Tudomány

Mégsem dőlt meg a fizika alapképlete

Mégsem dőlt meg Einstein relativitáselmélete. Valószínűleg hibás adatokat tartalmazott az a kísérlet, amelyben a fénynél gyorsabb sebességű részecskéket mértek. Továbbra is: E=mc2.

Több hibát is találtak a fénysebességnél gyorsabban haladó neutrínó részecskét érzékelt kísérlet berendezéseiben. A kétszer elvégzett OPERA-teszt első ízben cáfolta Einstein speciális relativitáselméletét, de valószínűleg hibás adatokkal dolgoztak. A fénysebességnél gyorsabban haladó neutrínókról szóló tavalyi bejelentés nagy figyelmet kapott, azonban tudományos körökben szkepticizmussal fogadták, mivel az eltérés nagyon alacsony, szinte hibahatáron belüli volt.

Vesztergombi György, a CERN egyik kutatócsoportjának vezetője szeptemberben lapunknak elmondta, bár ő örülne legjobban, ha igazak lennének a hírek, fenntartásokkal kezeli azokat. Szerinte, egy ilyen horderejű felfedezést nem szabad komolyan venni addig, amíg több helyen több méréssel alá nem támasztják. Arra is felhívta a figyelmet, hogy akad egy ellenkísérlet is. „A több százezer fényévre lévő szupernóvákból érkező fényjelenséggel együtt érzékeltük a neutrínókat. Egy időben érkezett meg hozzánk a fény és a neutrínók. Ez utóbbiaknak két évvel hamarabb kellett volna ideérni, ha a mostani kísérlet igaz lenne.”

Az OPERA-hoz közel álló források szerint a kutatók több potenciális hibaforrást is találtak a berendezésekben. Feltételezések szerint az egyik optikai kábel hibásan működő csatlakozója önmagában is azt eredményezhette, hogy a neutrínók sebessége nagyobbnak tűnt a fénysebességnél. Gond lehetett az időzítéshez használt ritmikus jeleket kibocsátó GPS-szinkronizációhoz használt oszcillátorral is. James Gillies, a projekt vezetője elmondta, tudnak a csatlakozó hibájáról, de szerinte annak a végeredményekre gyakorolt hatásai még nem ismertek.

A kutatók májusra ígértek új teszteket. Addig is marad az az alapvetés, hogy nincs a fénynél gyorsabban száguldó részecske. Ahogy az iskolában tanultuk, de sose értettük: E=mc2. (Ahol az E az energiát, az m a tömeget, a c a fénysebességet jelöli.)

Az Európai Részecskefizikai Laboratórium, a CERN kutatóinak szeptember 22-i bejelentése szerint olyan szubatomi részecskéket, neutrínókat fedeztek fel, amelyek a fénysebességnél gyorsabban mozogtak.

A kísérleteket a CERN svájci és olaszországi laboratóriumaiban folytatták le az OPERA elnevezésű kísérlet részeként, a mérési eredmények szerint a neutrínók 300 006 kilométeres másodpercenkénti sebességgel haladtak, ami kissé meghaladja a fény sebességét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik