Tudomány

Örökfriss ételek egy új tartósítószerrel

Megtalálták az élelmiszeripar "szent grálját", de az örökké tartó frissességnek vannak hátulütői.

Képzeljük el, hogy valaki karácsonyi süteményt vesz júliusban, és az egészen az ünnepig kitart. Ma ezt még igen furcsállnánk, de a jövőben egy új technológiai fejlesztéstől ez a szokás ha nem is elterjedté, de megvalósíthatóvá válik.

A csodaszert, amitől a legtöbb ehető friss maradhat, bizinnek hívják, és a Minnesotai Egyetem mikrobiológusai próbálták ki először ételeken.

A bizin használata biztonságos, mégis képes megölni a friss fehérjéket tartalmazó hús, tej, tojás és hal bomlásáért felelős baktériumokat.

Azon túl, hogy első hallásra ijesztő, az örök friss élelmiszernek sok pozitív tulajdonsága lehet. A találmánnyal elkerülhetők lennének az ételmérgezések, amelyeket például a szalmonella, vagy a veszélyes E. coli, illetve a liszteriózis fertőzések okoznak.

Az egészségügyi problémákon túl a megtakarítást is növelné, mivel csökkenne a háztartásokból kidobott élelmiszerek száma. Hátránya, hogy csak zöldségekre, gyümölcsökre nincs hatással. Használata pedig egyelőre élelmiszeretikai kérdéseket vet föl.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik