. Ebben egyebek mellett részletezni kell, hogy az egyesülés miképpen hat a foglalkoztatásra, miképpen értékelik a vagyont, és mit tartalmaz az egyesült társaság létesítő okirata. A tervezetet valamennyi érintett tagállamban közzé kell tenni (Magyarországon a Cégközlönyben). Az említett dokumentum mellé független szakértői jelentést is kell mellékelni. Ebben ki kell térni arra, hogy a tulajdonrészek cserearánya tisztességes-e.

Az egyesülési tervet valamennyi társaság közgyűlésének jóvá kell hagynia. Az egyesült társaság jogszerűségét a székhelye szerinti ország hatósága (Magyarországon a cégbíróság) ellenőrzi, majd jegyzi be a cégjegyzékbe. Amennyiben olyan cégbe olvad be egy másik, amely már tulajdonolja a beolvadó céget, egyszerűsített eljárással folyik a fúzió. Ilyenkor nincs szükség szakértői jelentésre, és a beolvadó társaságnak sem kell jóváhagynia a fúziót.

A munkavállalói részvételre a fúzióval létrejött társaság székhelye szerinti szabályokat kell alkalmazni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik